Menu
Ajax boekt belangrijke zege

Ajax boekt belangrijke zege

Ajax heeft zondag een belangrijke overwinning op landskampioen AZ geboekt. In de Amsterdam ArenA was Ajax met 1-0 te sterk. Gregory van der Wiel scoorde na ruim een uur spelen de enige treffer van de middag.

Het verliep allemaal verre van eenvoudig, maar uiteindelijk kon Ajax zondag toch drie belangrijke punten bijschrijven. ,,Ik hoop dat we van het thuisvoordeel kunnen profiteren”, had Jol vooraf de hoop uitgesproken. Die wens werd uiteindelijk dankzij een doelpunt van Gregory van der Wiel vervuld. Net als in de uitwedstrijd tegen AZ (2-4 zege) scoorde de verdediger ook zondag tegen de landskampioen, die door de nederlaag Europees voetbal verder uit het zicht zag verdwijnen. Ajax raakte dankzij de onverwinning niet opnieuw verder achterop bij PSV en FC Twente. Sterker nog; het team van Martin Jol liep dankzij de 0-0 van Twente op bezoek bij FC Groningen zelfs twee punten in op de nummer 2 uit Enschede.

Ajax en AZ speelden allebei met Giro 555 op het shirt. Op die wijze wilden beide ploegen aandacht vragen voor het gironummer ten bate van de aardbeving in Haïti. Het speciale tricot werd onder meer door Kenneth Vermeer gedragen. De keeper verving Maarten Stekelenburg, die zondagochtend vader werd van een gezonde zoon (Sem). Vermeer toonde zich een waardig vervanger en onderscheidde zich voor rust een aantal keren. In de 38e minuut reageerde hij attent toen David Mendes da Silva tegen de lat schoot en Ari de bal vervolgens voor zijn voeten kreeg. Vermeer verhinderde de spits van AZ te scoren. Op slag van rust weerhield de keeper, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, Ajax opnieuw van een achterstand toen hij een vrije trap van Schaars op fraaie wijze keerde. ,,We hadden het moeilijk voor rust”, zei Jol na afloop daarover. ,,Op bepaalde momenten hebben we gezwijnd.”

Vermeer verving Stekelenburg en keepte een prima wedstrijd. Vermeer verving Stekelenburg en keepte een prima wedstrijd.

Aan Ajax-zijde was het vooral Luis Suarez die voor gevaar moest zorgen. De aanvoerder van Ajax, die zondag zijn 23e verjaardag vierde en onlangs zijn contract met een jaar verlengde, kreeg in de eerste helft een aantal prima kansen. Kort na rust stichtte de Uruguyaan - op jacht naar zijn negentiende competitietreffer - ook een aantal keren gevaar, onder meer via een vrije trap. Toch was AZ het eerste kwartier van de tweede helft opnieuw het dichtst bij de openingstreffer. Mounir El Hamdaoui, topscorer van vorig seizoen, raakte net als ploeggenoot Mendes da Silva de lat.

De tweede bal tegen de dwarsligger leek door Ajax te worden opgevat als een laatste waarschuwing. In ieder geval door Gregory van der Wiel. Want drie minuten na de afgeketste inzet zocht de Oranje-international resoluut de aanval. In zijn tocht naar het doel vond hij in de jarige Suarez een metgezel, met wie hij een geslaagde combinatie opzette. De rechtsback van Ajax kreeg de bal panklaar mee in de loop en schoof hem vervolgens resoluut langs keeper Romero: 1-0.

Met de voorsprong in de rug gaf Ajax de zege het laatste half uur niet meer uit handen. Gesteund door het feit dat AZ sinds de opening van de ArenA pas twee keer een punt meenam naar Alkmaar (in competitieverband), speelde Ajax de wedstrijd goed uit. Het laatste kwartier moest de landskampioen het zelfs zonder trainer Dick Advocaat ('Ik zei oetlul') stellen, omdat de oefenmeester - na een gele kaart voor Moreno – naar de tribune werd gestuurd.

De verwijzing van Advocaat was zondagmiddag niet de enige administratie voor de arbiter, die liefst acht gele kaarten (waarvan zeven voor AZ) uitdeelde. Tot geluk van aanvoerder Suarez (die net als Vertonghen, Alderweireld en Aissati op scherp staat) bleef hem een kaart bespaard, waardoor hij er volgende week tijdens de Klassieker tegen Feyenoord bij is. ,,We hebben vanmiddag veel passie getoond”, meende Jol na afloop. ,,Dat is ook de enige manier om bovenin mee te blijven doen.”

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

Suarez vierde tegen AZ zijn 23e verjaardag. Suarez vierde tegen AZ zijn 23e verjaardag.
Suk zat voor het eerst op de bank bij het eerste elftal. Suk zat voor het eerst op de bank bij het eerste elftal.
Ajax en AZ speelden met een speciaal Giro 555-shirt. Ajax en AZ speelden met een speciaal Giro 555-shirt.
Vertonghen haalt uit. Vertonghen haalt uit.
Van der Wiel schiet Ajax op voorsprong. Van der Wiel schiet Ajax op voorsprong.
Vreugde bij Van der Wiel. Vreugde bij Van der Wiel.
Aissati begon tegen AZ in de basis. Aissati begon tegen AZ in de basis.
Alderweireld kopt de bal weg. Alderweireld kopt de bal weg.
Gabri viel een kwartier voor tijd in. Gabri viel een kwartier voor tijd in.
Doelpuntenmaker Van der Wiel na afloop bij het gehandicaptenplatform. Doelpuntenmaker Van der Wiel na afloop bij het gehandicaptenplatform.