Menu
Ajax boekt eerste oefenzege

Ajax boekt eerste oefenzege

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding gewonnen. Zaterdag werd SV Huizen met 1-3 verslagen. Op sportpark De Wolfskamer scoorden Davy Klaassen, Siem de Jong en Viktor Fischer. Net als Fischer maakten ook Stefano Denswil, Sven Nieuwpoort en Mitchell Dijks hun officieuze debuut in Ajax 1.

Met slechts vier trainingen in de voetbalbenen betraden de Ajacieden sportpark De Wolfskamer. Vergeleken met het voorbije, succesvolle seizoen trad de landskampioen aan met Toby Alderweireld, Kenneth Vermeer, Vurnon Anita en Siem de Jong als meest vertrouwde gezichten. De steunpilaren uit de kampioensploeg van 2011 – 2012 begroeten maandag onder meer Daley Blind, Jan Vertonghen en Ricardo van Rhijn. Ook Theo Janssen kan vanaf maandag weer met de groep meetrainen. De linkspoot is dan voldoende hersteld van een neusoperatie. Na het trainingskamp in De Lutte voegen ook de EK-gangers Gregory van der Wiel, Christian Eriksen en Lasse Schöne zich weer bij de selectie van trainer Frank de Boer.

Noodgedwongen, maar tegelijk ook volgens de vertrouwde Ajax-filosofie, kreeg aanstormend Ajax-talent een kans in Huizen. Stefano Denswil was wellicht de opvallendste starter in het rood en wit van het nagelnieuwe thuisshirt van Ajax. De centrale verdediger kreeg een plek naast Alderweireld en maakte daarmee zijn officieuze debuut in Ajax 1. Ook Ruben Ligeon, Dico Koppers en Aras Özbiliz behoorden tot de jongste basisspelers. De Amsterdamse basisploeg werd voorgegaan door aanvoerder De Jong, wellicht (bij een mogelijk vertrek van Vertonghen) ook de Ajax-captain in het nieuwe seizoen. ,,Maar als Vertonghen zich maandag weer bij de club meldt, draagt hij weer de aanvoerdersband’’, maakte Frank de Boer een voorlopig einde aan de discussie wie de band krijgt bij een (mogelijke) transfer van de Belg.

Siem de Jong zette Ajax na rust - na een 1-0 achterstand - voor het eerst op voorsprong in Huizen. Siem de Jong zette Ajax na rust - na een 1-0 achterstand - voor het eerst op voorsprong in Huizen.

Ajax maakte een valse start in Huizen, nadat het na een dik kwartier spelen op een 1-0 achterstand kwam. Onder druk gezet door Omar Limon werkte Denswil de bal met een sliding onfortuinlijk voorbij zijn eigen doelman Vermeer in het doel: 1-0. De tussenstand bleef tot kort na de rust gehandhaafd. De Ajacieden lieten in de eerste helft een bleke indruk achter. Kansen en kansjes van Thulani Serero en Kolbeinn Sigthórsson bleven onbeloond. Huizen had in doelman Brian Willemse ook een uitblinker in de gelederen. ,,De keeper had ook de dag van zijn leven’’, becommentarieerde De Boer het optreden van Willemse. ,,Hij maakte de ene mooie redding na de andere. Maar wij konden ook beter dan we de eerste helft lieten zien.’’

De Ajax-trainer wijzigde zijn ploeg in de rust op acht posities. De 1-0 achterstand moest nog altijd worden weggepoetst. Ditmaal maakten de vleugelverdedigers Mitchell Dijks en Sven Nieuwpoort plus middenvelder Viktor Fischer hun officieuze debuut in Ajax’ hoofdmacht. De Boer: ,,De jonge jongens hebben het zeker goed gedaan.’’ De trainer tilde terecht niet te zwaar aan de uitglijder van Denswil, verantwoordelijk voor de 1-0 van SV Huizen. De eigen treffer hoort bij het leerproces. De Boer, met een knipoog: ,,Dan heeft hij dat ook maar gelijk gehad in zijn carrière.’’

Invaller Davy Klaassen trok de stand zeven minuten na rust gelijk. Op aangeven van Dijks slaagde Klaassen er wel in om Willemse te verslaan: 1-1. Klaassen nam de honneurs waar voor Sigthórsson. De gelijkmaker kwam blijkbaar hard aan voor de Huizenaren, want tien minuten na de gelijkmaker was het al 1-3. Ajax nam - uiteindelijk makkelijk - afstand van de topamateurs uit de zaterdaghoofdklasse A met een afstandsschot van Siem de Jong (1-2) plus een intikker van Fischer.

De krachten vloeiden na het doldrieste eerste kwartier na rust snel weg bij de ploeg van Tijs Schipper. Ajax kon het laatste halfuur doen wat het wilde. Doelman Cillessen kreeg bar weinig te doen. De keeper beleefde een persoonlijk hoogtepuntje toen hij bij de wissel van Siem de Jong de aanvoerdersband mocht omdoen. Denswil, Koppers en Ebecilio werden in de rust gewisseld, maar keerden in de tweede helft weer terug.

Jody Lukoki had de eindstand in de slotminuten naar 1-4 kunnen tillen. De vleugelflitser kon zijn demarrage niet bekronen met een treffer; hij strandde op invaller-keeper Frank Boor. Ajax traint vanaf maandagavond bij SV De Lutte. Het trainingskamp kent twee hoogtepunten met de oefenduels tegen Oldenzaal (woensdag) en FC Emmen op zaterdag. ,,Met deze wedstrijd is het eerste deel van de voorbereiding afgerond. Er is goed getraind’’, besloot De Boer op De Wolfskamer. ,,Nu is het zaak sterker te worden. En ons steeds verder te ontwikkelen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van SV Huizen – Ajax plus reacties van Frank de Boer, Siem de Jong en Viktor Fischer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voorafgaand aan de wedstrijd gingen Ajax en SV Huizen samen op de foto. Voorafgaand aan de wedstrijd gingen Ajax en SV Huizen samen op de foto.
Huizen kwam in de eerste helft verrassend op voorsprong. Huizen kwam in de eerste helft verrassend op voorsprong.
Kolbeinn Sigthórsson waagt een poging. Kolbeinn Sigthórsson waagt een poging.
Na rust wisselde De Boer zijn team op acht posities. Na rust wisselde De Boer zijn team op acht posities.
De Boer spreekt de invallers toe in de rust. De Boer spreekt de invallers toe in de rust.
Lesley de Sa strekt zich om de bal te controleren. Lesley de Sa strekt zich om de bal te controleren.
Siem de Jong en Davy Klaassen aan de aftrap van de tweede helft. Siem de Jong en Davy Klaassen aan de aftrap van de tweede helft.
Davy Klaassen scoorde na rust de gelijkmaker. Davy Klaassen scoorde na rust de gelijkmaker.
Viktor Fischer maakte na rust zijn officieuze debuut in Ajax 1. Viktor Fischer maakte na rust zijn officieuze debuut in Ajax 1.
Thulani Serero oog in oog met Huizen-keeper Willemse. Thulani Serero oog in oog met Huizen-keeper Willemse.
Frank de Boer coachend tijdens de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen. Frank de Boer coachend tijdens de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen.
Mitchell Dijks strijdt met zijn tegenstander om de bal. Mitchell Dijks strijdt met zijn tegenstander om de bal.
Stefano Denswil maakte ook zijn officieuze debuut. Stefano Denswil maakte ook zijn officieuze debuut.
De Boer deelt handtekeningen uit. De Boer deelt handtekeningen uit.
Jasper Cillessen deelt krabbels uit. Jasper Cillessen deelt krabbels uit.
Een mooi voetbalfeestje in Huizen. Een mooi voetbalfeestje in Huizen.
Ook de handtekening van Davy Klaassen is gewild bij de fans. Ook de handtekening van Davy Klaassen is gewild bij de fans.