Menu
Ajax boekt eerste zege in 2012

Ajax boekt eerste zege in 2012

Ajax heeft zaterdagavond de eerste overwinning van 2012 geboekt. In een ijskoud Breda was Ajax met 0-2 te sterk van NAC Breda. Dmitry Bulykin en Nicolás Lodeiro waren na rust trefzeker voor Ajax. Eyong Enoh viel na een halfuur uit met een hamstringblessure. Zijn meespelen tegen Manchester United lijkt daardoor onzeker.

Tot ver na de wedstrijd was het gezang vanuit het bezoekersvak horen. Een week voordat zuidelijk Nederland in polonaise aan carnaval begint, ontstond er zaterdagavond een Amsterdams feestje in Brabant. De 750 meegereisde Ajax-fans vierden de eerste overwinning van Ajax in het nieuwe jaar. Voor de wedstrijd tegen NAC leverde alleen de uitwedstrijd tegen AZ na de winterstop een punt op. Vervolgens leed Ajax twee competitienederlagen op rij tegen Feyenoord en FC Utrecht. Opgeteld bij de bekeruitschakeling tegen AZ wachtte Ajax daardoor al vier wedstrijden op een overwinning. De zege op NAC werd dan ook uitgebreid gevierd.

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen keerden in Breda terug in het hart van de verdediging. Ook linksback Dico Koppers en Aras Özbiliz hadden een basisplaats, net als Dmitry Bulykin. De Russische spits kreeg van Frank de Boer de voorkeur boven Siem de Jong, die op het middenveld de plek van de geblesseerde Theo Janssen innam. Met Bulykin in de punt van de aanval hoopte De Boer vooraf op een duidelijk aanspeelpunt voorin. ,,En dat leverde gelukkig het gewenste effect op. We hebben de druk steeds opgevoerd, kansen gecreëerd en dreiging voor het doel gehad. Dat was het allerbelangrijkste vandaag”, sprak de Ajax-coach na afloop.

Terwijl een Ten Rouwelaar teleurgestelde wegloopt, viert Bulykin zijn openingstreffer met veel vreugde. Terwijl een Ten Rouwelaar teleurgestelde wegloopt, viert Bulykin zijn openingstreffer met veel vreugde.

In de eerste helft kon Bulykin zich nog niet echt laten gelden. De Rus had na een klein half uur de openingstreffer bijna op zijn schoen, maar in het volle strafschopgebied slaagde hij er niet in de bal in het doel te werken. NAC had op dat moment al verschillende kansen gehad. Met name verdediger Eric Botteghin was namens de thuisclub dicht bij een doelpunt. De verdediger kopte in de zesde minuut uit een hoekschop tegen de lat.

Ajax moest na een halfuur verder zonder Eyong Enoh. De Kameroener raakte in een duel met Ajax-huurling Roly Bonevacia geblesseerd aan zijn hamstring. Met Ismaïl Aissati als stand-in kwam er meer voetbal op het middenveld. Toch duurde het tot het begin van de tweede helft voordat Ajax een echt grote kans kreeg. Uit een voorzet van Aras Özbiliz schoot Bulykin de bal tegen de onderkant van de lat.

Halverwege de tweede helft had Bulykin wel succes. De Rus schudde zijn directe tegenstander van zich af en snelde richting het doel van de tegenstander. Vanaf de rand van het zestienmetergebied schoot hij de bal vervolgens achter doelman Ten Rouwelaar: 0-1. Vier minuten later had Christian Eriksen de wedstrijd al definitief kunnen beslissen, maar het kiezelharde schot van de Deen was een prooi voor de keeper van NAC.

Twee minuten voor tijd bracht Santi Kolk Ajax nog even aan het wankelen. Na een botsing tussen Daley Blind en Kenneth Vermeer had de aanvaller van NAC de bal voor het intikken. Aanvoerder Vertonghen kon vervolgens ternauwernood redding brengen op de doellijn. In de eerstvolgende tegenaanval kwam aan alle onzekerheid een eind. Invaller Nicolás Lodeiro ontsnapte net over de middenlijn richting het doel en maakte oog in oog met Ten Rouwelaar geen fout. De Uruguyaan schoot onder toeziend oog van de meegereisde Ajax-fans de 0-2 binnen.

De overwinning zorgde ervoor dat Ajax met een tevreden gevoel naar Amsterdam kon afreizen. Ook met het oog op de wedstrijd van donderdag tegen Manchester United putte Ajax moed uit de zege in Breda. De Boer: ,,Ik ben tevreden over het vertoonde spel en uiteraard heel blij met de overwinning. Dit hadden we keihard nodig. Laten we hopen dat we de weg naar boven hebben gevonden.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Eriksen in een duel met oud-ploeggenoot Roly Bonevacia. Christian Eriksen in een duel met oud-ploeggenoot Roly Bonevacia.
Siem de Jong speelde tegen NAC op het middenveld. Siem de Jong speelde tegen NAC op het middenveld.
Spits Dmitry Bulykin startte in de basis. Spits Dmitry Bulykin startte in de basis.
Eyong Enoh werd na twintig minuten gewisseld wegens een blessure. Eyong Enoh werd na twintig minuten gewisseld wegens een blessure.
Ismail Aissati verving Enoh als controlerende middenvelder. Ismail Aissati verving Enoh als controlerende middenvelder.
Aras Özbiliz speelde een prima wedstrijd tegen NAC. Aras Özbiliz speelde een prima wedstrijd tegen NAC.
Jan Vertonghen keerde weer terug in het centrum van de verdediging. Jan Vertonghen keerde weer terug in het centrum van de verdediging.
Dico Koppers fungeerde opnieuw als linksback. Dico Koppers fungeerde opnieuw als linksback.
Eriksen haalt hard uit. Eriksen haalt hard uit.
Na de treffer van Bulykin verving Nicolas Lodeiro de doelpuntenmaker. Na de treffer van Bulykin verving Nicolas Lodeiro de doelpuntenmaker.
De Uruguayaanse Ajacied verdubbelde een minuut voor tijd de score. De Uruguayaanse Ajacied verdubbelde een minuut voor tijd de score.