Menu

Ajax boekt klinkende overwinning op Emmen

Ajax speelde vandaag de laatste oefenwedstrijd voor het vertrek naar Engeland en Schotland. Voor Perica Ognjenovic was het mogelijk de laatste kans om een contract af te dwingen. Hij startte vandaag als linksbuiten in de basis en scoorde twee keer. Trabelsi scoorde zijn eerste twee doelpunten voor de Amsterdammers. Voor het eerst in de voorbereiding liet Koeman drie spelers buiten de selectie. De Cler, Ikedia en Van der Gun mochten niet mee naar Emmen. John O´Brien was aan de selectie toegevoegd.

Mido startte zaterdagavond in de spits. Van der Vaart heeft geen last meer van zijn spieren en begon op de nummer-10-positie, Winter en Witschge completeerden het middenveld. De Cler, Ikedia en Van der Gun waren niet mee afgereisd naar Emmen. Koeman: ,,Het betekent dat ik op dit moment voor anderen kies. Ik wil de groep iets uitdunnen. Deze jongens gaan ook niet mee naar Schotland en Engeland. Het wil niet zeggen dat hun kansen zijn verkeken. De komende weken moet blijken of mijn keuze terecht is geweest.” Maxwell begon daarom als linksachter, Witschge links op het middenveld.

De ogen waren gericht op Ognjenovic. De Joegoslaaf moest zich bewijzen om een ticket voor het trainingskamp van volgende week te verdienen. Na zo´n tien minuten maakte hij zijn eerste actie. Vanuit het middenveld werd hij aangespeeld, hij sneed naar binnen en probeerde zijn tegenstander aan de rechterkant te passeren. Daarbij viel hij over een uitgestoken been. De scheidsrechter liet doorspelen omdat de bal bij Mido kwam. De spits speelde het leer echter recht in handen van de Emmense goalie.


Enkele minuten later dacht Yakubu dat hij zijn club op voorsprong had gezet. Zijn inzet belandde op de lat en viel niet achter maar voor de lijn. Yakubu stak zijn handen dus iets te vroeg in de lucht. Meer dan een corner leverde het niet op.

Halverwege de eerste helft was het opnieuw Ognjenovic met de actie op links. Hij kwam alleen op de keeper af, maar schoot de bal in het zijnet. Twee minuten later mocht de Joegoslaaf toch zijn eerste succes vieren. Van der Vaart gaf een steekballetje op Van der Meyde, die een voorzet gaf voor het doel langs. Ognjenovic kwam goed inlopen en schoof de bal in de verre hoek.

Enkele minuten later vergrootte Trabelsi de voorsprong. Na een een-tweetje met Van der Meyde scoorde de rechtsback zijn eerste doelpunt in Ajax-shirt.

Het tempo lag hoger dan in de laatste wedstrijd die Ajax speelde, afgelopen woensdag tegen Haarlem. Er lag meer ruimte op het middenveld en de voorhoede was beter aanspeelbaar. De combinaties verliepen beter, passes kwamen in tegenstelling tot woensdag, aan bij de spelers voor wie ze bedoeld waren. De volgende aanval was daarvan een goed voorbeeld: op het middenveld belandde de bal bij Van der Vaart. Deze tikte meteen door naar Van der Meyde op rechts, die versnelde naar de achterlijn en de bal strak voorzette. Mido was op de penaltystip en tikte meteen richting doel. Helaas ging de bal naast, maar de aanval was typerend.

Vlak voor rust werd de voorsprong nog verder uitgebouwd. Mido legde in het strafschopgebied met een hakje de bal panklaar voor Van der Meyde, die het leer simpel en hard de touwen in joeg.

In de rust trokken Mido en Maxwell hun trainingspakken weer aan, Machlas en O´Brien namen hun plaatsen in. Trabelsi was op dreef in Veenoord. Enkele minuten na rust scoorde hij zijn tweede treffer. De Tunesier, die veelvuldig mee naar voren kwam, nam de bal aan in het zestienmeter-gebied, en werkte het half uit de draai achter de keeper.

Ajax speelde lekker, Emmen deed af en toe wat terug. De twee buitenspelers, Emmen speelde 4-3-3- net als Ajax, kwamen tot enkele voorzetten. Erg gevaarlijk werd het echter niet, Stekelenburg zat er elke keer goed bij. De jonge keeper verdedigde de hele wedstrijd het doel en maakte geen fouten.

Na een klein kwartier in de tweede helft maakte ook Ognjenovic zijn tweede doelpunt. Een harde voorzet van Trabelsi kon de vrijstaande linksbuiten in alle rust aannemen. Daarna schoot hij hard in. ,,Ik ben wel tevreden, maar toch ook wel nerveus. Het gebeurt vaak in het voetbal dat je in een korte periode moet laten zien wat je kan. Daar moet je mee om kunnen gaan, maar het voorkomt niet dat ik toch wel nerveus ben. Als ik niet bij Ajax mag blijven moet ik op zoek naar een andere club. Zo gaat dat”, vertelde Ognjenovic nuchter.

Koeman beslist zaterdagavond of de vleugelspeler mee mag naar Engeland en Schotland. ,,Ik ga daar straks over praten. We zitten ruim tweeënhalf uur in de bus, we hebben dus even tijd. Maar ik ga niets zeggen voordat ik hem zelf op de hoogte heb gebracht van de beslissing,” aldus de trainer.

Korte tijd later wisselde Koeman vijf spelers. Bergdølmo, Yakubu, Van der Vaart, Winter en Ogjnjenovic ruimden het veld voor Chivu, Pasanen, Seedorf, Van Halst en Wamberto. In het laatste half uur werd nog drie keer gescoord. Pasanen en Chivu bepaalden de eindstand op 0-8, een goede score tegen een club uit de eerste divisie.

Koeman was tevreden. ,,Het verschil tussen deze wedstrijd en die tegen Haarlem is groot. Het tempo en de balcirculatie lagen hoger, het gaat de goede kant op. Als de spitsen scherper waren geweest was het misschien wel 15-0 geworden. Behalve Heitinga en Pienaar is iedereen fit, ook dat stemt tot tevredenheid. Een aantal jongens lijkt al klaar te zijn voor de competitie, maar ik weet niet of dat zo is. Het lijkt mij sterk na drie weken voorbereiding. Het is echter een feit dat sommige spelers eerder op topniveau zitten dan andere jongens. Zowel op individueel als team-niveau moet Ajax nog veel verbeteren. Het zou slecht zijn als ik zou zeggen dat we nu al klaar zijn”, verklaarde de trainer na afloop.