Menu
Ajax boekt klinkende zege op Noordwijk

Ajax boekt klinkende zege op Noordwijk

Ajax won de oefenwedstrijd tegen Topklasser VV Noordwijk zaterdag met klinkende cijfers: 0-8. Lasse Schöne maakte op sportpark Duinwetering zijn officieuze debuut als Ajacied. ,,Ik ben blij en trots’’, vatte de Deense middenvelder zijn gemoedstoestand na zijn eerste optreden pakkend samen.

Ajax begon in en tegen Noordwijk feitelijk waar het, woensdag, in Buitenpost was gestopt. De Ajacieden die het laatste halfuur van het midweekse duel met Veendam in actie kwamen, mochten zich ditmaal vanaf de aftrap laten zien. Enige nieuwkomer in de Ajax-ploeg was Lasse Schöne. De Deense EK-ganger maakte maandag zijn entree op de Toekomst. Zaterdag volgde een officieus debuut. De eerste wedstrijdminuten van Schöne in het rood en wit smaken naar meer. Lichtvoetig zijn acties makend en secuur passend lijkt de Deen een versterking op het toch al sterk bezette middenveld. De komende weken zal blijken of Schöne de goede, tegen VV Noordwijk ingezette lijn kan doortrekken.

Op sportpark Duinwetering beleefden de Ajacieden een probleemloze eerste helft. De Topklasser kwam niet in de buurt van Ajax-aanvoerder Jasper Cillessen. De twee Amsterdamse treffers in de eerste zeventien minuten sloten al snel een stunt van de amateurs uit. Thulani Serero opende de score na zeven minuten met een dwarrelend afstandsschot. De zwabberbal bleek te machtig voor Noordwijk-keeper Sven van Hensbergen. Via het lichaam van de keeper belandde de bal in het doel: 0-1.

Tien minuten later liftte Schöne de bal voor de ogen van 3900 toeschouwers koeltjes voorbij dezelfde doelman. De debutant sloeg toe na een klutssituatie, die weer werd ingeleid door de sterk spelende Mitchell Dijks. Naast de regelmatig opstomende linksback Dijks liet ook rechtervleugelverdediger Ruben Ligeon zich voor rust prima zien. De back controleerde een steekpassje van Serero knap, waarna een fraaie uithaal volgde. Opnieuw was Van Hensbergen kansloos: 0-3.

Lasse Schöne bekroonde zijn officieuze debuut met een doelpunt. Lasse Schöne bekroonde zijn officieuze debuut met een doelpunt.

In de pauze van Ajax’ vijfde oefenduel voerde Ajax-trainer Frank de Boer twee wissels door. Theo Janssen verving de moegestreden Schöne. Kenneth Vermeer nam de plek onder de lat in van Cillessen. Het échte ‘wisselwerk’ bewaarde De Boer voor een kwartier na rust. De resterende negen basiskrachten werden vervangen door de overgebleven Ajacieden op bank.

Van een echte wedstrijd was toen al lang geen sprake meer. Daarvoor was het verweer van de Noordwijkers te mager. Net als Cillessen kreeg ook Vermeer weinig ballen te verwerken. Voor de in totaal drie ingezette doelmannen van VV Noordwijk lag dat compleet anders. Op de intikker van Lorenzo Ebecilio (0-4, op aangeven van Jody Lukoki) volgde al snel de 0-5 van Davy Klaassen.
Spits Klaassen mocht aanleggen vanaf de penaltystip na een overtreding op Serero. Na Ajax’ vijfde treffer volgde de grote wisselcarrousel. Toby Alderweireld, Vurnon Anita, Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Daley Blind, Aras Özbiliz, Ricardo van Rhijn, Dico Koppers en Viktor Fischer waren de nieuwe, frisse Ajax-krachten in het laatste halfuur.

Met de (in grote lijnen) beoogde basisploeg voor het nieuwe seizoen werd Noordwijk nog nadrukkelijker kansloos gelaten. In de laatste twintig minuten krikten Theo Janssen en Kolbeinn Sigthórsson de score hoogstpersoonlijk op naar 0-8. Janssen rondde foutloos af na een prima pass vanuit de defensie van Alderweireld: 0-6. Sigthórsson toonde zijn killersinstinct door in een tijdbestek van twee minuten tweemaal toe te slaan. Vooral de wijze waarop de IJslander Ajax’ achtste maakte was het aanzien zeker waard. Sigthórsson ging de combinatie aan met Janssen, ontving de bal terug en tekende fraai voor de 0-8. Met nog zes minuten op de klok leek een zege met dubbele cijfers binnen handbereik. Zo ver kwam het helaas niet.

De ruime overwinning op de ambitieuze Topklasser Noordwijk, en dan vooral het dominante spel van de Ajacieden, mocht er zeker zijn. Zaterdag wacht in Celtic FC de eerste échte serieuze krachtmeting. Het is bovendien de eerste mogelijkheid om de Ajacieden dit seizoen in de ArenA aan het werk te zien. Ook tegen de kampioen van Schotland kunnen weer goede stappen vooruit worden gezet. Alles met het doel om op 5 augustus fit en in vorm aan de start te verschijnen voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV.

De Boer toonde zich na afloop tevreden over de prestatie van zijn Ajacieden in de badplaats. Desgevraagd wijdde de trainer wat verder uit over het spel van de ‘jonkies’ die hij voor rust een kans gaf. ,,Ik ben tevreden over de jonkies’’, sprak De Boer. ,,Ook al zag je dat op bepaalde momenten wat voetbalgogme ontbrak. Maar dat is ook begrijpelijk.’’ Viktor Fischer behoorde tot de Ajacieden die de wedstrijd uitspeelden. Toch behoort ook hij tot de jongste selectiespelers. ,,Ik heb hem net in de kleedkamer gemeld dat hij zeker nog een week bij de selectie blijft. Daarna zien we wel weer verder.’’

Schöne keek na zijn officieuze debuut als Ajacied, letterlijk, glimlachend terug. De Deen had in Noordwijk een week vol trainingen in de benen. ,,De eerste week is altijd zwaar, maar ik ben lekker begonnen en goed opgevangen door de groep’’, oordeelde Schöne, nadat hij een deel van de Noordwijkse jeugd had voorzien van zijn handtekening. ,,Het ging lekker, maar er moet zeker nog het een en ander gebeuren. Het was in elk geval een lekker gevoel om het shirt vooraf over mijn hoofd te trekken. Dat is niet niks. Ik ben nu blij en trots.’’


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

In plaats van in de Ajax Experience, konden fans de kampioensschaal zaterdag in Noordwijk bewonderen. In plaats van in de Ajax Experience, konden fans de kampioensschaal zaterdag in Noordwijk bewonderen.
Frank de Boer geeft aanwijzingen aan zijn spelers. Frank de Boer geeft aanwijzingen aan zijn spelers.
Een van de jonge (en onervaren) Ajacieden die in de basis begon, was Mitchell Dijks. Een van de jonge (en onervaren) Ajacieden die in de basis begon, was Mitchell Dijks.
De technische staf kijkt ontspannen naar de verrichtingen op het veld. De technische staf kijkt ontspannen naar de verrichtingen op het veld.
Ruben Ligeon nam de derde treffer voor zijn rekening. Ruben Ligeon nam de derde treffer voor zijn rekening.
Jody Lukoki probeert zijn tegenstander op fraaie wijze snel af te zijn. Jody Lukoki probeert zijn tegenstander op fraaie wijze snel af te zijn.
Jonge en oude voetbalfans kwamen naar de oefenwedstrijd kijken. Jonge en oude voetbalfans kwamen naar de oefenwedstrijd kijken.
De aanvoerdersband, die in het bezit was van Jasper Cillessen, werd in de tweede helft overgenomen door Siem de Jong. De aanvoerdersband, die in het bezit was van Jasper Cillessen, werd in de tweede helft overgenomen door Siem de Jong.
Theo Janssen snelt vooruit. Theo Janssen snelt vooruit.
Kolbeinn Sigthórsson scoorde twee keer in de slotfase van het duel en bracht daarmee de stand op 0-8. Kolbeinn Sigthórsson scoorde twee keer in de slotfase van het duel en bracht daarmee de stand op 0-8.