Menu

Ajax boekt minimale winst op Haarlem

In en tegen Haarlem, waar ex-Ajacied Leo van Veen als trainer op de bank zat, boekte Ajax woensdagavond een minimale overwinning. In een niet al te beste wedstrijd scoorde Zlatan de winnende treffer. Ognjenovic, de Joegoslaaf die op proef is, viel in de tweede helft in.

Koeman wilde tegen Haarlem spelers langer aan het werk zien, dus maakte hij geen twee opstellingen zoals bij de eerdere oefenwedstrijden. Ognjenovic, de Joegoslaaf die op proef is bij Ajax, begint op de bank. Zlatan begint in de spits, Pasanen en Chivu vormen het centrale duo in de verdediging. Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga en Steven Pienaar hebben nog last van blessures en kunnen daarom niet spelen. John O´Brien is nog niet speelklaar, Mido verliet dinsdagmiddag ziek de training, hij zal zaterdag spelen.

Na zeven minuten kreeg Ajax een indirecte vrij trap in het zestien-metergebied. De scheidsrechter legde de bal twee meter rechts van de penaltystip. Trabelsi schoof af op Chivu, die hoog over schoot. Het spel van Ajax werd vanaf de beginfase gekenmerkt door onzuivere passes en slordig balverlies. Haarlem kon daardoor overnemen, maar het leverde niet veel op.

Na een klein kwartier was het raak voor Ajax. Zlatan, die daarvoor een kans om zeep hielp omdat hij het te mooi wilde doen, schoot onhoudbaar in de verre hoek. De voorzet kwam van Ikedia, die na een mooie actie op het middenveld de bal breed legde op de meekomende Zweed. Deze aarzelde niet en plaatste de bal met precisie en snelheid in het doel.

Zo´n tien minuten later was het weer Zlatan die iets moois liet zien. In het strafschopgebied nam hij de bal aan, hij draaide mooi weg bij zijn tegenstander en produceerde, ondanks het getrek aan zijn shirt, toch een schot op doel. Het leer ging echter aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

Even later waren het Seedorf en weer Zlatan die het publiek deden opveren. Na een prachtige slalom van Seedorf door de Haarlemse defensie, nam Zlatan de bal over. De spits maakte een onnavolgbare beweging, waarna zijn te zwakke schot in handen van de doelman belandde.

Ajax maakte de dienst uit, Haarlem probeerde te profiteren van de missers van de tegenstander, wat nauwelijks lukte. In de eerste helft hoefde Lobont niet één keer echt aan het werk. Na een half uur spelen, kreeg haarlem een goede kans op rechts, maar er was al voor buitenspel gevlagd. Maxwell was de enige aan Ajax-zijde die een ruime voldoende scoorde. De Braziliaan was zeer beweeglijk en maakte weinig fouten. Zlatan liet fraaie dingen zien, maar daar stonden ook een aantal slordige acties tegenover.

In de rust ontmoetten de broers Van der Gun elkaar op het veld. Marnix van der Gun kwam het afgelopen seizoen nauwelijks in actie voor Haarlem vanwege een zware blessure. Hij is dusdanig hersteld dat hij op de bank van de thuisploeg kon plaatsnemen. Broer Cedric kende eveneens een lange blessureperiode, maar was op tijd fit voor de voorbereiding van Ajax op het komende seizoen. In de rust trapten beide spelers een balletje met elkaar.

Behalve Stekelenburg, die voor Lobont in het veld was gekomen, kwamen dezelfde Ajacieden als voor rust het veld op. Het spelbeeld veranderde niet veel. Behalve een lange dribbel van Ikedia die op de achterlijn strandde en een doorbraak van ex-Ajacied Douglas die zich verslikte in Trabelsi, was het saai om naar te kijken.

Ruim tien minuten na de pauze zorgde Koeman voor wat hilariteit op de tribunes. Hij wisselde in een keer liefst negen spelers. Allen Stekelenburg en Tim de Cler bleven staan. Ognjenovic mocht het als linksbuiten proberen, Yakubu en Bergdølmo vormden het centrale duo achterin. Van der Gun nam de nummer-10-positie van Seedorf over.

Ognjenovic miste wedstrijdritme en dat was te zien. De Joegoslaaf was niet scherp, hoewel hij twee keer met een mooi schot liet zien over de nodige techniek te beschikken. ,,Aan bepaalde dingen is te zien dat hij niveau heeft, dat hij niet voor niets naar Real Madrid is gegaan. Hij is echter al lang uit de running en dat merk je. Als Ognjenovic de kans grijpt om een goede indruk achter te laten, gaat hij waarschijnlijk mee op trainingskamp naar Schotland en Engeland volgende week. Als zijn kwaliteit voldoende blijkt, blijft hij”, licht de trainer toe.