Menu
Ajax boekt moeizame zege op RKC

Ajax boekt moeizame zege op RKC

Ajax heeft zondag met minimale cijfers van RKC Waalwijk gewonnen. Op bezoek in Waalwijk won Ajax met 0-1 dankzij een eigen goal van de thuisploeg. Davy Klaassen stond voor het eerst in de basis. RKC speelde het laatste half uur met tien man na een rode kaart van Sigourney Bandjar.

Het contrast was groot in Waalwijk. Vier dagen na de dramatische uitschakeling in de UEFA Champions League was het decor van het Mandemakers Stadion in alle opzichten anders dan die van een uitverkochte ArenA en de grandeur van het miljoenenbal. Toch school er wel een vergelijking in de ‘post-CL-duels’. Want net als eerder dit seizoen had Ajax enkele dagen na een Europese wedstrijd opnieuw aardig wat moeite met de tegenstander. Al bleef nieuw puntenverlies de regerend landskampioen deze keer bespaard.

Dat Ajax de assistentie van RKC nodig had om op voorsprong te komen was ergens wel een beetje tekenend voor de eerste driekwartier in Waalwijk. Kort voor rust werkte RKC-verdediger Guy Ramos een voorzet van Christian Eriksen achter zijn eigen keeper, waardoor Ajax de matige eerste helft alsnog met een doelpunt bekroond zag worden.

Theo Janssen ontbrak in Waalwijk. De middenvelder moest een dag eerder wegens ziekte afhaken en voegde zich bij de toch al imposante lijst van spelers die niet inzetbaar zijn. De afwezigheid van alle geblesseerden gaf onder anderen Davy Klaassen de ruimte om zijn debuut in de basis te maken. Na 32 Eredivisieminuten verdeeld over duels met NEC en Excelsior - en twee invalbeurten in de Champions League - verscheen de parel van de jeugdopleiding in Brabant voor het eerst aan de aftrap. Frank de Boer zette hem in de 3-4-3-opstelling op zijn favoriete positie; centraal op middenveld achter spits Nicolás Lodeiro.

Ismaïl Aissati, die teruggekeerd is van een voetblessure, startte in de basis tegen RKC. Ismaïl Aissati, die teruggekeerd is van een voetblessure, startte in de basis tegen RKC.

De gevaarlijkste kansen moesten aanvankelijk van de verdedigers van Ajax komen. Na een eerste schotpoging van Ismaïl Aissati waren Gregory van der Wiel en met name Jan Vertonghen het dichtst bij de openingstreffer. Het schot van Vertonghen miste via de hand van keeper Jeroen Zoet het Waalwijkse doel op een haar na. Aan de andere kant zorgde ook de nummer 14 van de Eredivisie voor het nodige gevaar, waarbij het aanvalsduo Ricky ten Voorde (redding Vermeer) en Ajax-huurling Geoffrey Castillion (schot voorlangs) allebei een optie op een goal namen. De kans voor Castillion was illustratief voor de slordige start van Ajax, want na verkeerd terugspelen van Daley Blind had de spits zijn tijdelijke club na tweeënhalve minuut zomaar droomstart kunnen bezorgen. De Boer: ,,Die kans van Castillion was tekenend voor de eerste 17 minuten waarin we dramatisch begonnen. We waren absoluut niet geconcentreerd en maakten een aantal knullige fouten in de openingsfase.”

Hoewel Ajax zich gaandeweg de wedstrijd wat herpakte, werd het er in de tweede helft niet veel beter op. De magere tussenstand werd ondanks twee zeker lijkende doelpunten uiteindelijk ook de eindstand. En dat had niet gehoeven, ware het niet dat Lodeiro zes minuten na rust zijn doelpunt onterecht wegens buitenspel zag afgekeurd. Aangever Blind stond volgens de assistent-scheidsrechter buitenspel, waardoor een vlotte tweede treffer voor Ajax er niet in zat. Een vergelijkbaar scenario herhaalde zich in de 64e minuut toen Miralem Sulejmani vanaf de strafschopstip mocht aanleggen na een overtreding op Klaassen. Maar geheel in lijn van de wedstrijd miste de clubtopscorer van elf meter.

Het numerieke voordeel dat Ajax aan de strafschop overhield (rood Sigourney Bandjar) droeg ook niet bij aan een beter laatste half uur. Met een man meer viel er nauwelijks een kans te noteren. Op een goed schot van Klaassen na kwam Ajax niet in de buurt van een tweede treffer. De spelers van de Rooms Katholieke Combinatie geloofden daardoor letterlijk tot de laatste seconde in stunt. Mark Janssen had de 1-1 op zijn hoofd, maar tot geluk van Ajax kopte de invaller van RKC de bal over. De drie punten waren daarmee gered voor Ajax, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Het werd een middag om snel te vergeten. ,,Het belangrijkste is dat we gewonnen hebben”, sprak De Boer na afloop. ,,En ondanks die hachelijke laatste minuut heb ik niet met heel veel paniek op de bank gezeten. Ik heb de hele middag het vertrouwen gehouden dat we uiteindelijk aan het langste eind zouden trekken. Vanuit dat oogpunt vind ik dat we dik verdiend gewonnen hebben.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen verving de zieke Theo Janssen. Davy Klaassen verving de zieke Theo Janssen.
Miralem Sulejmani miste in de tweede helft een strafschop. Miralem Sulejmani miste in de tweede helft een strafschop.
Christian Eriksen juicht nadat Guy Ramos zijn voorzet in eigen doel scoort. Christian Eriksen juicht nadat Guy Ramos zijn voorzet in eigen doel scoort.
Eriksen wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Eriksen wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten.
Lorenzo Ebecilio met in zijn kielzog Ramos. Lorenzo Ebecilio met in zijn kielzog Ramos.
Een doelpunt van Nicolas Lodeiro werd ten onrechte afgekeurd. Een doelpunt van Nicolas Lodeiro werd ten onrechte afgekeurd.
Daley Blind in een duel met de verhuurde Ajax-speler Geoffrey Castillion. Daley Blind in een duel met de verhuurde Ajax-speler Geoffrey Castillion.
Tijdens de wedstrijd coachte Frank de Boer zijn elftal uitvoerig. Tijdens de wedstrijd coachte Frank de Boer zijn elftal uitvoerig.
Klaassen maakte zijn debuut in de basis. Klaassen maakte zijn debuut in de basis.
Gregory van der Wiel, gebroken middenhandsbeentje, kon gewoon spelen. Gregory van der Wiel, gebroken middenhandsbeentje, kon gewoon spelen.