Menu
Ajax boekt oefenzege in Dresden

Ajax boekt oefenzege in Dresden

Ajax heeft ook de tweede oefenwedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Op bezoek bij Dynamo Dresden won het team van Frank de Boer eenvoudig met 0-3. Christian Eriksen maakte in de eerste helft twee doelpunten. Danny Hoesen scoorde na rust.

De wedstrijd tegen Dynamo Dresden maakte onderdeel uit van het trainingskamp in Oostenrijk. Ajax vloog op de wedstrijddag in een uur van Innsbruck naar het Duitse Dresden. In een zomers Glücksgas Stadion was de club uit de Tweede Bundesliga de eerste profclub die Ajax tijdens de voorbereiding trof. Vlak voor de wedstrijd kwam het bericht dat Ajax en FC Barcelona in hoofdlijnen akkoord zijn over de verhuur van Bojan Krkic aan Ajax. De Spaanse aanvaller is de tweede versterking voor het nieuwe seizoen nadat een dag eerder al bekend werd dat verdediger Mike van der Hoorn de komende vier seizoenen in Amsterdam speelt. Daarmee heeft Frank de Boer twee verse krachten die zich binnenkort bij Ajax zullen melden.

Christian Eriksen was met twee rake vrije trappen de man van de wedstrijd. Christian Eriksen was met twee rake vrije trappen de man van de wedstrijd.

Voor de tweede keer op rij werd het nieuwe thuisshirt van Ajax in een jubileumduel gedragen. Afgelopen woensdag had Sjaak Swart de primeur tijdens zijn erewedstrijd in het Olympisch Stadion. Tijdens het speciale duel ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Mister Ajax droegen vele Ajax-helden van vroeger het nieuwe outfit voor het eerst. Zaterdagmiddag was het de beurt aan het Ajax van nu. De regerend kampioen van Nederland was door het jarige Dynamo Dresden uitgenodigd om het 60-jarig jubileum van de Duitse club op te luisteren. Ajax speelt namelijk een bijzondere rol in de clubhistorie. In het seizoen 1971-1972 troffen beide clubs elkaar in de eerste ronde van de Europa Cup I. Het was de tijd dat Ajax tot de Europese top behoorde met drie gewonnen Europacups in 1971, 1972 en 1973.

Net als tegen Putten stuurde Frank de Boer twee verschillende elftallen het veld in. In de eerste helft maakten de meeste internationals hun eerste minuten in het seizoen. Ook Christian Eriksen maakte voor rust zijn opwachting in het nieuwe Ajax-shirt. Hij eiste in de eerste helft de hoofdrol op. Met twee rake vrije trappen zette hij Ajax halverwege op een 0-2 voorsprong in Dresden. Na 2 minuten 54 seconden was het voor de eerste keer raak. Van een afstand van 23 meter liet hij keeper Benjamin Kirsten kansloos. Twintig minuten later versloeg hij de doelman opnieuw. Na een onderonsje met aanvoerder Siem de Jong eiste de Deen de bal op en schoot hem vervolgens via de onderkant van de lat binnen: 0-2.

Na rust verscheen een sterk verjongd Ajax binnen de lijnen. Met Lasse Schöne (27) als sterkhouder voerde de jonge ploeg de score snel op. Op aangeven van Tobias Sana schoot Danny Hoesen in de 48ste minuut de derde Ajax-goal van de middag binnen. Onder toeziend oog van bijna 21.000 toeschouwers vielen er daarna geen doelpunten meer. De thuisploeg was het nog dichtst bij een treffer. Nadat invaller Robert Koch met zijn schot de paal had geraakt, stond Mickael Pote bij het inschieten van de rebound buitenspel. Diezelfde Pote dacht in de slotminuut opnieuw te scoren, maar ook bij die actie ging de vlag omhoog waardoor Jasper Cillessen net als Kenneth Vermeer zijn doel schoon hield.

Frank de Boer: ,,Ik ben heel blij met het vertoonde spel van vandaag. We konden telkens de vrije man vinden. Dat wil ik zien. Daardoor hebben we de wedstrijd gecontroleerd en gedomineerd. Belangrijkste is dat iedereen 45 minuten in zijn benen heeft. Nu gaan we de komende weken verder opbouwen richting het nieuwe seizoen.”

Ajax blijft nog tot dinsdag in Oostenrijk. Volgend weekend staan er twee oefenwedstrijden op het programma tegen RKC Waalwijk en De Graafschap. Beide duels worden op zaterdag gespeeld. Twee dagen later vertrekt Ajax naar De Lutte voor het tweede trainingskamp van de voorbereiding.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Pro Shots

Aanvoerder Siem de Jong zag dat zijn elftal goed op schema ligt voor het nieuwe seizoen. Aanvoerder Siem de Jong zag dat zijn elftal goed op schema ligt voor het nieuwe seizoen.
Spits Kolbeinn Sigthorsson legt zijn tegenstander in de luren. Spits Kolbeinn Sigthorsson legt zijn tegenstander in de luren.