Menu

Ajax boekt ruime overwinning bij Sparta

Na een niet al te beste wedstrijd prijkte er op het Kasteel in Rotterdam een eindstand van 0-4 op het scorebord. Ajax had Sparta naar een ruime nederlaag gespeeld. Drie doelpunten kwamen op naam van Mido, de vierde treffer scoorde Zlatan nadat hij eenvoudig zijn tegenstander voorbij liep. Stagiair Jelle van Damme maakte tien minuten voor tijd zijn debuut.

Trainer Ronald Koeman ging tegen laagvlieger Sparta met dezelfde elf spelers van start als afgelopen woensdag in de wedstrijd tegen PSV. Dat betekende dat Ajax opnieuw met twee spitsen, Machlas en Mido, aantrad en dat Andy van der Meyde opnieuw op de bank begon. Mido had vrijdag op de training nog last van zijn voet, maar daarvan ondervond hij geen hinder meer.

Al na twee minuten spelen had Ajax twee kleine kansjes gehad, beide voor Mido. De eerste kwam via een voorzet van Maxwell over links, de tweede over rechts via Pienaar en Machlas. Beide voorzetten schoof Mido naast.


In de zesde minuut kreeg Ajax de eerste corner, nadat een terugspeelbal op Sparta-doelman Vandenbussche door het gladde veld voor diens neus wegsprong. De hoekschop leverde echter niets op. Direct daarna was Sparta weg. Conteh schoot van een afstandje op het doel van Grim. Het schot leek niet gevaarlijk, maar Grim moest met zijn vingertoppen toch redding brengen. Ook voor Sparta leverde de eerste corner geen rendement op.

Na een kleine tien minuten werd Ajax voor het eerst echt gevaarlijk. Trabelsi gaf voor op Machlas, die de bal goed in de korte hoek plaatste. Sparta´s goalie tikte het leer over.


Even later was het opnieuw Trabelsi, die via de rechterflank opstoomde. Zijn voorzet werd door iedereen voor het doel gemist. Mido had de beste mogelijkheid de bal er in te glijden.


John Nieuwenburg, die zijn honderdste wedstrijd voor Sparta speelde, verliet na twintig minuten het veld vanwege een knieblessure. Onder gezang van de Ajax-supporters verdween de jubilerende verdediger naar de kleedkamer. Romeo Pengel verving hem.


Een kwartier voor het einde van de eerste helft, verhoogde Ajax de druk op de Sparta-defensie. De passing was echter wat slordig, waardoor geen uitgespeelde kanse werden gecreëerd en Ajax´ openingstreffer uitbleef. Een vrije trap net buiten het strafschopgebied leverde wel enig gevaar op. Aanvoerder Chivu leek te schieten, maar uiteindeijk was het Galásek die snoeihard inschoot. Zijn inzet kwam helaas recht op Vandenbussche af, die de bal wegstompte.

In de 33e minuut was het raak voor Ajax. Trabelsi passte op Mido. De keeper van Sparta aarzelde met uitkomen, kwam uiteindelijk toch, maar toen was het al te laat. Mido wist zijn hoofd tegen de bal te zetten en zag zijn inzet in het lege doel verdwijnen, 0-1.

Bijna werd het voor rust nog 0-2. Chivu schoot een vrije trap rakelings over.

De laatste fase van der eerste helft werd gekenmerkt door slordige passing, zowel aan Ajax- als aan Sparta zijde. Bij Ajax probeerden Trabelsi en Chivu de bal persoonlijk bij de spitsen af te geven, maar bij de derde tegenstander strandden de pogingen. Het laatste wapenfeit van het eerste bedrijf kwam op naam van Van Halst die in de diepte passte. Mido pikte de bal op en zette voor, maar Vandenbussche was er eerder dan Machlas.

Na de thee bleef Pienaar, die niet lekker in de wedstrijd zat, achter in de kleedkamers. Andy van der Meyde kwam voor de Zuid-Afrikaan binnen de lijnen.

In de 53e minuut verdubbelde Ajax bijna de voorsprong, ware het niet dat de paal in de weg stond. Een doorkopbal van Mido belandde bij Machlas op het hoofd. De Griek kopte echter net iets te ver naar rechts, waardoor de bal via het ijzerwerk binnen de lijnen bleef en werd weggewerkt door de Rotterdammers.

Aan de andere kant werd Sparta plotseling gevaarlijk. Sanou speelde Chivu eenvoudig uit en legde terug op Conteh. Hij haalde hard uit en Grim kon de inzet met zijn vuist tot corner verwerken.

Sparta werd feller en creëerde een aantal kansen. Langerak, net in het veld, stond op rechts vrij in het drukke 16-metergebied en haalde ineens uit. Grims lichaam bracht redding. De felle Spartanen schuwden niets en gingen agressief elk duel in.

Enige minuten nadat Zlatan in het veld was gekomen voor Machlas, was het opnieuw raak voor Ajax. Op bijna identieke wijze als het eerste doelpunt, scoorde Mido zijn tweede treffer. Het verschil was dat de Egyptenaar dit keer zijn voet in plaats van zijn hoofd nog net tegen de bal drukte. De keeper, die weer was uitgelopen, zag opnieuw de bal zacht in het doel rollen.

Enkele minuten later was het opnieuw Mido die scoorde. Zlatan kreeg de bal op links aangespeeld, legde een verdediger in de luren en gaf voor op Mido, die het leer onder Vandenbussche door, 3-0.

Vijf minuten later gebeurde waar iedereen op wachtte en de persoon in kwestie nog het meest: Zlatan scoorde. Buiten het zestienmetergebied passerde hij met met gemak zijn directe tegenstander en schoot vanaf de rechterkant in de verre hoek. De keeper was kansloos.

Tien minuten voor tijd verliet Chivu het veld. De aanvoerder leek last te hebben van zijn hamstring. De Belgische verdediger Jelle van Damme nam zijn plaats in en maakte daarmee zijn debuut voor Ajax 1.

De laatste tien minuten gebeurden geen noemenswaardige dingen. De Ajax-supporters, die zich keurig gedroegen, konden tevreden weer terug naar Amsterdam in de wetenschap dat Ajax nog altijd koploper is in de KPN Eredivisie met nog slechts drie wedstrijden voor de boeg.