Menu
Ajax boekt verrassend royale zege

Ajax boekt verrassend royale zege

Op de aarzelende seizoenstart tegen PSV (Johan Cruijff Schaal) en AZ liet Ajax zondag een verrassend simpele overwinning volgen op bezoek bij NEC. Met zes doelpunten viel de overwinning, in de eerste uitwedstrijd van dit seizoen, zelfs royaal uit. Tobias Sana was met twee doelpunten een van de hoofdrolspelers.

Zelden zal Ajax zo’n makke tegenstander tegenover zich hebben gevonden als zondagmiddag het geval was met NEC. In het snikhete Goffertstadion legden de Nijmegenaren de gasten uit Amsterdam bijna geen strobreed in de weg. Waren de mannen van trainer Alex Pastoor – vorige week nog veel te sterk voor het sc Heerenveen van Marco van Basten – al vroeg beïnvloed door de hitte? Wat de oorzaak ook was, Ajax nam binnen twintig minuten een 0-3 voorsprong. Daarna was het treffen in de tweede speelronde van de Eredivisie 2012 – 2013 eigenlijk gespeeld.

Met de kwaliteit van de Ajax-treffers was in Nijmegen weinig mis. Opende rechtsbuiten Jody Lukoki de score nog ‘simpel’ met een schot in de korte hoek; de daaropvolgende goals van Christian Eriksen en Tobias Sana waren wel degelijk oogstrelend. Na een dik kwartier profiteerde Eriksen van mistasten (na een uittrap van Kenneth Vermeer) in de NEC-defensie, waarna hij fraai keeper Gabor Babos omspeelde. Sana toonde zijn klasse met een fraaie lob: 0-3. Al na twintig minuten was de wedstrijd beslist.

In de basisopstelling van Frank de Boer bewees niet alleen Tobias Sana zijn waarde als linksbuiten. De Ajax-trainer gaf in Nijmegen onder meer ook zijn vertrouwen aan Mitchell Dijks (competitiedebuut als linksback) en Theo Janssen. De routinier was eerder reserve, maar speelde ditmaal links op het Amsterdamse middenveld. Lasse Schöne vertolkte na het midweekse vertrek van Vurnon Anita de vrijgekomen rol van controlerende middenvelder. Vergeleken met de eerdere duels begonnen Daley Blind en Kolbeinn Sigthórsson op de bank. De IJslander werd daarmee vooral gespaard na een drukke periode.

Tobias Sana had met zijn twee treffers een fraai aandeel in de 1-6 zege op NEC. Tobias Sana had met zijn twee treffers een fraai aandeel in de 1-6 zege op NEC.

Nog voor het verstrijken van de eerste helft was het opnieuw raak voor de Ajacieden. En opnieuw was het gemak waarmee Ajax aan een treffer werd geholpen opvallend. Janssen mocht ongestoord opkomen en van veraf uithalen, waarna Babos zich knullig verkeek op de inzet toen deze onderweg opstuitte: 0-4. In het snikhete Goffertstadion was dat even later ook de tussenstand.

,,Als je na veertig minuten al met 4-0 voorstaat kun je rustig achterover leunen'', blikte Frank de Boer tevreden terug. ,,Wij maakten toen optimaal gebruik van onze eigen krachten. Daarbij maakten we ook optimaal gebruik van de zwaktes van NEC.''

De versnaperingen die de fans van NEC in de rust hadden aangeschaft, boden de aanhang van de thuisploeg waarschijnlijk meer plezier dan wat de NEC’ers ook na de pauze lieten zien. De 0-5 van Siem de Jong werd ook al ingeleid door een koddig moment van de thuisploeg. Michel Breuer zag zijn woeste schot na 53 minuten via Siem de Jong voorbij Babos caramboleren.

In dezelfde minuut als waarin Blind en Derk Boerrigter invielen (voor Ricardo van Rhijn en Lukoki), deden de Gelderlanders ook nog iets terug. Invaller Bram Nuytinck strafte een moment van onachtzaamheid in de Ajax-defensie direct af: 1-5. Het bracht De Boer tijdens een van de drinkpauzes tot een donderpreek richting zijn spelers. De Ajax-trainer kon het zicht- en hoorbaar niet verkroppen dat zijn spelers zo makkelijk een treffer weggaven. De royale voorsprong deed daar niets aan af.

In de persoon van Joël Veltman had De Boer nóg een debutant in de gelederen. Was het competitiedebuut van Dijks een ‘half’ debuut (Dijks maakte zijn officiële debuut al tegen PSV), daar maakte Veltman wél zijn allereerste minuten in een officieel duel in de hoofdmacht. De verdediger zag tot zijn tevredenheid Sana in de slotfase nogmaals toeslaan. Het passje van De Jong bood de Ajax-Zweed een niet te missen kans: 1-6.

,,Wij zijn op de goede weg, maar moeten het elke week wel gewoon weer laten zien'', besloot De Boer.

Houd Ajax TV in de gaten voor de hoogtepunten van NEC – Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Christian Eriksen en Tobias Sana.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Duel in het luchtruim tussen Theo Janssen en Rens van Eijden. Duel in het luchtruim tussen Theo Janssen en Rens van Eijden.
Sana viert de fraaie treffer waarmee hij Ajax in de beginfase op 0-3 heeft gebracht. Sana viert de fraaie treffer waarmee hij Ajax in de beginfase op 0-3 heeft gebracht.
Mitchell Dijks maakte tegen NEC zijn competitiedebuut in Ajax 1. De linksback beleefde ook veel plezier aan de drinkpauzes in het snikhete Goffertstadion. Mitchell Dijks maakte tegen NEC zijn competitiedebuut in Ajax 1. De linksback beleefde ook veel plezier aan de drinkpauzes in het snikhete Goffertstadion.
Ook Janssen heeft na zijn doelpunt tegen NEC alle reden tot lachen. Ook Janssen heeft na zijn doelpunt tegen NEC alle reden tot lachen.
Sana hielp Ajax in zijn tweede officiële optreden als Ajacied ook aan een tweede treffer. Sana hielp Ajax in zijn tweede officiële optreden als Ajacied ook aan een tweede treffer.
Ook Ajax-captain Siem de Jong kon na zijn treffer een overwinningsgebaar maken. Ook Ajax-captain Siem de Jong kon na zijn treffer een overwinningsgebaar maken.
Trainer Frank de Boer toonde zich bij de 1-5 voorsprong zicht- en hoorbaar ontevreden over de gebrekkige concentratie bij zijn spelers. Trainer Frank de Boer toonde zich bij de 1-5 voorsprong zicht- en hoorbaar ontevreden over de gebrekkige concentratie bij zijn spelers.
Derk Boerrigter maakte na rust zijn langverwachte rentree. Derk Boerrigter maakte na rust zijn langverwachte rentree.
Lasse Schöne keerde zondag even terug bij zijn oude club. De grote nederlaag van NEC deed de Ajacied een klein beetje pijn... Lasse Schöne keerde zondag even terug bij zijn oude club. De grote nederlaag van NEC deed de Ajacied een klein beetje pijn...
Joël Veltman maakte tegen NEC zijn officiële debuut als Ajacied. Joël Veltman maakte tegen NEC zijn officiële debuut als Ajacied.