Menu
Ajax boekt winst en recordomzet

Ajax boekt winst en recordomzet

Ajax’ financieel directeur Jeroen Slop gaf dinsdag een toelichting op de jaarcijfers zoals eerder die ochtend bekendgemaakt. Ajax boekte voor het eerst sinds drie jaar een netto winst en realiseerde een recordomzet van € 97,1 miljoen.

In het boekjaar 2010/2011 boekte Ajax een netto winst van 5,5 miljoen euro, terwijl er een jaar eerder nog een verlies was van 22,8 miljoen euro. ,,Het was een jaar waarin het kampioenschap werd behaald, waarin we via de kwalificatie de groepsfase van de Champions League haalden, waarin we tot de achtste finale reikten van de Europa League, we bekerfinalist waren en waarin de transfers van Luis Suarez en Urby Emanuelson vielen. Maar wat betekent dat voor de cijfers?”, vroeg de financieel directeur zijn toehoorders om aan de hand van de jaarcijfers zelf het antwoord te geven. ,,Wat opvalt is de 5,5 miljoen euro winst en de recordomzet van 97,1 miljoen. Dat hebben we niet eerder bereikt’, laat Slop weten. ,,Het operationele resultaat (het saldo van de dagelijkse inkomsten en uitgaven) is verheugend, we wilden break-even draaien, maar komen nu op 1,8 miljoen euro positief. “

Een groot verschil tussen dit afgesloten boekjaar en dat van een jaar eerder is de opbrengst uit premies van de Europese competitie. Slop: ,,Nu is het totaalbedrag aan premies uit de Champions League en de Europa League 12 miljoen euro. Dat is een verschil van aanzienlijke omvang. Je kan dus stellen dat deelname aan de Champions League een substantiële bijdrage heeft geleverd aan het uiteindelijke resultaat, maar je hebt ook kosten door die deelname. Het is daardoor te kort door de bocht om te stellen dat Ajax het spelen van Champions League-voetbal nodig heeft.”

Op meer bedrijfsonderdelen kon Ajax een verbeterd resultaat melden. Er zijn bijvoorbeeld meer jaarkaarten verkocht en de omzet uit merchandising ging met 2,5 miljoen euro omhoog. ,,Omdat je meer omzet hebt, heb je natuurlijk ook meer inkoopwaarde”, legde Slop uit, terwijl hij ook even stilstond bij de lonen en salarissen. ,,Dat is toch een post, die de aandacht trekt. De spelerssalarissen zijn met 4,3 miljoen euro afgenomen doordat spelers met een hoog salaris zijn vertrokken, maar door de uitgekeerde kampioenspremies en Europese premies aan spelers en staf van 4,6 miljoen euro is die post in totaal toch toegenomen tot 51,3 miljoen euro.”

Jeroen Slop presenteert de cijfers. Henri van der Aat hoort toe. Jeroen Slop presenteert de cijfers. Henri van der Aat hoort toe.

De financieel directeur lichtte ook de investeringen toe. ,,We hebben op de Toekomst wel wat neergezet en door de verbeteringen van de faciliteiten daar en door de kosten van het verbeteren van de algemene opleiding van de trainers, is er in de cijfers daardoor een stijging te zien bij de afschrijvingen en de overige personeelskosten . Doordat we internationaal meer wedstrijden speelden en ook meer thuiswedstrijden hadden (Ajax speelde in het bekertoernooi bijna alles thuis, red.) zijn ook de wedstrijdkosten gestegen.”

Desondanks kon Ajax fraaie cijfers presenteren en ook de verwachting voor het boekjaar 2011/2012 is wederom positief. Al zullen de transferresultaten in het huidige seizoen, zoals altijd, bepalend zijn voor het te realiseren netto resultaat. ,,We hebben al de uitgaande transfers van Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw gehad en Evander Sno en Oleguer, die een hoog salaris hadden, hadden een aflopend contract. Bovendien zit er ook in het aantal verkochte jaarkaarten een stijging.”

Commercieel directeur Henri van der Aat ging desgevraagd in op de vraag over de inkomsten uit Eredivisie Live. ,,Dit jaar hebben we 3,1 miljoen euro inkomsten uit tv-gelden. Dat is heel erg weinig als je dat afzet tegen bijvoorbeeld Sunderland dat in Engeland 45 miljoen euro uit tv-inkomsten ontvangt. Dat komt vooral omdat we in een gezamenlijk kanaal zitten met andere clubs. Na dit jaar hebben we nog drie jaar een contract en dan kijken we verder hoe de verdeelsleutel zou moeten zijn. Wij willen ook loyaal zijn naar de andere clubs, want Ajax is gebaat bij een goede competitie. Als we de rechten zelf zouden exploiteren dan houden we daar veel meer aan over, maar is het totale Nederlandse voetbal daar bij gebaat? Als de overheid de gaming-en gamblingmarkt opent dan is daar ook nog inkomsten uit te halen. Want het is toch raar dat anderen met wedden verdienen aan onze wedstrijden en wij daar zelf niets eraan overhouden?”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst