Menu
Ajax boekt winst op vele fronten

Ajax boekt winst op vele fronten

De voetbalweek die werd ingezet met zeges op NEC en Heracles Almelo werd zaterdag afgesloten met een 2-0-overwinning op FC Twente. Trainer Marco van Basten en debutant Javier Martina hadden in Enschede ieder hun eigen reden voor tevredenheid.

Javier Martina debuteerde verdienstelijk met een assist bij het eerste doelpunt. Javier Martina debuteerde verdienstelijk met een assist bij het eerste doelpunt.

,,Er stond vandaag een team met spelers die voor elkaar vochten. En als je hier weet te winnen van FC Twente dan kan je tevreden zijn.’’ Ajax-trainer Van Basten vatte de oogst van een heet avondje bij FC Twente kort en bondig samen tijdens zijn persconferentie. Het thuisduel tegen NEC, zondag gespeeld in de ArenA, was eigenlijk een voorproefje voor twee lastige uitduels. De bezoekjes aan het Polman Stadion van Heracles Almelo en de Grolsch Veste (de sfeervolle thuisbasis van FC Twente) leverden de Ajacieden meer dan alleen zes kostbare punten op. De uitzeges sterken het Amsterdamse gemoed. Net als in de eigen ArenA kan Ajax ook buitenshuis ‘gewoon’ weer winnen.

Maar net als in Almelo was het ook in Enschede niet gemakkelijk. Verre van dat zelfs. Het bezoek aan de twee oostelijke clubs vroeg heel veel werklust van alle Ajacieden. In alle linies werd dan ook flink gebuffeld. ,,Er is door iedereen hard gewerkt’’, had Van Basten gezien. ,,Ook daar ben ik tevreden over.’’ Voor- en achterin toonden de Ajacieden vlijt. Ook spits Klaas Jan Huntelaar verichtte bergen werk. ,,Dat heeft hem heel veel kracht gekost. Daarom heb ik Klaas Jan in de tweede helft ook gewisseld.’’ Evander Sno loste de moegestreden spits de laatste twintig minuten af als centrale aanvaller. ,,Evander heeft het goed gedaan, hij heeft goed gespeeld.’’

De prima instelling en werkethos leverden deze week telkens het gewenste resultaat op. Na NEC en Heracles moest ook FC Twente eraan geloven. Siem de Jong en Rasmus Lindgren schoten de Amsterdammers uiteindelijk voorbij de Tukkers. ,,Er zit heel veel voetbal in FC Twente. Daar hebben we ook lang over gesproken met de spelers. Als het bij FC Twente gaat lopen en draaien, dan heb je het moeilijk. Maar uiteindelijk zijn wij Ajax en willen wij ook voetballen. Deze overwinning geeft vertrouwen en rust. Ik ben trots op de ploeg.’’

Rasmus Lindgren velde in de blessuretijd uiteindelijk het vonnis over de ook al hard werkende en soms ongelukkige Twentenaren. De Zweedse middenvelder rondde een counter af met een prima lobje over oud-Ajacied Sander Boschker. Tot aan de rush van gelegenheidsaanvoerder Lindgren koesterden de Ajacieden een kwetsbare 1-0-voorsprong op de thuisploeg. Siem de Jong schoot vijf minuten voor rust raak. FC Twente kreeg de hele wedstrijd door zeker kansen, maar verzuimde simpelweg toe te slaan. Een schot van Stein Huysegems eindigde op de lat boven Kenneth Vermeer.

De eerste officiële wedstrijd van Javier Martina in Ajax 1 nam uiteindelijk een uur in beslag. De op Curaçao geboren en door Ajax zelf opgeleide aanvaller had een voornaam aandeel in de openingstreffer. Vanaf de achterlijn gaf Martina - al vallend - de assist op De Jong. ,,Na die voorzet viel er wel wat van me af’’, keek Martina op zijn beurt terug. ,,In het begin was ik wel een beetje gespannen. Ik heb gewoon mijn acties proberen te maken, maar toch. Alles is hier bij Twente ook nieuw voor je. Na de 1-0 besefte ik dat de ploeg ook door mij op voorsprong is gekomen. Dat was een lekker gevoel. Uiteindelijk heb ik gewoon laten zien wat ik kon. Persoonlijk denk ik dat ik het hier zelf goed heb opgepakt.’’ Naast de herinnering en een prima resultaat hield de 21-jarige aanvaller ook een tastbaar souvenir over aan zijn debuutwedstrijd. Martina, de Ajacied met het rugnummer 33 in de selectie: ,,Na afloop mag elke debutant zijn shirt houden. Het shirt krijgt een mooi plekje bij mij thuis.’’ Met een glimlach: ,,Zeker weten.’’

In de spelersbus, terug naar Amsterdam, werd duidelijk dat Ajax zaterdag ook op de ranglijst winst heeft geboekt. De Amsterdammers zijn opgestoomd naar de tweede plaats. AZ, Ajax en NAC hielden aan hun eerste optredens evenveel punten over: 19. Alleen het Alkmaarse doelsaldo is beter dan dat van de Amsterdammers.

Bekijk later op Ajax TV de reacties na afloop en de samenvatting van FC Twente - Ajax.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>