Menu
Ajax boekt zakelijke zege

Ajax boekt zakelijke zege

Ajax heeft zaterdagavond met 2-0 van RKC Waalwijk gewonnen. Lasse Schöne en invaller Jody Lukoki waren na rust trefzeker namens Ajax. Christian Poulsen maakte zijn debuut, Ryan Babel keerde na vijf jaar afwezigheid ook weer terug in het elftal van Ajax. Dinsdag wacht Ajax de eerste wedstrijd in de Champions League tegen Borussia Dortmund.

Drie dagen voor de eerste wedstrijd in de Champions League, beleefde Ajax een goede generale in de Amsterdam ArenA. Dankzij de 2-0-zege op RKC kan Ajax maandag met goed gevoel richting Dortmund afreizen voor een nieuwe jaargang in het miljoenenbal. Zonder nieuwe blessures of andere tegenslag is Ajax klaar voor de eerste Europese wedstrijd van het seizoen.

Ajax trad tegen RKC met een geheel Deens middenveld aan. Christian Eriksen en Lasse Schöne werden vergezeld door debutant Christian Poulsen. De 32-jarige ex-international maakte voor het eerst zijn opwachting in de Amsterdam ArenA. Na een voetbalreis langs FC Kopenhagen, Sevilla, Juventus, Liverpool en Evian is Ajax dit seizoen zijn nieuwe werkgever.

Poulsen trof met Ajax een tegenstander die vrijwel ieder seizoen een bliksemstart in de Eredivisie beleeft. Ook dit jaar stond de Rooms Katholieke Combinatie vooraf op gelijke hoogte met Ajax met acht punten uit vier duels. Ook in de ArenA bleef RKC de eerste driekwartier fier overeind tegen een Ajax dat het wel probeerde, maar doelman Jeroen Zoet weinig echt aan het schrikken kon krijgen. Een van de beste kansen was in de openingsfase voor Derk Boerrigter. Zijn gekrulde schot ging echter over het doel van zijn voormalig werkgever heen. Vervolgens kreeg ook Eriksen enkele kansen, maar de nul bleef op het scorebord staan. ,,Als je voor rust twee honderd procent kansen krijgt, moet je er minstens een maken”, zei Frank de Boer daar na afloop over. ,,Gelukkig konden we het geduld opbrengen, om op de juiste wijze naar de 1-0 te blijven zoeken. Dat heeft zich na rust uitbetaald.”

Christian Eriksen feliciteert Lasse Schöne met diens goal. Christian Eriksen feliciteert Lasse Schöne met diens goal.

Aan het begin van de tweede helft klonk er een luid applaus op. Na vijf jaar afwezigheid maakte Ryan Babel zijn rentree in de ArenA. De nog altijd pas 25-jarige aanvaller is na een avontuur bij Liverpool en Hoffenheim terug op het oude nest. Halverwege de wedstrijd loste hij Boerrigter af tegen de club waartegen hij tijdens zijn eerste Amsterdamse periode drie seizoenen op rij scoorde. Die statistiek kreeg zaterdagavond geen vervolg. Wel was hij betrokken bij de beide doelpunten. Te beginnen bij de openingstreffer van Lasse Schöne. De 42-voudig international stond aan de basis van de aanval die uiteindelijk via Eriksen en Schöne tot een mooie treffer leidde. Met een subtiele voetbeweging gaf Eriksen de bal aan zijn landgenoot mee, die er vervolgens iets moois meedeed. Met een harde knal liet hij keeper Zoet kansloos: 1-0. Na 52 minuten brak Ajax daarmee het verzet van RKC.

Twintig minuten voor tijd verdubbelde Ajax de score. Een minuut na zijn invalbeurt schoot Jody Lukoki Ajax naar een 2-0 voorsprong. De rappe vleugelaanvaller kreeg de bal van Babel, die kort daarvoor naar de spitspositie was doorgeschoven. Met die stand op het bord kon Ajax na driekwartwedstrijd iets gas terugnemen met het oog op de wedstrijd in de Champions League tegen Borussia Dortmund. Of Babel nu het beste als linksbuiten of als spits uit de verf kwam, liet De Boer na afloop in het midden. ,,Hij kan op allebei de posities uit de voeten. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Siem de Jong die op meerdere posities inzetbaar is. We zullen van wedstrijd tot wedstrijd bekijken wat het beste is voor het team. Dankzij onze brede selectie hebben we iets te kiezen.”

Tien minuten voor tijd waren de ruim 51.000 supporters getuige van een klein jubileum. Miralem Sulejmani maakte voor de honderdste keer zijn opwachting tijdens een competitieduel van Ajax. De Servisch international loste Tobias Sana af en zag dat de thuisploeg de laatste tien minuten eenvoudig uitspeelde. De Boer: ,,We kunnen nu aan Dortmund gaan denken.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Poulsen debuteerde verdienstelijk in de ArenA. Christian Poulsen debuteerde verdienstelijk in de ArenA.
Aanvoerder Siem de Jong werkte keihard in de voorhoede van Ajax. Aanvoerder Siem de Jong werkte keihard in de voorhoede van Ajax.
De met gevoel geschoten trap van Eriksen ging net over de kruising. De met gevoel geschoten trap van Eriksen ging net over de kruising.
Met een fraai schot opende Lasse Schöne de score. Met een fraai schot opende Lasse Schöne de score.
Lasse Schöne viert zijn goal. Lasse Schöne viert zijn goal.
Tobias Sana op de flanken. Tobias Sana op de flanken.
Frank de Boer uit zijn onvrede langs de kant. Frank de Boer uit zijn onvrede langs de kant.
Na vijf jaar maakte Ryan Babel zijn rentree in de Amsterdam ArenA. Na vijf jaar maakte Ryan Babel zijn rentree in de Amsterdam ArenA.
Jody Lukoki luisterde zijn invalbeurt direct op met een  treffer. Jody Lukoki luisterde zijn invalbeurt direct op met een treffer.
De treffer van Lukoki werd uitgebreid bejubeld. De treffer van Lukoki werd uitgebreid bejubeld.
Sulejmani speelde zijn honderdste competitieduel. Sulejmani speelde zijn honderdste competitieduel.
Ryan Babel kon het over het algemeen goed vinden met de bal. Ryan Babel kon het over het algemeen goed vinden met de bal.
Daley Blind werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Daley Blind werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.