Menu

Ajax bouwt voorsprong op PSV uit

Ajax heeft de voorsprong op PSV vergroot. Door de puntendeling van de Eindhovenaren in Twente en de eigen 1-0 winst tegen FC Utrecht bedraagt de voorsprong nu zes punten. Ajax heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. Mido was tegen FC Utrecht in de Arena - waar geen Utrecht-fans waren - matchwinnaar door vier minuten voor rust de enige treffer te maken. Vanwege de verscherpte toegangscontrole begon de wedstrijd een half uur later.

Het vak van de Utrecht bleef leeg. De mensen die wel op de tribune zaten, werden voor de aftrap verwijderd. De treinen met Utrecht-fans werden teruggestuurd. Die maatregel kwam voort uit een noodbevel van burgemeester Cohen. De Utrecht-fans hadden grievende teksten gescandeerd over het jodendom.

Voor Utrecht zal het vreemd zijn geweest zo zonder eigen supporters. Misschien dat ze er kracht uit konden putten, maar het zou ook kunnen dat de moed ze in de schoenen zonk bij de aanblik van zo´n lege hoek op de tribune.

Het eerste wapenfeit dat in de boeken verdween, was de gele kaart die Jan van Halst na anderhalve minuut op liep. Positiever was het schot dat Maxwell in de derde minuut op doel afvuurde na een een-twee met Machlas. Wapenaar dook doeltreffend naar de bal.

Mido en Vreven kregen het al snel met elkaar aan de stok. Jol riep de beide kemphanen even bij elkaar en daarmee was het brandje geblust.

De Ajacieden waren gedreven. Ze heroverden de bal snel en vooral Van Halst vond regelmatig mooie openingen. In de 13e minuut was Machlas in scoringspositie, maar hij schoot naast. Een minuut later haalde Van der Meyde de bal op eigen helft op, slalomde imponerend langs enkele blauwhemden en gaf af op Mido die de weg naar het doel vrij voor zich had. De grensrechter had echter buitenspel geconstateerd, waarna Jol affloot.

In de twintigste minuut ging Van Halst goed door en kwam in de ideale positie om Wapenaar te kloppen. Helaas bedacht de gisteren 33 jaar geworden middenvelder dat Mido er beter voor stond en legde de bal breed. De Egyptenaar stond er inderdaad goed voor, maar wel buitenspel. Het doelpunt ging dan ook niet door.

Van der Meyde was op dreef. Hij was duidelijk van plan de trainer te laten zien dat hij ook in dit systeem uitstekend kan functioneren, want hij sneed goed door de Utrechtse linies en gaf in de 25e minuut prachtig voor. De lage kopbal van Machlas ging net aan de verkeerde kant langs de paal. Van der Meyde: ,,Het was geen wraakactie richting trainer. De trainer had gelijk dat hij mij niet opstelde. Maar vandaag kwam het er allemaal weer uit."

In de 41e minuut kwam Ajax verdiend op voorsprong. Ee prachtige actie van O´Brien lag aan de basis van de openingstreffer. De Amerikaan, nog een seizoen spelend voor Utrecht, legde drie man in de luren gaf voor bij de tweede paal waar Mido de bal prachtig controleerde en diagonaal binnen schoot, 1-0.

In de tweede helft verruilde Utrecht-trainer Frans Adelaar Jochemsen voor Roiha. Ronald Koeman voerde geen wijzigingen door, maar stuurde wel Pasanen, De Cler, Zlatan en Yakubu langs de lijn.

Ajax kreeg de beste mogelijkheden op de eerste treffer van de tweede helft, maar net na rust gaf Mido verkeerd voor op Machlas. Daardoor kon Utrecht opruimen. De tweede kans was voor de Egyptenaar zelf. Hij raakte de bal echter totaal verkeerd.

Toch deed Utrecht, dat wat fanatieker uit de kleedkamer was gekomen, wel wat terug. Stijn Vreven vond Dirk Kuyt die laag in de verste hoek wilde schieten. De spits schoot naast.

De Ajax-spits op zijn beurt, Nikos Machlas, moest in de 60e minuut plaatsmaken voor zijn collega, Zlatan. Hij leek in de 67e minuut te gaan scoren toen hij alleen op het doel afging na een goede pass van Maxwell. Hij draaide echter te lang door.

Vijf minuten later dan Machlas ging ook Andre Bergdølmo, geblesseerd aan zijn bovenbeen, van het veld. Zijn vervanger was Petri Pasanen, die voor het eerst sinds augustus 2001 weer een officiële wedstrijd in Ajax 1 speelde.

Met de komst van Zlatan veranderde het aanvalsspel van Ajax enigszins. Mido trok meer naar links en Van der Meyde speelde ook een stukje verder naar voren. Utrecht kroop daarentegen steeds verder uit zijn schulp en kreeg enkele kansjes, die geen van alle doeltroffen.

Doordat Ajax zo ver terugzakte, kwam de ploeg er nog nauwelijks uit en reeg Utrecht de corners aan elkaar. Ook de afvallende bal was veel vaker voor de ploeg van Adelaar dan voor de Amsterdammers. Ajax liet zich terugdringen.

Met nog tien minuten te spelen stond er nog altijd die gevaarlijk 1-0 stand op het bord. Tomas Galasek wilde daar een einde aan maken en schoot met veel gevoel uit een vrije trap op doel. Wapenaar tikte over en zo zette Van der Meyde zich weer achter de bal voor een corner. De voortzetting daarvan leek nergens op en Utrecht kon weer bouwen.

Door het verdwijnen van Andy van der Meyde - hij werd gewisseld voor Yakubu - was de verhouding verdedigers/aanvallers 9/2. De voorsprong koesteren had duidelijk de voorkeur boven de voorsprong uitbouwen.

Bijna kwam de 2-0 alsnog op het bord. Van Halst bracht op rechts de bal hoog voor het doel; Zlatan kopte wel, maar de Utrecht-verdediger won het duel.

In de slotfase gebeurde er weinig, waardoor de 1-0 van Mido volstond voor de drie punten. De wedstrijd was niet erg florisant geweest, de drie punten het belangrijkste en het feit dat PSV op grotere afstand is gezet was verreweg het beste nieuws dit voetbalweekeinde.