Menu
Ajax bouwt weer aan het ritme

Ajax bouwt weer aan het ritme

Ajax begon aan de oefencampagne voor het seizoen 2007-2008 met een 4-0 zege op VVSB in Noordwijkerhout. Coach Henk ten Cate kon vaststellen dat het raamwerk van zijn ploeg er ieder geval stond.

John Heitinga was een van de drie Ajacieden die de volle 90 minuten speelden.

,,In grote lijnen staat de ploeg er'', zei Henk ten Cate na afloop van Ajax' eerste oefenduel. De uitslag en eigenlijk ook het spel van zijn elftal waren nog onbelangrijk voor de Amsterdamse trainer. ,,Ik heb mijn spelers ook geen opdrachten meegegeven. Dit was gewoon om in het ritme te komen. We hebben vanmorgen nog getraind. Pas na de wedstrijden tegen de profclubs krijgen we een beeld.''

Wat Ten Cate wel kon constateren, was dat zijn ploeg achterin goed bezet is en dat door het vertrek van aanvallers Babel, De Mul en Perez er voorin nog vacatures zijn. ,,Daar zijn we mee bezig'', stelde de trainer. Een van de opengevallen posities werd tegen VVSB op prima wijze ingevuld door nieuwkomer Kennedy. De Zweed speelde de eerste 45 minuten en tekende als aanvallende middenvelder voor de eerste twee treffers van Ajax. Stagiair Thembinkosi 'Terror' Fanteni was met een schotje verantwoordelijk voor het derde doelpunt. ,,Kennedy kan op twee posities spelen'', zei Ten Cate over zijn aanwinst. ,,We wisten dat we in Kennedy er een goede voetballer bij kregen. Een prima speler, dat staat buiten kijf.'' Kennedy illustreerde zijn kwaliteiten ook als voorbereider van de mooiste aanval van de wedstrijd. Na twee VVSB'er op het verkeerde been gezet te hebben, legde hij goed af op Gabri. Diens schot werd knap gepareerd door de doelman van de thuisclub.

Na rust (0-3) kwamen Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar in het veld voor Kennedy en Fanteni. Het duo toonde meteen zijn aanvallende intenties, maar beide rasvoetballers hadden het vizier nog niet helemaal op scherp staan. Toen Jan Vertonghen met een op het oog zware blessure het veld moest verlaten, viel het een beetje stil. Gevreesd werd voor een enkelbreuk, maar Vertonghen liep 'slechts' een beschadigde enkelband op. Hij zal zo rond de vier weken uitgeschakeld zijn. Het laatste deel van het duel verliep na het uitvallen van de Belg in een laag tempo. Alleen Nicolae Mitea, die weer terug in het veld kwam om Vertonghen te vervangen, wist nog een maal doel te treffen, in de laatste minuut.

Voor Ten Cate zal het feit dat Vertonghen niet zijn enkel heeft gebroken een opluchting zijn. Vorig seizoen liep Mitea in de voorbereiding een zware blessure op die hem maandenlang aan de kant hield. De Ajax-coach is zich er terdege van bewust dat zijn spelers een relatief korte vakantie hebben genoten. ,,We waren in juni nog aan het voetballen. Maar in ieder geval is de opbouw naar het seizoen nu goed. Nog twee duels tegen amateurclubs, dan Go Ahead Eagles, dan Falkirk en Glasgow Rangers. Daarna nog het Amsterdam Tournament en dan hebben we een week tot de Johan Cruijff Schaal. Dat is beter dan vorig seizoen, toen er maar drie dagen tussen zaten.'' In hoeveel van die wedstrijden de nog te halen versterkingen mee kunnen doen, zal de tijd nog leren. Maar Ten Cate verklaarde er alle vertrouwen in te hebben dat Ajax er in slaagt om goede vervangers van de vertrokken Ajacieden te halen. ,,Daar hebben we kundige mensen voor.''