Menu
Ajax breekt records op Museumplein

Ajax breekt records op Museumplein

Tussen de honderd- en honderdvijftigduizend fans waren naar het Museumplein in Amsterdam gekomen om de huldiging van Ajax van nabij te kunnen meemaken. Dat waren er meer nog dan bij de WK-huldiging van het Nederlands elftal. Met optredens van onder andere Lenny Keylard en Kees Prins werden de supporters vermaakt tot het moment daar was waarop de Ajax-selectie het podium besteeg.

Voor het zover was, stond burgemeester Eberhard van der Laan vol verwachting de spelersbus op te wachten. Hij vierde zijn eerste landskampioenschap als burgervader. ,,Het is een dikverdiend kampioenschap. Ik zag in de ArenA een heel goed Ajax, ze hebben gevochten als leeuwen'', keek Van der Laan terug op de kampioenswedstrijd in de ArenA. ,,Ik denk dat het zo hier op het Museumplein heel gezellig gaat worden. Als je die massa ziet, het zijn nu tegen zeven uur al bijna honderdduizend Ajacieden, dan merk je hoe blij de mensen hiermee zijn. Hoe naar dit kampioenschap gehunkerd is.”

En opeens kwam daar de spelersbus voorrijden. Maarten Stekelenburg, Jan Vertonghen, André Ooijer en Dario Cvitanich staken uit het dakluik en net voordat de bus het plein opreed stak ook Lorenzo Ebecilio zijn olijke hoofd uit de bus. ,,Wat een gekkenhuis”, zei de linksbuiten. ,,Mensen renden hele stukken met de bus mee. Zo zie je goed hoe groot Ajax is."

Frank de Boer viert zijn 41ste verjaardag met meer dan honderdduizend man. Frank de Boer viert zijn 41ste verjaardag met meer dan honderdduizend man.

Op het podium was het al een groot feest voordat de hoofdrolspelers zelf één voor één aan de mensenmassa werden gepresenteerd. Voor Frank de Boer was het helemaal bijzonder. Hij was jarig en kon als debuterende trainer direct de mooiste prijs in ontvangst nemen. Maar hij deed het niet alleen zei hij op het plein. ,,Ik ben zó blij met jullie", schreeuwde hij enthousiast door de microfoon. ,,Het is een fantastisch feest. Dat doen we volgend jaar weer!"

Die belofte deed ook André Ooijer. De Amsterdammer vierde voor het eerst een titel in zijn geboortestad. Op de vraag hoe mooi dit is, in de slotfase van zijn carrière reageerde hij gevat. ,,Einde carrière? Ik hoop hier volgend jaar weer te staan."

Gezien het enthousiasme van alle fans, willen zij dat ook allemaal. Nadat ook Maarten Stekelenburg als Ajacied van het Jaar was gehuldigd en Christian Eriksen was uitgeroepen als Talent van Jaar werd er op het podium afgerond. Ajax was kampioen en dat mocht de wereld weten!

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Een grote erehaag vormde zich langs de route naar het Museumplein. Een grote erehaag vormde zich langs de route naar het Museumplein.
Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen tonen de schaal in de spelersbus. Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen tonen de schaal in de spelersbus.
Frank de Boer met zijn vrouw in de spelersbus. Frank de Boer met zijn vrouw in de spelersbus.
De spelers zijn heel erg blij met de schaal. De spelers zijn heel erg blij met de schaal.
De staf deelt zijn vreugde met de dik honderdduizend fans. De staf deelt zijn vreugde met de dik honderdduizend fans.
André Ooijer, met fles champagne, wil volgend jaar weer zo´n feest! André Ooijer, met fles champagne, wil volgend jaar weer zo´n feest!