Menu
Ajax brengt 'generale' tot goed einde

Ajax brengt 'generale' tot goed einde

Ajax besloot de Open Dag 2010 vrijdag met een prima overwinning op Chelsea: 3-1. Zonder Luis Suarez (in Barcelona bij zwangere vrouw) en Gregory van der Wiel (liesblessure), maar weer met Maarten Stekelenburg speelden de Ajacieden zich naar klinkende cijfers. De ontmoeting met de kampioen van Engeland was daarmee het passende slotstuk van de feestelijke Open Dag.

De vriendschappelijke wedstrijd werd voorafgegaan door de huldiging van de WK-gangers. Algemeen directeur Rik van den Boog had onder meer mooie woorden voor Stekelenburg. De doelman genoot van een ultrakorte vakantie en bewees tegen de Engelse weinig aan scherpte te hebben ingeboet. In de generale repetitie voor de belangrijke eerste kwalificatiewedstrijd tegen PAOK Saloniki maakte ‘Steek’ zijn eerste minuten van het nieuwe Ajax-seizoen 2010-2011.

,,We hebben bij vlagen goed voetbal gespeeld’’, oordeelde de Ajax-doelman na het treffen met Chelsea. ,,Het kan natuurlijk beter, vooral als je de tegengoal ziet. Dat was slordig. Zó moet het woensdag tegen PAOK níet. Voor mij was het een zeer korte voorbereiding. Ik heb nu maar een wedstrijd gespeeld en volgende week moet ik er weer staan. De jongens zijn verder gewoon fit.’’ Woensdag is Ajax gastheer voor de Grieken. In de Amsterdam ArenA moet een goede basis worden gelegd voor de return. Een week later beslissen beide clubs in Thessaloniki wie zich plaatst voor de play-offs voor deelname aan de Champions League.

De Ajacieden werden in het zadel geholpen door een vroeg eigen doelpunt van Chelsea. Christian Eriksen verzorgde de voorzet vanaf rechts. Uitgerekend Chelsea-verdediger en Jong Oranjes Jeffrey Bruma kopte de bal pardoes voorbij zijn doelman Ross Turnbull. De van heel dichtbij toekijkende Siem de Jong – opnieuw geposteerd als spits – kon als eerste juichen.

Maarten Stekelenburg maakte tegen Chelsea zijn eerste speelminuten in het nieuwe seizoen. Maarten Stekelenburg maakte tegen Chelsea zijn eerste speelminuten in het nieuwe seizoen.

Twintig minuten na de openingstreffer trokken de Londenaren de stand gelijk. Daniël Sturridge lukte wat weinig WK-deelnemers in Zuid-Afrika lukte: Stekelenburg passeren. Met ditmaal captain Jan Vertonghen en Toby Alderweireld als ‘toekijkers’ scoorde de aanvaller met een snel en goed geplaatst schot van afstand. Een minuut later genoten de Ajacieden alweer van een nieuwe voorsprong. Turnbull verkeek zich op een verre uittrap van Stekelenburg en liet de bal los. De Jong was er razendsnel bij om de bal in het lege doel te schieten: 2-1. Bruma (in de ArenA geobserveerd door Jong Oranje-bondscoach Cor Pot) kwam te laat om de Ajacied van scoren te weerhouden.
Marvin Zeegelaar, het talent mocht zich ditmaal bewijzen vanaf zijn aanvallende positie op het middenveld, miste een kwartier na rust dé kans om de voorsprong te vergroten. Oog in oog met Turnbull zag de linkspoot zijn riante kans voorlangs het Engelse doel schieten. Zeegelaar wisselde sterke staaltjes af met slordigheidjes en balverlies.

Na Stekelenburg vierde ook Demy de Zeeuw zijn rentree bij Ajax met speelminuten tegen Chelsea. De populaire middenvelder – De Zeeuw oogste al applaus tijdens het warmlopen - loste Eriksen af en liet zich direct offensief gelden. Naast De Zeeuw gunde Ajax-trainer Martin Jol ook Urby Emanuelson (voor Vurnon Anita), Daley Blind (Oleguer), Roly Bonevacia (Eyong Enoh) en Hyun Jun Suk (De Jong) speeltijd tegen de kampioen van Engeland.

Controlerende middenvelder Bonevacia en rechtsback Blind hadden in de slotminuut een mooi aandeel in de derde Ajax-treffer van de avond. Een splijtende steekbal van Bonevacia bereikte Blind vlak voor de achterlijn. Suk profiteerde dankbaar van de voorzet van Blind en gleed de bal in het Chelsea-doel. Nauwelijks zestig tellen later floot scheidsrechter Bas Nijhuis voor het einde van Ajax – Chelsea. Het slotstuk van de Open Dag, en vooral de belangrijke generale repetitie voor Ajax – PAOK, was tot een glansrijk einde gebracht.

Bekijk later op Ajax TV de samenvatting van Ajax – Chelsea en de reacties na afloop.

Steun Ajax woensdag in de belangrijke heenwedstrijd tegen PAOK Saloniki. Koop nu je kaart voor de eerste kwalificatiewedstrijd van het nieuwe seizoen.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Koop hier direct je kaart(en) voor Ajax - PAOK Saloniki

Oleguer kon terugkijken op een verdienstelijk optreden als rechtsback. Oleguer kon terugkijken op een verdienstelijk optreden als rechtsback.
De rekbaarheid van het shirt van Christian Eriksen wordt getest. De rekbaarheid van het shirt van Christian Eriksen wordt getest.
Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband van Ajax. Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband van Ajax.
De Ajacieden vieren de 3-1 van invaller Hyun Jun Suk. De Ajacieden vieren de 3-1 van invaller Hyun Jun Suk.
Vurnon Anita was de solide en ook offensief meedenkende linksback. Vurnon Anita was de solide en ook offensief meedenkende linksback.
Suk zet de achtervolging in op collega-Ajacied en -invaller Urby Emanuelson. Suk zet de achtervolging in op collega-Ajacied en -invaller Urby Emanuelson.
Krachtpatsers onder elkaar: Michael Essien en Enoh ruilden na afloop van shirt. Krachtpatsers onder elkaar: Michael Essien en Enoh ruilden na afloop van shirt.