Menu
Ajax brengt 'Heracles uit' toch tot goed einde

Ajax brengt 'Heracles uit' toch tot goed einde

Heracles tegen Ajax was als een verhaal met een lastig eerste hoofdstuk, maar een goede afloop. Vier dagen na het treffen met Inter hadden de Amsterdammers vooral de eerste helft moeite met de brutaal spelende Almeloƫrs. Ajax toonde veerkracht door een 1-0 achterstand om te buigen in een 1-3 overwinning. Klaas Jan Huntelaar, jongeling Michael Timisela en invaller Ryan Babel namen de Ajax-doelpunten voor hun rekening.

De gasten, die wegens de vele blessures in de groep met een ongebruikelijke opstelling aan het duel begonnen, hadden vooral de eerste dertig minuten moeite met de frank en vrij voetballende Heraclieden. De ploeg van trainer Peter Bosz vertaalde het overwicht al na een kwartier spelen in een voorsprong. De geslepen Mika Nurmela speelde zichzelf (te) makkelijk door de Ajax-defensie. Oog in oog met Maarten Stekelenburg was een afschuifbal op collega Thijs Sluijter genoeg om de thuisploeg aan een voorsprong te helpen. Sluijter - net als Nurmela oud-speler van sc Heerenveen - kon de bal simpel intikken: 1-0.

,,Het eerste halfuur was heel matig'', verklaarde trainer Danny Blind na afloop. ,,Onbegrijpelijk als je weet waar Heracles juist op aanstuurt. De ploeg heeft veel duelkracht, zette goed druk en kon vaak de tweede bal oppikken. Wij verloren vrijwel elk duel. Heracles kwam verdiend op voorsprong.''

Een tactische omzetting in de Ajax-gelederen maakte een einde aan het Almelose veldoverwicht. Met de van links gestarte Markus Rosenberg meer in de punt van de aanval, dichter bij Klaas Jan Huntelaar, kregen de gasten meer grip op de wedstrijd. Mauro Rosales en Jeffrey Sarpong kregen de opdracht mee gevaar te stichten op de flanken. Op slag van rust leverde het de Amsterdamse gelijkmaker op. Een droge uithaal van goaltjesdief Huntelaar bracht Ajax naast de thuisploeg: 1-1.

,,Je hoopt natuurlijk met 1-0 de rust te halen'', aldus Heracles-trainer Peter Bosz. De omzettingen in het Ajax-elftal drukten de zwartwitte brigade verder terug. ,,We stonden verder goed en hebben gevochten. De kans van Hirayama was bovendien onze grootste kans.'' Met de 1-1 nog op het scorebord leek de Japanner zijn ploeg na een uur aan nieuwe voorsprong te helpen. Een stiftbal was op het oog genoeg voor Hirayama om de ver uitgekomen Stekelenburg te verslaan. Weifelen brak de Aziaat uiteindelijk op. De Ajax-doelman wierp zich vervolgens voor de bal.

Een wissel leidde de uiteindelijke, definitieve ommekeer in de wedstrijd in. Met invaller Angelos Charisteas koud in het veld (de Griek loste de moegestreden Rosenberg af), kon de verder sterk keepende Martin Pieckenhagen direct vol aan de bak. In een van zijn eerste balcontacten raakte Charisteas direct de paal. In de rebound belandde de bal uiteindelijk bij de mee opgekomen Michael Timisela. Met een geplaatst schot gaf de rechtsback zijn verdienstelijke optreden, pas het tweede in Ajax 1, extra glans: 1-2. Blind: ,,Gezien het eerste halfuur kunnen we niet ontevreden zijn over het resultaat. De doelstelling vooraf was natuurlijk ook drie punten halen.''

Een andere invaller aan Ajax-kant bouwde de Ajax-voorsprong verder uit. Met een snoeihard schot bepaalde Ryan Babel de stand in blessuretijd op 1-3. De eindstand, zo bleek luttele minuten later. Zo kreeg het lastige, maar intrigerende verhaal 'Heracles uit' alsnog een happy end.

Bekijk ook het fotoverslag van Heracles Almelo - Ajax >>