Menu
Ajax Campus geeft jongeren kans

Ajax Campus geeft jongeren kans

Begin december zetten financieel directeur Jeroen Slop, burgemeester Eberhard van der Laan, Anneke Ruitenberg (SVA) en Roel Steenbeek, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Ymere, hun handtekeningen onder een samenwerkingsovereenkomst voor de Ajax Campus. Inmiddels zijn er meer details over deze samenwerking bekend.

De driejarige overeenkomst die Ajax, Amsterdam en Ymere zijn aangegaan maakt onderdeel uit van het sociaal/maatschappelijke en educatieve programma van de Ajax Campus. Jongeren van 14 t/m 17 jaar uit drie stadsdelen krijgen de mogelijkheid de Ajax Campus-opleiding te volgen. Onderdeel van deze opleiding zijn theorielessen op school en het uitvoeren van praktijkopdrachten in de omgeving van de Amsterdam ArenA en in de eigen leefomgeving. Op jaarbasis zullen naar verwachting tussen de honderdtwintig en honderdveertig jongeren de opleiding volgen.

Het afgelopen jaar is in Amsterdam met stichting Axios en Ymere een pilot gedraaid en de ervaringen van het eerste schoolseizoen zijn zeer positief. De honderd deelnemende jongeren reageerden enthousiast en de scholen hebben gevraagd om voortzetting van het initiatief. Ymere heeft in de evaluatie het vertrouwen uitgesproken in de visie en de aanpak van de Ajax-Campus. Het project heeft vanuit de bindende kracht van Ajax inmiddels nieuwe activiteiten in de wijk ontwikkeld.

In de theorielessen staan de zogenoemde kernwaarden van Ajax centraal. Daarbij leren scholieren hun directe omgeving op een andere manier kennen en leveren ze een actieve bijdrage aan de samenleving. Hierbij krijgen de jongeren inzicht in de kernwaarden van Ajax en leren ze deze te vertalen naar hun eigen leven. Het programma bevordert actief burgerschap van de jongeren. Zij die aantonen hun verantwoordelijkheid te willen nemen kunnen in aanmerking komen voor een rol bij bedrijven en instanties uit het netwerk van de Ajax Campus. Komende maanden worden hiervoor bedrijven geworven.

Als maatschappelijk ondernemer draagt Ymere bij aan de kwaliteit van de leefomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden van Amsterdammers. De woningcorporatie doet dit door deel te nemen aan verschillende maatschappelijke initiatieven. Ymere ziet de opleiding van de Ajax Campus als een belangrijke stimulans van talentontwikkeling bij jongeren en in de toeleiding van kwetsbare jongeren naar een stageplaats en/of (bij)baan.

Tekst en foto: Ajax.nl

Meer informatie over de Ajax Campus