Menu
Ajax Cape Town A1 geniet van Amsterdam en Mandela

Ajax Cape Town A1 geniet van Amsterdam en Mandela

De A1 van Ajax Cape Town is deze week te gast in Amsterdam. Het hoogste jeugdelftal van Ajax' satelietclub doet komend Pinksterweekeinde mee aan de NextGen in het Olympisch Stadion, maar naast het sportieve aspect telt ook het sociale en educatieve karakter.

Woensdagavond brachten de jonge talenten een bezoek aan het DeLaMar voor een voorstelling over wijlen Nelson Mandela. Het maakte op de spelers indruk. Ook voor de jongere generatie Zuid-Afrikanen is Mandela een held, vertelt captain Jody February. ,,Alle kansen die wij hebben, heeft hij mogelijk gemaakt. Zonder hem zouden wij hier op dit moment niet zijn.”

'Goed luisteren'
De spelers van Ajax Cape Town moesten hun aandacht er goed bij houden. De musical was grotendeels in het Nederlands, al waren er ook kleine stukjes in het Afrikaans en een lied in het Engels. ,,Ik kon het gedeeltelijk volgen”, vertelt February. ,,Het Nederlands lijkt een beetje op het Afrikaans. Ik zocht naar keywords om het te kunnen volgen. We moesten goed luisteren, want soms ging het erg snel. Maar we begrepen het verhaal, want we weten wat er is gebeurd met Nelson Mandela.”

Het zoeken naar handvatten om zich te kunnen redden past uitstekend in het motief van de trip, inmiddels een jaarlijks terugkerend ritueel. De spelers verblijven in gastgezinnen en dienen zich een nieuwe en vreemde omgeving eigen te maken. 

Een schok
,,Voor sommige jongens is het echt een schok. Er zijn spelers die in armoede leven, met z'n zessen in een kamertje van vier bij vier wonen”, vertelt Milo Boer, de Nederlandse media-officer van Ajax Cape Town en degene die de trip in goede banen moet leiden. ,,Nu komen ze in een gastgezin waar ze van alle gemakken voorzien worden. We hopen dat ze uiteindelijk het schakeltje maken dat zo'n leven ook voor hun weggelegd kan zijn, maar dat ze dan wel gezond moeten leven en eten.”

De sfeer zit er rond de voorstelling goed in. Er wordt veel gelachen en de spelers vermaken zich overduidelijk prima. De fysiotherapeut, een Nederlandse, heeft er een extra functie bij. Ze helpt sommige spelers hun Nederlands bij te spijkeren. ,,Als we straks weer terug naar Zuid-Afrika gaan, wil ik goed Nederlands kunnen praten”, lacht een speler.

Ger Boer ziet het glimlachend toe. De vader van Milo en manager studiezaken en sociaal-maatschappelijke begeleiding van Ajax juicht zo'n houding alleen maar toe. ,,In 2011 zijn we in deze vorm gestart. De jongens kwamen naar Nederland voor de Future Cup. Ik heb toen gezegd: 'we gaan ze niet voor drie dagen hier laten komen, maar later we er twee weken van maken en een sportief, sociaal en educatief programma samenstellen'. En zo geschiedde. ,,Sommige jongens moeten echt nog veel leren: zijn slecht geschoold en verbaal niet sterk. Binnen een paar dagen zie je ze stappen vooruit maken."

De selectie zette dinsdagochtend voet op Nederlandse bodem. In de middag volgde direct een rondleiding door de Amsterdam ArenA, voor vele spelers ook een inspiratiebron. Natuurlijk telt ook het sportieve aspect. Na deelname aan de NextGen volgt nog een internationaal toernooi in het Zeeuwse Breskens. Tussendoor wordt ook nog onder meer een clinic gegeven bij Fortuna Wormerveer.

In de kijker spelen
Voor February zijn het spannende tijden. De doelman heeft zich met Jong Zuid-Afrika geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De donderdag twintig jaar geworden goalie hoopt zich in de kijker te spelen ,,Het worden hele leuke en uitdagende tijden. Ik heb veel zin in de NextGen, maar natuurlijk ook in de Spelen. Het is de droom van alle spelers om in Europa te komen spelen. Op dit moment zijn er geen contacten met clubs, maar hopelijk kan ik een goede indruk achterlaten en zullen er positieve dingen gebeuren.”

Het ultieme doel is in de voetsporen treden van Thulani Serero, die eerder vanuit Ajax Cape Town overstapte naar Ajax. ,,Dat zou een droom zijn en een grote stap in mijn carrière. Ajax is een grote naam, iedereen kent de club.”

February mag wat betreft bezoeken aan Nederland een ervaringsdeskundige worden genoemd. ,,Ik ben hier nu voor de vijfde keer", vertelt hij. ,,Mijn mooiste ervaring was het winnen van de Copa Amsterdam, drie jaar geleden. Ik was toen 17. Na jaren de jongste te zijn geweest, ben ik nu een ervaren speler. De boys kijken daarom een beetje tegen me op. Ik vind het altijd fijn om hier te komen. Nederland is een mooi land. Het is mooi dat we veel van het land kunnen zien. We zitten de hele dag vol met activiteiten. Dat is alleen maar goed. Dan kunnen we ons ook niet vervelen."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax Foundation