Menu
Ajax Cape Town on the road

Ajax Cape Town on the road

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de dertiende aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan de Roadshows, die onlangs gehouden zijn door de club.

Het klinkt als een muzikaal event, Roadshow , maar in Kaapstad is het iets anders. Bij Ajax Cape Town sloegen de marketingspecialisten en de voetbaltechnische verantwoordelijken de handen ineen om drie zaterdagen achtereen met de jeugd de wijken in en rond Kaapstad in te gaan om daar met vijf teams te voetballen tegen de beste spelers uit die regio.

Houtbay, Khajelitsha en Grassypark waren het decor voor de sportieve dagen. Hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk is nauw betrokken bij de organisatie van de evenementen: ,,Het is een leuk concept. Wij spelen met onze jeugdteams het liefste bij ons op het complex omdat wij zeer goede faciliteiten hebben. Nu zit voor de jeugd het seizoen erop en dan is het leuk om nog een paar keer de wijk in te gaan. Dan willen wij als opleiders natuurlijk wel dat er tegen goede tegenstanders wordt gespeeld.”

Een jeugdteam van Ajax Cape Town bereidt zich voor op de wedstrijd. Een jeugdteam van Ajax Cape Town bereidt zich voor op de wedstrijd.

Dus worden kerk, scholen en clubs gevraagd om de beste spelers uit de wijk bij elkaar te zoeken om tegen de spelers van Ajax Cape Town uit te komen. De Ajacieden zijn met hun onder 12, 13, 14, 15, en 17 bij de evenementen aanwezig. Maar niet alleen de jeugd is onderdeel van het programma op locatie, ook een select gezelschap van Ajax Cape Town 1 is aanwezig om een sessie te houden en handtekeningen uit te delen. In Houtbay kwam er nog een speciaal onderdeel bij; daar werd een kunstgrasveld, opgezet mede door Nederlands initiatief, geopend. Met muziek, braai en voetbal was het een prachtige middag.

Voor de jeugdtrainers is het een ideale manier om hun nieuwe teams, die vanaf de start van het komende seizoen – 1 februari 2012 – zullen meedraaien, aan het werk te zien. ,,Dat is zeker de moeite waard”, constateerde Groenendijk. ,,De tegenstanders zijn meestal aardig voor elkaar; maar het is wel een lastige klus. De publieke belangstelling wisselde enorm. In Houtbay was de hele wijk bijna aanwezig, maar afgelopen zaterdag in Grassypark was er bijna niemand. We proberen deze activiteiten een keer of vier per jaar, te organiseren aan het einde van het seizoen. Dit jaar waren het er drie omdat er eentje niet doorging.”

Afgelopen donderdag had de jeugd de laatste trainingen en komende zaterdag is er nog een afsluitingsfeest vergelijkbaar met de Vanenavond in Amsterdam. Daar wordt dan ook de jeugdspeler van het jaar gekozen. Dan is het seizoen voor de jeugd van Ajax Cape Town ten einde en wordt er toegewerkt naar de start van het nieuwe seizoen in februari. Half december krijgen de scholen vrij en geniet Zuid-Afrika van de zomervakantie.

Tekst:Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town