Menu
Ajax Cape Town U-17 in Nederland

Ajax Cape Town U-17 in Nederland

Ajax Cape Town is als eerste deelnemer aan de AEGON Future Cup in Amsterdam gearriveerd. Vrijdagochtend landde de Zuid-Afrikaanse ploeg op Schiphol na een bijna twaalf uur durende vlucht vanuit Kaapstad. Het toernooi voor Onder 17 begint zaterdag 22 april op de Toekomst.

Ja hoor, geland. Om iets over elf uur krijgen we het signaal dat het team van Ajax Cape Town U-17 is gearriveerd op luchthaven Schiphol. De ploeg bestaat uit 24 mensen, inclusief de begeleiding vanuit Zuid-Afrika. Voordat ze allemaal de aankomsthal instappen zijn we bijna drie kwartier verder, maar daar komen de talenten aan. Vermoeid, want slapen tijdens de vlucht ging niet zo goed in het krappe stoeltje. Velen keken zo verveeld als tieners kunnen kijken, maar sommigen waren echt onder de indruk, want voor een paar jongens was dit de eerste lange reis buiten Zuid-Afrika.

Zo ook voor Justin Jacobus, een 15-jarig talent dat dit seizoen al aan Ajax Cape Town U-17 is toegevoegd. De eerste reis van de linksbuiten was naar Johannesburg, maar deze tweede trip is anders. Heel anders. ,,Het is heel spannend”, reageert Justin in vloeiend Engels. ,,Ik was niet nerveus, maar dit is natuurlijk een prachtige ervaring voor ons dus ik ben best opgewonden. Ik ken Ajax Amsterdam wel een beetje en heb ze ook op televisie gezien toen de club in de Champions League speelde. En ik weet dat Eyong Enoh hier speelt. Hij heeft ook bij Ajax Cape Town gespeeld. Van Nederland weet ik verder niets. Ik denk dat ik de komende week heel veel kan leren over de cultuur. Mijn hele familie is trots op mij dat ik bij Ajax Cape Town speel en deze reis mag maken.”

Daar komen de mannen van Ajax Cape Town U-17. Daar komen de mannen van Ajax Cape Town U-17.

Coach Ian Taylor weet uit ervaring hoe belangrijk deze trip voor zijn team is. Het is het eerste jaar dat hij als coach aan Onder 17 is verbonden, maar hij is met andere teams wel in Nederland geweest. Zes nieuwe spelers heeft hij dit seizoen in zijn team, onder wie dus de 15-jarige Justin en de evenoude Ayabulela Magqwaka. Veel jongens komen uit de Townships en zijn nog niet zoveel gewend.

,,Zo’n reis zal de ontwikkeling enorm versnellen”, zegt Taylor. ,,Deze twee weken staan gelijk aan zes maanden in eigen land. Dat heb ik bij vorige teams wel gezien. Dat komt door de tegenstanders die we treffen. Ik vind het daarom ook mooi dat we in de poule bij Ajax Amsterdam zitten; dan kunnen we zien hoe de niveaus zich tot elkaar verhouden. We hebben dezelfde filosofie en dezelfde speelstijl. Ik verwacht niet dat we het toernooi gaan winnen, maar wel dat we het goed doen. We zijn net gestart met het seizoen, hebben net een wedstrijd gespeeld en met 2-1 gewonnen. In dit toernooi zal geen enkele wedstrijd makkelijk gaan. Dat we buiten het toernooi om nog veel dingen van de omgeving van Amsterdam zullen zien is fantastisch. Voor sommige jongens zal het een eye-opener zijn. Zij zijn Kaapstad nooit uit geweest.”

Nog even terug naar de piepjonge linksbuiten die een doelpunt voor rekening nam in de eerste competitiewedstrijd. Kan hij al iets zeggen over de pluspunten van zijn nieuwe team? ,,Onze aanvalskracht is groot”, geeft hij een voorschot op het ongetwijfeld attractieve spel van zijn ploeg.

Houd vanaf maandag Ajax TV in de gaten. Zij volgen de verrichtingen van Ajax Cape Town deze week op de voet.

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Justin Jacobus, het 15-jarige talent van Ajax Cape Town U-17. Justin Jacobus, het 15-jarige talent van Ajax Cape Town U-17.
Riyaad Norodien wordt door Ajax TV gevraagd naar de reis. Riyaad Norodien wordt door Ajax TV gevraagd naar de reis.
Op uitnodiging van de eigenaar van de Juggle Juice Bar kon Cape Town even op adem komen na de lange vlucht. Op uitnodiging van de eigenaar van de Juggle Juice Bar kon Cape Town even op adem komen na de lange vlucht.
Dat Cape Town met de officiële Ajax-bus werd opgehaald vonden ze prachtig. Dat Cape Town met de officiële Ajax-bus werd opgehaald vonden ze prachtig.

Speelschema AEGON Future Cup

Koop hier je kaarten voor de AEGON Future Cup