Menu
Ajax Capetown U17 kijkt ogen uit

Ajax Capetown U17 kijkt ogen uit

,,Als dit niet motiveert...", sprak Maarten Stekelenburg na afloop van een grand tour door het hart van Ajax in de Amsterdam ArenA. Het hoofd jeugdopleiding van Ajax Capetown is met de selectie van U17 in Nederland en deed donderdagochtend Ajax Amsterdam aan. De jonge talenten van de zusterclub van Ajax keken hun ogen uit.

Ajax Capetown onder 17 jaar speelt komend weekeinde op het grote internationale toernooi in Varsseveld - waar de ploeg de B1 van Ajax Amsterdam zal treffen - en in aanloop naar het evenement deed de selectie de Amsterdam ArenA aan. ,,Als we in Nederland zijn, dan is dit, sinds mijn aanstelling, een vast programma-onderdeel", aldus initiator en hoofd jeugdopleiding in Kaapstad Maarten Stekelenburg die door zijn jarenlange werk als jeugdtrainer bij Ajax Amsterdam de weg nog uitstekend kent.

De jongens van Ajax Kaapstad hebben over het algemeen een en dezelfde droom: spelen in Europa en dan het liefst in Amsterdam bij Ajax. Ooit hopen ze elke week door de kleedkamergang naar het veld te lopen. Dan als speler en niet zoals vandaag als een soort exclusieve toerist. Vooral de eregallerij van buitenlandse internationals blijkt een trekker. Niet vreemd, want de portretten van de Zuid-Afrikanen Benni en Pienaar hangen bijna naast elkaar op de wand. Nu maken de jongens nog foto's van hun grote voorbeelden; over zes jaar hopen ze zelf een plaatsje in de eregallerij te hebben verworven.

Ook in het spelershome kijken de voetballers hun ogen uit. Teammanager van Ajax 1 David Endt neemt het woord en vertelt leuke wetenswaardigheden. De Zuid-Afrikanen slurpen het op. ,,Ik ben wel eens eerder in de ArenA geweest", vertelt een van hen. ,,Maar toen zijn we niet naar de kleedkamer en de playerslounge geweest. Dit is prachtig!"

Met een motivatiewoordje van Endt, die de gastvrijheid van Ajax Capetown roemt als Ajax Amsterdam in Kaapstad is, voor het toernooi (''speel als een Ajacied!") eindigt de tour door het hart van Ajax in de ArenA. Hoe dankbaar de Afrikaanse Ajacieden zijn, blijkt als aanvoerder Travis Graham het woord neemt en Ajax namens zijn ploeg hartelijk bedankt voor het gastvrije ontvangst.

Donderdagmiddag bezoekt Capetown sportpark de Toekomst om de Ajax-jeugd aan het werk te zien. Dan kan het bijna niet anders dan dat er in Varsseveld gepresteerd zal worden. ,,We hebben net een toernooi in Duitsland gespeeld", vertelt coach Shawn Bester. ,,Daar verloren we steeds nipt, maar misschien gaat het nu, dankzij die ervaring, beter."

Zuid-Afrikaan Benni McCarthy wordt veelvuldig gefotografeerd. Zuid-Afrikaan Benni McCarthy wordt veelvuldig gefotografeerd.
Steven Pienaar is hét grote voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse jeugd van tegenwoordig. Steven Pienaar is hét grote voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse jeugd van tegenwoordig.
Aanvoerder Travis Graham, met armen overelkaar, luistert aandachtig naar David Endt. Aanvoerder Travis Graham, met armen overelkaar, luistert aandachtig naar David Endt.
Het hele team van Ajax Capetown U17 in de Amsterdam ArenA. Linksboven Maarten Stekelenburg, hoofd jeugdopleiding in Kaapstad. Het hele team van Ajax Capetown U17 in de Amsterdam ArenA. Linksboven Maarten Stekelenburg, hoofd jeugdopleiding in Kaapstad.