Menu

Ajax completeert triple met Johan Cruijff Schaal

Na de kampioensschaal en de beker heeft Ajax nu ook de Johan Cruijff Schaal naar Amsterdam gehaald. In de Arena wonnen de Amsterdammers na opnieuw een zeer sterke tweede helft met 3-1 van PSV, dat van de zes vorige edities om deze Schaal er vijf won. Met twee treffers was Rafael van der Vaart topscorer van de avond.

Vijf kwartier later dan gepland vanwege de 'gijzeling' van de PSV-spelers op het eigen complex, trapten Ajax en PSV af voor de zevende editie van de Johan Cruijff Schaal.

Ajax begon de wedstrijd in een 4-3-3 systeem waarin Chivu de bewaking van Kezman op zich nam. Voor Stekelenburg en Sikora was het officiele debuut in Ajax I. De eerste vrije trap was in de tweede minuut voor Ajax. Van Bommel maakte een overtreding op Van der Vaart.

In de eerste minuten zette PSV druk naar voren en kreeg de Amsterdamse defensie al enkele schoten te verwerken. Ook vanaf de flanken bleken de Eindhovenaren gevaarlijk toen Rommedahl in de vierde minuut O'Brien passeerde en een knappe voorzet gaf. Bergdolmo ruimde echter op voordat Kezman gevaarlijk kon worden.

Net als tegen Barcelona liep het in de beginfase niet lekker op het middenveld. Door slordig spel en veel balverlies kreeg PSV de gelegenheid snelle aanvallen op te zetten. Gelukkig hield Chivu Kezman goed in de gaten.

De eerste corner was echter voor Ajax. Van der Meyde bracht vanaf links de bal voor, maar Waterreus anticipeerde goed en plukte de bal uit de lucht.

De verdediging van Ajax anticipeerde in de tiende minuut niet goed. Rommedahl zette voor, Kezman won het kopduel van Bergdolmo en plaatste de bal in de verste hoek, 0-1.

Ajax kreeg in de dertiende minuut een mogelijkheid. Van der Meyde had de bal op links en schoot direct in de korte hoek. De inzet belandde echter in het zijnet. Maxwell probeerde het kort na elkaar twee keer vanuit de tweede lijn, maar beide malen ging de bal naast het doel.

In de 19e minuut haalde Kezman hard door op de enkel van Trabelsi die gelukkig snel verder kon.

Maar Ajax had moeite om in de wedstrijd te komen. De communicatie was slecht, de passing onzuiver en de succesvolle lange bal van PSV kon niet afdoende eruit worden gehaald.

Gevaarlijk werd Ajax in de 22e minuut. Van der Vaart was hard in de rug gelopen door Waterreus en Ajax kreeg een vrije trap op twee meter buiten het strafschopgebied. Van der Meyde schoot in de muur.

De grootste kans op de egaliserende treffer kreeg Victor Sikora een minuut later toen hij Bogelund te snel af was. Hij probeerde het met een lage schuiver, maar Waterreus greep in.

Van der Meyde was de eerste speler van de avond die op de bon werd geslingerd. De rechtsbuiten gleed te laat naar de bal en raakte de onderrug van Bouma hard. Van Hulten trok geel voor de oud-Arnhemmer.

PSV kreeg in de dertigste minuut zijn eerste hoekschop te nemen. Die was op zich niet gevaarlijk, maar uit de rebound bracht Rommedahl de bal weer bij Kezman die direct uithaalde. Stekelenburg kon er ternauwernood nog een corner van maken.

Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer Sikora wist hoe hij Bogelund moest bespelen en vooral hoe hij hem moest om spelen. Dat resulteerde in een aantal fraaie acties van de Deventenaar, zonder dat ze echter meer rendement dan een corner opleverden.

In de 37e minuut kreeg hij zelfs geen vrije trap mee nadat Ooijer hem in het duel om de bal tegen het gras had gewerkt. De pass van Van der Vaart waaruit die kleine mogelijkheid voortkwam was overigens van grote schoonheid. De Heemskerker probeerde het in de 39e minuut zelf. Vanuit de tweede lijn krulde hij de bal richting doel. Ook nu had Waterreus weinig problemen met die bal.

Dat had de doelman wel in de 41e minuut. Van der Vaart werd met zijn rug naar het doel staand goed aangespeeld door Maxwell, draaide prachtig weg en schoot binnen, 1-1.

Dat die stand de eerste helft bleef staan mocht op conto van Stekelenburg worden bijgeschreven. De doelman stootte eerst de bal uit een corner goed weg en lag vervolgens weer in de weg op een hard schot. Daardoor rustten beide partijen met een 1-1 stand op het bord.

Bij Ajax kwam na rust Petri Pasanen in het veld voor de teleurstelllend spelende Bergdolmo. De Fin kwam na vijf minuten in de tweede helft al hard in aanraking met Bruggink. Beiden konden verder.

Pasanen kwam goed weg nadat hij wilde dribbelen in de gevarenzone. Kezman pakte op en schoot direct op doel en die bal was voor Stekelenburg een eenvoudige prooi.

In de 54e minuut bracht Mido Ajax op voorsprong. Galasek had de opening gevonden aan de rechterkant bij Trabelsi, de Tunesiër zette voor en Mido - die van Koeman dus ook de tweede helft mocht beginnen - kopte feilloos raak, 2-1.

PSV raakte gefrusteerd. Hoe zeer ze het spel in de eerste helft onder controle hadden, des te meer moesten ze toezien dat Ajax de touwtjes in handen nam in de tweede. Die frustraties kostten Kezman in de 60e minuut een gele kaart na een grove charge op de Ajax-helft.

In de 64e minuut voerde PSV-trainer Guus Hiddink een dubbele wissel door. Hij haalde Gahkhokidze en Vogel naar de kant en bracht Robben en Vennegoor of Hesselink binnen de lijnen.

De Eindhovenaren werden meteen dreigender. Bruggink leek opgeleefd met Vennegoor naast zich. Hij schoot in de 67e minuut knap in, maar nog knapper was de redding van Stekelenburg met zijn ene hand.

Na een vrije trap in de 69e minuut, gegeven omdat Trabelsi een lichte overtreding beging op Robben, was André Ooijer dicht bij de gelijkmaker. Ajax moest oppassen, want PSV leek het heft te willen overnemen en Trabelsi had duidelijk meer moeite met Robben dan hij met Gakhokidze had gehad.

Van Hulten spaarde Ooijer in de 75e minuut. De Amsterdamse PSV'er haalde Wamberto neer, maar kreeg geen gele kaart voorgeschoteld. Dat terwijl Chivu een minuut eerder om minder wel de waarschuwingskaart kreeg voorgehouden.

PSV werd niet gespaard door Ajax. Na een goede actie van Maxwell, die vervolgens twijfelde of hij zelf zou schieten, legde de Braziliaan breed op Van der Vaart. De middenvelder keek even en schoot beheerst in de verste hoek, 3-1. Er waren 76 minuten gespeeld.

Tien minuten later leek Kezman door te breken en zo hard op weg de aansluitingstreffer te produceren. Dankzij een alerte Trabelsi gebeurde dat niet. Ook Ramzi - in het veld gekomen voor Bruggink - trachtte te scoren met een half hoog schot . Stekelenburg voorkwam dat opnieuw.

De wedstrijd hobbelde naar het einde. Opnieuw speelde Ajax een ijzersterke tweede helft, gaf het nauwelijks kansen weg en was zeer effectief in het benutten van kansen.

Daardoor bleef het 3-1 in Amsterdams voordeel en won Ajax voor het eerst sinds het bestaan van de Johan Cruijff Schaal deze mooie prijs. Helaas was Johan Cruijff er zelf niet. De befaamde nummer 14 werd deze week weer opa.