Menu
Ajax contracteert jeugdspelers Sterk en Verhoeff

Ajax contracteert jeugdspelers Sterk en Verhoeff

Ajax heeft met jeugdspelers Marijn Sterk en Koen Verhoeff overeenstemming bereikt over hun contracten. Sterk en Verhoeff tekenden contracten voor twee jaar die beide ingaan op 1 juli 2006 en eindigen op 30 juni 2008.

Marijn Sterk werd op 11 juli 1987 geboren in Den Haag. In 2001 maakte de verdediger de overstap van voetbalclub VCS uit Den Haag naar de jeugdopleiding van Ajax. Dit seizoen speelt Sterk in de A1. Het team van de trainers Sonny Silooy en Dick de Groot behaalde dinsdag 2 mei het landskampioenschap na een 3-0 overwinning op Sparta. Volgend seizoen zal de 18-jarige verdediger deel uit maken van Jong Ajax. Marijn Sterk is tevens jeugdinternational in het Nederlands Elftal onder 19 jaar.

Koen Verhoeff, die op 6 maart 1988 in Hoorn werd geboren, speelde bij v.v. De Zouaven. Daar werd de 18-jarige keeper door Fred Grim gescout. Verhoeff kwam in augustus 2004 in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Hij begon in de B1 onder leiding van trainer Maarten Stekelenburg. Op dit moment speelt de doelverdediger in de A1-selectie. Volgend seizoen zal hij de overstap naar Jong Ajax maken.

Sterk werd gescout toen hij een wedstrijd speelde met VCS. ,,Eigenlijk kwam de scout van Ajax voor een speler van de tegenstander ", herinnert Sterk zich. ,,Maar ik speelde heel goed en werd uitgenodigd voor een proefwedstrijdje met de C1. Daarna speelde ik nog een proefwedstrijd en toen mocht ik in de C1 bij Hennie de Regt komen. ADO en Feyenoord hadden ook al belangstelling getoond, maar toen was ik nog erg jong. Toen Ajax geïnteresseerd bleek, hoefde ik niet eens na te denken, ik was altijd al fan van Ajax." Vooral Jari Litmanen gold als voorbeeld voor de jonge verdediger. ,,Ik heb een videoband van hem, over zijn leven, en daar was ik van onder de indruk. Hij heeft een goede mentaliteit en ik denk dat hij als prof een voorbeeld is voor iedereen."

Sterk begon in het laatste jaar van de jeugdopleiding dit seizoen niet zo goed. ,,En dit jaar ging het erom natuurlijk. Gelukkig heb ik me goed herpakt. Een paar maanden terug liet de trainer al doorschemeren dat ik misschien wel in aanmerking zou komen voor een contract. En nu is het zo ver. Ik ga proberen een basisplaats af te dwingen bij Jong Ajax, maar het is moeilijk in te schatten hoe het zal gaan. Ik wil zo hoog mogelijk komen en heb er erg veel zin in."

De voetballoopbaan van Koen Verhoeff nam een aantal jaar geleden een wel heel onverwachte wending. Bij gebrek aan een keeper werd de rechtshalf van de Zouaven C1gevraagd een wedstrijd onder de lat te staan. ,,Ze zeiden tegen me: jij kan wel goed ballen stoppen", vertelt Verhoeff. Of zijn team de wedstrijd won, weet hij niet meer, wel bleek hij inderdaad aanleg te hebben en de C1 had een nieuwe doelman. Niet lang daarna werd hij gebeld door Fred Grim. De huidige keeperstrainer had een optreden van de 'gelegenheidskeeper' gezien en was onder de indruk. AZ had eerder al interesse getoond in het talent, maar 'AZ was mijn club niet', aldus Verhoeff. Toen Grim zich namens Ajax meldde was de belangstelling van de keeper wel gewekt. ,,Ajax heeft de beste jeugdopleiding, dus dat was een droom." Verhoeff trainde een paar keer mee met de B2 van Ajax en speelde een toernooi met het het jeugdelftal. Dat toernooi was doorslaggevend en Verhoeff verruilde de Zouaven voor Ajax.

Grim was nog keeperstrainer op de Toekomst toen Verhoeff zich bij Ajax voegde. ,,Ik heb nooit specifiek op keepers gelet, omdat ik eigenlijk altijd veldspeler ben geweest. Maar ik vond het wel bijzonder om dan meteen training te krijgen van een oud-profvoetballer." Verhoeff gaat komend seizoen in Jong Ajax in ieder geval de concurrentie aan met Marco van Duin. Voor die strijd is Verhoeff niet bang. ,,Ik ben eigenlijk volgend jaar nog tweedejaars A-junior en dat ik deze stap al mag zetten, is heel gaaf. Ik ga er alles aan doen om me te bewijzen." Verhoeff kan deze heuglijke dag nog extra glans geven door vanavond met de A2 het kampioenschap te veroveren. Het elftal van Alfons Groenendijk trapt om 18.00 uur af op de Toekomst tegen De Graafschap.