Menu

Ajax contracteert linkerspits Ahmed Hossam

Ajax heeft voor de linkerspits-positie Ahmed Hossam aangetrokken. Hossam, geboren op 23 februari 1983, is 18 jaar oud en Egyptisch A-international. Hij tekende een contract tot 1 juli 2006. Afgelopen seizoen was ‘Mido’ - zoals zijn bijnaam luidt - topscorer van het Belgsiche AA Gent met 11 doelpunten in 21 wedstrijden. Voorafgaand aan AA Gent speelde Hossam tien seizoenen bij Zamalek FC in Caïro.

Op de website van KAA Gent heeft Hossam een eigen spelerspagina

Ajax opereerde zeer slagvaardig in het aantrekken van Hossam. Naast grote interesse van Anderlecht, dat in hem de opvolger voor Jan Koller zag, stond Hossam ook in de belangstelling van Udinese, Vicenza, Southampton en Sunderland. In België wordt Mido regelmatig bestempeld als één van de grootste talenten.

Technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax is zeer ingenomen met de komst van Hossam. Beenhakker: ‘Iedereen is onder de indruk van hem. De scouts en de leden van de technische staf, die hem allemaal hebben zien spelen, zijn unaniem van mening dat Hossam een toptalent is. Hij is 18 en zit al in de A-selectie van Egypte, waar hij nota bene vaak de uitblinker is.’

Na Zlatan Ibrahimovic heeft Ajax er weer een boom van een aanvaller bij, Ahmed Hossam meet 1 meter 90. Beenhakker: ‘Ahmed is een zeer jonge, maar zeer volwassen speler, zowel fysiek als in zijn spel. Technisch vaardig. Goed op 11, maar ook centraal kan hij eventueel tot zijn recht komen.’

Ahmed Hossam speelde mee in alle WK-kwalificatiewedstrijden die Egypte tot nu toe speelde. In zeven kwalificatieduels scoorde hij één keer. Op 20 juli speelt Egypte uit tegen Algerije in het kader van de WK-kwalificatie.

Eerder dit jaar eindigde Hossam met Egypte als derde achter Ghana en Angola in het kampioenschap van Afrika voor spelers onder 20 jaar. Bovendien was hij in 2000 van de partij bij de winst van de Afrika Cup.

Afgelopen seizoen liet AA Gent ook de familie van Ahmed Hossam uit Egypte overkomen naar België. Vader Hossam kreeg een functie bij de Belgische Eersteklasser. Beenhakker: ‘Hossam kent de Belgische taal en de Belgische cultuur. Voor ons een groot voordeel, want hij zal daardoor minder aanpassingsproblemen hebben.’

Voor Ajax is Hossam geen onbekende. Afgelopen seizoen kwam Ajax in de tweede ronde van de strijd om de UEFA Cup uit tegen AA Gent. In Gent won Ajax met 6-0 en speelde Hossam de volle 90 minuten, in de 3-0 thuiszege van Ajax kon het Ajax-publiek hem als invaller in het tweede deel van de tweede helft aan het werk zien.