Menu
Ajax CT A1 gedijt goed in Holland

Ajax CT A1 gedijt goed in Holland

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we op maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze aflevering aandacht voor het verblijf van hun A1 in Nederland.

Het belangrijkste jeugdteam van Ajax Cape Town, Onder 19, was de afgelopen weken in Nederland om aan twee grote toernooien deel te nemen. Met een finaleplaats in Groningen en een halve finale in Amsterdam kijkt de technische staf dan ook tevreden terug. ,,We gingen met hoge verwachtingen naar Nederland", vertelt Corné Groenendijk, directeur jeugd opleiding van Ajax Cape Town. ,,Er waren op het laatste moment wel wat veranderingen omdat Abbu Mobara bij Ajax Amsterdam meedeed en we een paar geblesseerden hadden. Maar de verwachtingen die we hadden, heeft het team helemaal waargemaakt. We hebben goede wedstrijden gespeeld, waarin we goede individuele prestaties hebben gezien die ook in teambelang waren".

Dat resulteerde bovendien in mooie individuele prijzen voor spelers van Ajax Cape Town. Keagan Dolly werd door de vakjury in Groningen -bestaande uit voorzitter Sander van Gessel, Barend Beltman, Hugo Alves Velame en Bas Roorda- uitgeroepen tot beste speler. Brandon Peterson - die op de Copa Amsterdam wegens een blessure niet speelde - was in de ogen van de jury de beste doelman. Ook in het beste elftal van de Copa Amsterdam prijkte de naam van Dolly én die van Michael Kwong. ,,Die prijzen zijn leuk voor de jongens", reageert Groenendijk. ,,Het geeft aan dat we goed bezig zijn. Het deed wat met de spelers zelf maar ook met het team."

Keagan Dolly was volgens kenners de beste speler op het Euro-toernooi. Keagan Dolly was volgens kenners de beste speler op het Euro-toernooi.

Ajax Cape Town begon het toernooi in Groningen uitstekend met een 0-2 zege op FC Groningen/Cambuur. Daarna volgde een nipte nederlaag tegen Udinese Calcio, maar op zondag bleven de mannen van trainer Ian Taylor en directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk ongeslagen (1-0 winst op HSV en 0-0 tegen Fenerbahce). In de kruisfinale rekende de Zuid-Afrikaanse formatie af met PSV en in de finale bleef de ploeg steken op 1-1, uitgerekend tegen Groningen waarvan eerder nog was gewonnen. In de strafschoppenserie waren de Nederlanders iets trefzekerder waardoor Cape Town naast de titel greep.

In Amsterdam moest Ajax Cape Town onder andere tot twee keer toe zijn meerdere erkennen in Ajax Amsterdam, waardoor het team (na het knap bereiken van de halve finale) vierde werd. ,,We zijn ook naar Nederland gekomen om het Afrikaans voetbal naar Nederland te halen. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd. Het zingen en dansen werd zeer gewaardeerd. Maar we hadden heel graag een puntje van Ajax Amsterdam afgepakt. Achteraf gezien was het misschien leuker voor het toernooi geweest als de Ajax-teams over de twee poules waren verdeeld en de twee Braziliaanse. Nu waren die Brazilianen helemaal naar Nederland gereisd en speelden ze in de finale tegen elkaar."

Het Onder 19 van Ajax Cape Town moet in Kaapstad zorgen voor aanwas in Cape Town 1. ,,Zes jongens zullen de voorbereiding beginnen bij het eerste. Dan krijgen ze de kans zich te laten zien. Wij als jeugdopleiding hebben ons werk gedaan, nu is het aan de trainer van Ajax Cape Town om te zien of hij ze in het team kan gebruiken."

Groenendijk is uitermate tevreden over de trip. ,,Zoals ik op deze plaats al eerder heb aangegeven is de weerstand in Zuid-Afrika niet zo groot. Dit team speelt in de seniorencompetitie en is vierde geworden. Op deze toernooien zijn we geconfronteerd met verschillende continenten en diverse speelstijlen. Het is knap dat we met een relatief kleine club als Ajax Cape Town zo veel kwaliteit kunnen neerzetten. Daardoor zijn zulke toernooi zo belangrijk."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (top)
Proshots/Stanley Gontha (midden)

Coach Ian Taylor gebruikt de rust voor wat tactische aanwijzingen. Coach Ian Taylor gebruikt de rust voor wat tactische aanwijzingen.