Menu
Ajax CT biedt 'Reds' prima partij

Ajax CT biedt 'Reds' prima partij

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze eerste aflevering van het seizoen 2012 - 2013 blikt trainer Maarten Stekelenburg terug op de zeer speciale oefenwedstrijd tussen Ajax Cape Town en Manchester United, 1-1.

Het Cape Town Stadium was al wekenlang uitverkocht. Heel Kaapstad en verre omstreken keek uit naar het duel dat het grote Manchester United zou komen spelen tegen Ajax Cape Town. ,,We spelen bijna nooit in een uitverkocht stadion in Kaapstad”, vertelde trainer Maarten Stekelenburg kort na afloop van de wedstrijd, die zaterdag werd gespeeld. ,,Je merkte wel dat alle registers open werden getrokken omdat het Manchester United was dat hier kwam spelen. Zo’n tot de nok toe gevuld stadion gaf een leuke sfeer. Er was veel support. Niet alleen voor Manchester maar zeker ook voor ons. De voetballiefhebber kwam aan zijn trekken.”

En ook Stekelenburg zelf zag zijn team goed meevoetballen met de miljonairs uit Engeland. ,,Vooraf had ik nog wel even contact met Hennie Spijkerman gehad, omdat Ajax Amsterdam natuurlijk nog tegen United had gespeeld in de UEFA Europa League. Die duels heb ik nog gebruikt naar de spelers toe. Verder is het niet ter sprake gekomen. We konden wel aardig meekomen. We sneden er af en toe goed doorheen. Ons doel was niet dat we Manchester wel even zouden verslaan, maar dat we positief zouden spelen. Ons eigen spelletje. We waren goed georganiseerd en verdedigden ook goed.”

Alcardo van Graan is blij met zijn fantastische hakbal-goal. Alcardo van Graan is blij met zijn fantastische hakbal-goal.

Op zich paste het duel tegen Manchester niet optimaal in de opbouw naar het nieuwe seizoen dat voor Ajax Cape Town op 10 augustus begint. ,,Maar tegen Manchester United zeg je natuurlijk geen ‘nee'', aldus Stekelenburg. ,,Dit was het vierde duel, die eerste drie waren tegen lager spelende amateurteams. Dit kwam er een beetje tussendoor. Nu kon ik goed zien hoe de spelers er fysiek voor staan en als team. Dat viel mij niet tegen.”

Ajax Cape Town leek de wedstrijd in de 86ste minuut te beslissen toen Alcardo van Graan op fantastische wijze - briljante hakbal die in de verre hoek verdween - de 1-0 voor de thuisploeg op het scorebord bracht.

Doelputenmaker Van Graan was na afloop volkomen verbouwereerd: ,,Ik kan niet geloven wat er zojuist is gebeurd", vertelde hij aan Ajax Cape Town.com. ,,Alleen al om tegen Manchester United te spelen, het team waarvan ik vanaf jongs fan ben was een droom die uitkwam. Ik hoopte dat ik een paar minuten speeltijd zou krijgen. Toen ik mocht warmlopen, kriebelde het van binnen. Dat was over zodra ik de bal had aangeraakt. Maar om een doelpunt te maken tegen mijn helden van Old Trafford, is een moment dat ik nooit meer zal vergeten.Na afloop schudde Sir Alex Ferguson mijn hand. Dat zijn toch dingen waar dromen van gemaakt zijn. Ik zal deze dag altijd herinneren."

In blessuretijd trok de Portugese vleugelspeler Bebe de stand gelijk. ,,Vooraf vind je 1-1 natuurlijk prima, maar als je denkt de 1-0 over de streep te kunnen trekken, is het jammer dat je nog gelijkspeelt”, aldus de trainer die tevreden is over de voorbereiding tot nu toe. ,,We hebben goede drie weken gehad, met weinig blessures. We willen wat vastigheden inbouwen, zeker verdedigend. Daarin was dit een goede test, ook individueel zijn we beter, al hebben we nog wel stappen te maken.”

Daar heeft Cape Town nog drie vriendschappelijke wedstrijden voor. Het seizoen begint voor de Zuid-Afrikaanse Ajacieden op 10 augustus met een duel tegen Super Sport.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town

Maarten Stekelenburg was tevreden na afloop van de oefenwedstrijd tegen Manchester United. Maarten Stekelenburg was tevreden na afloop van de oefenwedstrijd tegen Manchester United.