Menu
Ajax CT kijkt verder dan voetbal

Ajax CT kijkt verder dan voetbal

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 25ste aflevering van dit seizoen zien we dat Ajax Cape Town zich op meer aspecten richt dan voetbal alleen.

Onlangs reisde de Ajax Foundation naar Zuid-Afrika om de Missie Kaapstad af te ronden. In Kaapstad werd onder andere directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk begeleid toen hij bij twee jonge talenten langs ging. ,,Tachtig tot negentig procent van de jongeren in de opleiding heeft het thuis niet makkelijk. Ajax kan daarin een belangrijke rol spelen, door waar het mogelijk is een bijdrage te leveren in een beter leven.”

Dat bekent dat het niet alleen om voetbal draait bij Ajax Cape Town. ,,Een van de problemen die deze jongens hebben is dat ze een enorme verantwoordelijkheid moeten hebben. Ze moeten alles zelf doen, zelf hun weg vinden, want vaak is er niemand die ze daarbij helpt. Soms hebben ze niets te eten, wat weer een belasting is voor hun prestatie. Bovendien worden ze ook nog op hun schoolprestaties aangesproken, want wij willen dat ze goed op school én goed op het veld zijn”, aldus Groenendijk. ,,Dat is voor zulke jonge mensen een grote verantwoordelijkheid.”

Directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk met PR-man Shooz in een Township. Directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk met PR-man Shooz in een Township.

Een van die jongens is de veertienjarige Lunathi Mdatyulwe, die speelt bij het elftal onder vijftien. Hij woont met zijn moeder en zusje in een klein huis in Township Imizamoyethu bij Houtbaai. ,,Op een dag wil ik wel ergens anders wonen om een droom uit te laten komen. Want je kan op een andere plek een beter leven leiden”, laat Lulu weten aan Ajax TV, die een schitterende reportage maakte over het leven van de Ajax-jeugd in Kaapstad.

Die jeugd wordt door drie communitycoaches van Ajax Cape Town nauwlettend in de gaten gehouden. De coaches trekken de wijken in om de jeugd naast voetbal ook levenslessen bij te brengen. ,,Er zijn geen slechte kinderen in Kaapstad”, zegt een van de coaches Riyaad Kahn uit ervaring. ,,Er zijn wel verveelde kinderen die geen keuze hebben.” En die dan op het slechte pad raken. Kahn gaat met ze aan de slag om ze voetbal aan te bieden, waardoor er wel een andere keuze voor hen is. ‘Voetbal kan de wereld echt veranderen’, is de stelling dan ook van Kahn.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax

Bekijk de reportage van Ajax TV 'geen crimineel maar Ajacied'.