Menu
Ajax CT loopt voor goede doel

Ajax CT loopt voor goede doel

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze zevende aflevering van het seizoen 2012-2013 aandacht voor de vele liefdadigheidsprojecten waarvoor Ajax Cape Town zich inzet, zoals recent 'Blisters for Bread'.

De selectie en staf van Ajax Cape Town zetten zich vaak en intensief in voor de gemeenschap in Kaapstad. De club is zich bewust van de achtergronden van sommige spelers en die van vele inwoners van de stad. Onlangs liep de selectie mee met de liefdadigheidsloop 'Blisters for Bread', blaren voor brood. Die loop bestaat al 43 jaar en trok in 2010 meer dan 15.400 mensen. De opbrengst - sponsoring en inschrijfgelden van de deelnemers - wordt direct in het Peninsular School Feeding Association (PSFA) gestopt. Hoe omvangrijk het programma is, blijkt uit het feit dat het programma meer dan 300.000 kinderen dagelijks van brood voorziet.

,,Volgens mij is dit de eerste keer dat Ajax Cape Town met de hele selectie meedeed", aldus trainer Maarten Stekelenburg, die de tien kilometer ook volbracht. ,,Het kwam nu goed uit in ons programma, want we hadden die vrijdag ervoor een wedstrijd gespeeld en op zondag was de loop. Het initiatief sluit goed aan bij de filosofie van Ajax Cape Town. Iedereen is ervan overtuigd dat het heel belangrijk is dat kinderen ontbijten voordat ze naar school gaan. Wij weten door de achtergronden van sommige selectiespelers hoe lastig dat is voor sommige mensen."

Spelers en staf van Ajax Cape Town zetten zich in voor hongerige kinderen. Spelers en staf van Ajax Cape Town zetten zich in voor hongerige kinderen.

De loop voerde de deelnemers door de mooie buurten van Kaapstad. ,,De mindere wijken werden niet aangedaan", vertelt Stekelenburg. ,,Dat zal wel uit het oogpunt van veiligheid zijn. Ik kan mij voorstellen dat de organisatie vraagtekens zet bij een loop door de Townships . Maar aan de andere kant zie je dan wel voor wie je het doet. De route nu was mooi om te lopen."

De reacties van andere deelnemers op de participatie van Ajax Cape Town waren goed. ,,Het is goed om op zo'n dag tussen het publiek te lopen. De spelers zijn ook veelvuldig op de foto gegaan en kregen leuke reacties van het publiek. Of we volgend jaar weer zullen meelopen hangt een beetje van het speelschema af. Nu kwam het goed uit omdat de wedstrijd op vrijdag was, maar als we zondags spelen, kan het natuurlijk niet. Het is een super evenement en ik vind het goed dat je iets terug kan doen. Door aan een actie mee te doen, creëer je een stukje besef. Als je veel reist en in mooie hotels verblijft, kan je weleens vergeten hoe het leven voor veel mensen in Kaapstad ook kan zijn."

Behalve deelname aan de grote loop, bezoekt Ajax Cape Town de laatste tijd erg veel scholen en richt het zich daarbij vooral op het jongere kind. ,,Het blijkt dat veel supporters vroeger toch Pirates en Chiefs met de paplepel kregen ingegoten", doelt Stekelenburg op twee andere Zuid-Afrikaanse clubs. ,,Om ons merk Ajax Cape Town sterker te maken, laten we ons gericht zien aan de kleintjes en dat werkt. We merken dat we aansluiting bij ze krijgen."

*De Zimbabwaanse international Khame Billiat van Ajax Cape Town scoorde in de met 3-1 gewonnen interland van zijn land en werd bovendien uitgeroepen tot Man of the Match.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town