Menu
Ajax CT na ruim drie uur uit beker

Ajax CT na ruim drie uur uit beker

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 24ste aflevering van dit seizoen kijken we terug op de eerste week van het zware programma van Ajax Cape Town in maart met de dramatische uitschakeling in de Nedbank Cup en de verloren topper tegen Mamelodi Sundowns.

Het leek zo goed te gaan voor Ajax Cape Town. De eerste wedstrijd van het loodzware programma werd met vertrouwen tegemoet gezien. In Durban, waar een tropische storm zeer veel regen aanvoerde, stond het team van Maarten Stekelenburg met 2-1 voor dankzij doelpunten van Tafadzwa Paul Rusike en Thembinkosi Fanteni. Maar een kwartier voor het einde blies de scheidsrechter af. Het veld van het Moses Mabhida Stadium was veranderd in een grote plas water waarop voetballen onmogelijk was geworden. En anders dan in Nederland, moest de hele wedstrijd enkele dagen later worden overgespeeld, weg goede uitgangspositie. Dinsdagavond stond de replay gepland.

Tot twee keer toe kwam Ajax CT op voorsprong. Khame Billiat zette de Kaapstedelingen op 2-0, alvorens Amazulu helemaal terugkwam in de wedstrijd en 2-2 maakte. Toch leek Ajax Cape Town aan het langste eind te trekken toen Fanteni de gasten opnieuw aan de leiding bracht. Hoewel Ajax kansen kreeg op een ruime voorsprong en doelman Sean Roberts de pogingen van de thuisploeg lange tijd onschadelijk kon maken, sloeg het noodlot toch toe. De vierde goal, opnieuw gemaakt door Billiat, werd afgekeurd en Amazulu kwam in de laatste minuut alsnog langszij, 3-3. In de verlenging lukte het de ploeg van Stekelenburg niet te scoren en bij de penalty’s trok Cape Town aan het kortste eind. Zo kwam er na 195 minuten plus de tijd die de strafschoppen kostten, een einde aan het optreden van Ajax Cape Town in de Nedbank Cup. Ondanks de nederlaag was de trainer tevreden, zo liet hij weten op de website van Ajax Cape Town: ,,We begonnen heel erg goed, maar maakten de fout Amazulu na 2-0 terug te laten komen in de wedstrijd. Toch ben ik trots op mijn spelers, al had ik natuurlijk wel graag gewonnen.”

Door de uitgestelde bekerwedstrijd werd de competitiewedstrijd tegen Kaizer Chiefs ook verschoven. Dus stond afgelopen zondag de eerste confrontatie weer op het programma. Johan Neeskens was met zijn Mamelodi Sundowns de opponent. Bij Sundowns had Ajax eerder dit seizoen heel knap gewonnen. De ploeg van Stekelenburg zocht naar een snelle goal en kreeg die ook bijna. Maar Vilikazi, Maluleka en Jenniker waren onfortuinlijk bij de afronding. Net nadat de scheidsrechter een strafschopclaim van Ajax niet had gehonoreerd, scoorde Sundowns de openingsgoal. In de tweede helft liep de ploeg van oud-Ajacied Johan Neeskens uit naar 0-3. Ajax Cape Town staat nu op een zevende plaats in de competitie met een achterstand van negen punten op de koploper en heeft zelf nog elf wedstrijden te spelen.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax Cape Town