Menu
Ajax CT participeert in community

Ajax CT participeert in community

De Ajax Foundation was deze maand in Kaapstad en nam daar een kijkje bij de maatschappelijke projecten die Ajax Cape Town dagelijks uitvoert. Zo heeft ‘Ajax in de community’ meerdere pijlers waaronder Kick’n Learn , Urban Soccer en Hotspots.

Bij het Kick’n Learn project krijgt de schooljeugd een half uur educatie en een half uur sportles. De Ajax Foundation zag van dichtbij hoe de jeugd op de vroegere basisschool Bloemvlei van oud-Ajacied Benni McCarthy werd opgevoed. Met zware en belangrijke onderwerpen als aidspreventie, seksueel misbruik, wapenmisbruik, drugs en drankproblematiek, voeding en brandveiligheid hoopt Ajax Cape Town de jeugd normen en waarden bij te brengen om ze uit de criminaliteit te houden.

De jeugd luisterde aandachtig, maar toen er vragen gesteld mochten worden aan Simone Freling van de Ajax Foundation uit Amsterdam bleek waar de echte interesse van de jongens lag. ,,Hoe gaat het met Serero?”, wilden de scholieren eigenlijk allemaal wel weten. Want de Zuid-Afrikaanse Ajacied is voor hen hét rolmodel. Het project bestaat uit meer dan alleen theorie en sportles. De kinderen krijgen ook een gezonde maaltijd. In totaal is Kick'n Learn al op 140 scholen toegepast. En met succes, want veel van de scholen willen een herhaling.

Riyaad Khan onderwijst de jeugd. Riyaad Khan onderwijst de jeugd.

Ajax Cape Town is niet alleen op de scholen actief, ook na schooltijd pakt de voetbalclub een verantwoordelijkheid op die zijn weerga bijna niet kent. In de Hotspots (de gangsterplekken binnen de Townships) van Mitchells Plain wordt de jeugd tot negen uur ’s avonds bezig gehouden met voetbal. Daarin heeft ook de politie een belangrijke rol, want de agenten onder leiding van captain Mugelaine vd Vendt trainen de jongens zelf. Met een Ajax-shirt om de schouders in plaats van een politie-outfit probeert de lokale sterke arm het vertrouwen te winnen van de jeugd. In de wijk waar 1,2 miljoen mensen wonen, zijn er elf politieagenten, onder wie Morne Warrant, de hele dag bezig met de kinderen. ,,Er komen ongeveer honderd kinderen per sessie op af”, weet Freling. De resultaten zijn er naar. In de wijken waar het project draait blijkt de sportparticipatie flink te zijn toegenomen en de misdaadcijfers te zijn afgenomen.

En dan is Ajax Cape Town ook nabij de scholen in Newfields met Urban Soccer bezig. De kinderen worden na de laatste bel opgevangen door de coaches, die een uur met ze gaan voetballen. Zo wordt voorkomen dat de drugsdealers direct na schooltijd hun slag kunnen slaan door jongens te rekruteren voor hun dubieuze handel. Alle spelers krijgen een zelfde wit t-shirt aan. Naast een potje voetbal worden de kinderen getraind in sociale vaardigheden.

Tekst en foto's: Ajax.nl en Ajax Cape Town

De oude school van Benni McCarthy, Bloemvlei. De oude school van Benni McCarthy, Bloemvlei.
De kinderen smullen van de aangeboden gezonde maaltijd. De kinderen smullen van de aangeboden gezonde maaltijd.
Khan vertelt de kinderen in de Bridgeville-school hoe te reageren bij brand. Khan vertelt de kinderen in de Bridgeville-school hoe te reageren bij brand.
Wisse van der Graaf en Morne Warrant zijn klaar voor de aftrap in de Hotspots. Wisse van der Graaf en Morne Warrant zijn klaar voor de aftrap in de Hotspots.
Fezile Camagu, community-coach van Ajax Cape Town, vertelt wat de bedoeling is. Fezile Camagu, community-coach van Ajax Cape Town, vertelt wat de bedoeling is.
De witte shirts zijn verplicht bij de onderlinge partijtjes van het Urban Soccer project. De witte shirts zijn verplicht bij de onderlinge partijtjes van het Urban Soccer project.
Uiteraard blijft voetbal een belangrijk onderdeel van de projecten. Uiteraard blijft voetbal een belangrijk onderdeel van de projecten.
Op huisbezoek bij jeugdspeler 'Lulu' en zijn moeder in Township Hangberg. Op huisbezoek bij jeugdspeler 'Lulu' en zijn moeder in Township Hangberg.
Pr-man Shooz en Corné Groenendijk, directeur jeugdopleiding, in Township Imizamoyethu. Pr-man Shooz en Corné Groenendijk, directeur jeugdopleiding, in Township Imizamoyethu.