Menu
Ajax CT U15 meet zich met wereldteams

Ajax CT U15 meet zich met wereldteams

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze tweede aflevering van het seizoen 2012-2013 blikt hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk terug op het wereldtoernooi van de U15 in China.

Ajax Cape Town dankte de uitverkiezing voor de wereldfinales door een 2-1 zege op SuperSport United eerder dit jaar. ,,Aan het toernooi mocht één Zuid-Afrikaanse deelnemer meedoen", weet hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk. ,,Daarvoor werden kwalificatietoernooien gehouden. Eerst hier in Kaapstad waar een winnaar Western Cape uit voorkwam en daarna in Johannesburg. Dat was al groot voor ons. Het is goed gegaan. We hebben ook goed gespeeld. Voorheen was het nog weleens zo dat we tegen teams speelden waarbij de leeftijden van sommige spelers niet klopten, maar nu lijkt dat allemaal beter te gaan. Voor ons was het super interessant om tegen twintig goede ploegen uit de wereld te spelen. Nadat we met Onder 19 in Groningen en op de Copa Amsterdam speelden en met de Onder 17 op de Future Cup bij Ajax Amsterdam, was het goed om met Onder 15 hier uit te komen."

In de groepsfase moest Ajax Cape Town het opnemen tegen grootheden Dinamo Zagreb, Boca Juniors, Shanghai FA en Manchester United. De Zuid-Afrikaanse talenten werden vierde in hun groep. ,,We hadden de ploeg goed voorbereid op China. Een teammanager had een vriend die daar vandaan kwam en hij heeft het een en ander verteld", aldus Groenendijk die zelf niet meereisde naar China omdat zijn visum niet op tijd afgegeven kon worden. ,,Het was daardoor wel lastig om alles goed te volgen, want het tijdsverschil is zes uur. Het was een leuke ervaring voor de jongens en de sfeer op het toernooi was heel goed. De duels die we verloren, gingen allemaal met slechts een doelpunt verschil naar de opponent. We hadden het gevoel dat we goed speelden, maar verloren toch. Desalniettemin hebben we veel positieve geluiden gehoord."

Het eerste duel speelde Ajax Cape Town 1-1 tegen Shanghai FA en bleef tegen Boca Juniors en Dynamo Zagreb net aan zonder punten, twee keer 0-1. Met een knap doelpuntloos gelijkspel tegen Manchester United en een 3-0 zege mocht de ploeg op voor de 13e plaats. Die wedstrijd werd met - wederom - 1-0 verloren van Celtic FC.

Het team werd gecoacht door de vaste coach van Onder 15, David Nyathi, een voormalig international van Zuid-Afrika. ,,Hij maakte deel uit van het team dat Afrikaans kampioen werd in 1996. De laatste keer dat Zuid-Afrika een grote prijs pakte, dus die generatie is hier legendarisch", vertelt Groenendijk iets over zijn trainer. ,,Volgens mij heeft Ajax Cape Town een goede indruk achtergelaten."

Onder 15 begint dinsdag aan de voorbereidingen op de tweede competitiehelft die dit weekeinde begint.

Tekst: Ajax.nl
foto: Ajax Cape Town