Menu
Ajax CT wint hete derby

Ajax CT wint hete derby

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze dertiende aflevering van dit seizoen blikken we terug op een heet weekendje Kaapstad, waarin de derby tussen Ajax CT en Chippa United.

Ajax Cape Town vecht nog altijd een verbeten strijd uit in de onderste regionen van de PSL League, de Eredivisie van Zuid-Afrika. Daar sprokkelde het team van interim-coach Jan Pruijn tot dusver negen punten, eentje minder dan stadsgenoot Chippa United, de club die in juni 2010 werd opgericht. De opdracht voor Ajax CT was dus duidelijk: winnen om zo Chippa, waarbij veel voormalige spelers van de jeugdopleiding van Ajax Cape Town actief zijn, achter zich te houden.

De derby had alles in zich wat een derby zo mooi maakt met volop actie en drama. Het scoreverloop had daar een belangrijke bijdrage in. Ajax Cape Town opende de score in de achttiende minuut toen Khama Billiat de bal na een pass van Granwald Scott in het doel werkte. Lang genieten kon Ajax niet van de voorsprong want de stadsrivaal stootte een minuut later al terug; 1-1. Het vele balbezit van Ajax Cape Town resulteerde wel in een aardige kans voor Billiat, maar het counterende Chippa United nam halverwege verrassend de leiding bij rust.

Voor Ajax Cape Town was het tijd orde op zaken te stellen in de tweede helft. Linksback Musa Lebusa trok de stand gelijk. En daarmee was het nog niet over, want de Urban Warriors namen na dik een uur voetballen in het Cape Town Stadion opnieuw de leiding. De nieuwste aanwinst Wanderson stifte de bal over de Chippa-doelman in het lege doel.

Daarna ontspon zich een mooi laatste half uur, waarin Chippa probeerde de gelijkmaker te forceren, maar waarin ook Ajax Cape Town de kans had om uit te lopen. Dat lukte geen van beide, waardoor er na negentig minuten een nipte maar verdiende 3-2 zege op het scorebord stond. Ajax Cape Town wipte met die drie punten over Chippa heen op de ranglijst en staat nu op de twaalfde plaats. Volgende week dinsdag volgt de uitwedstrijd tegen Kaizer Chiefs.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax Cape Town