Menu
Ajax D1 kampioen!

Ajax D1 kampioen!

Ajax D1 is dinsdagavond kampioen geworden. Op een zomerse avond in Alphen a/d Rijn eindigde het beslissingsduel met Feyenoord/Excelsior D1 in 1-1. Ook na de verlenging stond die stand nog op het bord. Volgens de reglementen werden daarna geen strafschoppen genomen. Ajax D1 werd daardoor op basis van het doelsaldo in de competitie kampioen. Begin juni strijdt de D1 nog samen met twee andere kampioenen om het kampioenschap van Nederland.

Het team van Casimir Westerveld nam het op neutraal terrein in Alphen a/d Rijn op tegen Feyenoord/Excelsior D1. De sportieve aartsrivalen eindigden de competitie na 22 duels exact gelijk met 53 punten. Een beslissingsduel moest daardoor de kampioen van de eerste divisie A aanwijzen.

Dat het überhaupt tot een beslissingsduel was gekomen had Ajax D1 te danken aan een gunstig verlopen laatste competitieronde. Nadat het team van trainer Casimir Wedsterveld op 21 april de wedstrijd tegen ADO Den Haag met 2-3 had verloren, leken de titelkansen aanvankelijk verkeken. Met nog twee duels te gaan was Feyenoord/Excelsior de Amsterdammers immers voorbij. Maar omdat Ajax de slotwedstrijd met 1-4 won en Feyenoord met 2-2 gelijk speelde tegen Utrecht, kan de competitie door Ajax D1 alsnog als kampioen worden afgesloten.

Ajax D1-aanvoerder Donyell Malen in een duel om de bal. Ajax D1-aanvoerder Donyell Malen in een duel om de bal.

Om de titel te vergaren moest Ajax dinsdagavond wel iets presteren, wat deze voetbaljaargang nog niet lukte: winnen van Feyenoord. En hoewel de derde ontmoeting opnieuw niet in een zege eindigde, was de 1-1 in dit geval wel genoeg voor Ajax. Matthijs de Ligt zette de D1 na rust op voorsprong op het complex van Alphense Boys. Lange tijd leek dat doelpunt genoeg voor de zege, totdat Ajax-keeper Nigel Bouman in de fout ging. Hij liet een simpel schot van Feyenoorder Tahith Chong door zijn handen glippen, waardoor Feyenoord op gelijke hoogte kwam.

Met een vrije trap op de paal voorkwam Ajacied Ryan el Azrak in de slotseconde bijna een verlenging. Doordat de bal van El Azrak er niet inging, sleepten de Rotterdammers alsnog een mogelijke ontsnapping uit het vuur. In de twee keer 7,5 minuut extra tijd hield Ajax echter het hoofd koel. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde uiteraard groot in Alphen a/d Rijn. Vele Ajax-fans en familieleden waren getuige van het kampioenschap en vierden met de jonge kampioenen een feestje.

De D1 schaart zich in een mooi rijtje kampioenen. Naast Ajax 1 en de volledige amateurtak (drie zaterdagteams en de veteranen) behaalden ook de A1, B1, C1 (allen kampioen van Nederland), C2, E1 en F1 het kampioenschap in hun klasse. Met de D1 erbij komt het aantal jeugdteams dat kampioen is geworden op zeven.

Met het kampioenschap in de eerste divisie A zit het seizoen er nog niet op voor de D1. In het eerste weekeinde van juni wacht de Ajacieden de strijd om het Nederlands kampioenschap met de twee andere kampioenen. Volgende week speelt Ajax D1 ook nog op een sterk bezet jeugdtoernooi in België.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Justin Kluivert in duel met zijn tegenstander tijdens de mini-Klassieker. Justin Kluivert in duel met zijn tegenstander tijdens de mini-Klassieker.
Ryan el Azrak kreeg voor rust de beste kans namens de D1. Ryan el Azrak kreeg voor rust de beste kans namens de D1.
Ryan el Azrak op jacht naar een doelpunt. Ryan el Azrak op jacht naar een doelpunt.
Geconcentreerde blikken bij de D-pupillen van Ajax en Feyenoord. Geconcentreerde blikken bij de D-pupillen van Ajax en Feyenoord.
Ryan El Azrak raakte in de slotseconde van de reguliere speeltijd de paal. Ryan El Azrak raakte in de slotseconde van de reguliere speeltijd de paal.
Trainer Casimir Westerveld coacht zijn spelers op weg naar de verlenging. Trainer Casimir Westerveld coacht zijn spelers op weg naar de verlenging.
Drukte voor het doel van Feyenoord. Drukte voor het doel van Feyenoord.
Vreugde na het laatste fluitsignaal van de verlenging... Vreugde na het laatste fluitsignaal van de verlenging...
...Ajax D1 is kampioen! ...Ajax D1 is kampioen!