Menu
Ajax D1 wint 'Jany van der Veen'

Ajax D1 wint 'Jany van der Veen'

De Ajax-teams D1 en E1 hebben zich op het eigen Jany van der Veen toernooi goed gemanifesteerd. De D1 liet in de finale geen spaan heen van rivaal Sparta Rotterdam (6-0), terwijl de E1 - nadat het team nipt de finale miste - overtuigend de strijd om de derde plaats won van Bayer Leverkusen (2-0).

Als de finale tussen Ajax en Sparta Rotterdam op het hoofdveld begint, zit de jeugd van Excelsior hoog in de kantine rond de televisie. Ze zien hun voorbeelden uit Excelsior 1, het op Woudestein opnemen tegen stadgenoot Sparta. De potentiële opvolgers - over een jaar of acht - van de Spartaanse profs strijden op dat moment voor de toernooizege. Die pakken ze niet. Eindelijk won Ajax van Sparta.

Waar Ajax D1 in de competitie al de voet werd dwarsgezet door Sparta, dat kampioen werd, begon ook het zevende Jany van der Veen toernooi voor de D1 van trainer Michel Kreek met een nederlaag tegen de Rotterdammers. De 0-2 was echter voor de Ajacieden een opmaat naar succes. ,,Tegen Sparta speelden we wel goed, al verloren we dus", reageerde Kreek na afloop van zijn laatste Jany van der Veen toernooi. De jeugdtrainer krijgt volgend seizoen de C1 onder zijn hoede en zij hebben geen 'eigen' toernooi zoals - onder andere - de D1. ,,Het is leuk een eigen toernooi, dat geeft toch een extra tintje als je wint. We zijn vandaag naar een climax gegroeid. We verloren dus de eerste van Sparta en wonnen vervolgens simpel van Willem II en Genk."

PSV en Willem II/RKC voeren een Brabantse strijd uit. PSV en Willem II/RKC voeren een Brabantse strijd uit.

In de kruisfinale tegen Bayer Leverkusen hadden de Amsterdamse talenten het zwaar met de fysiek sterkere Duitsers, maar in de tweede helft herstelden ze zich en konden de wedstrijd verdiend naar hun hand zetten na een prachtige treffer. In de finale kwamen alle sportieve revanchegevoelens richting Sparta boven bij de Ajacieden. In een half uur tijd speelden zij zich naar een ongekend hoge uitslag van 6-0. ,,Ze wilden in die finale laten zien wie de sterkste is", wist de trainer.

Ook de Ajacieden uit de E1 wilden in hun laatste wedstrijd van het Jany van der Veen toernooi 2010 laten zien dat ze niet hadden misstaan in de finale. De Ajacieden, die de poule overtuigend wonnen en in de kruisfinale na strafschoppen verloren van PSV, overrompelden Bayer Leverkusen, dat soms ook zeer gevaarlijk uit de counter kwam, bij vlagen en wonnen de strijd om 'het brons' verdiend met 2-0.

Na afloop reikten de dochters van Jany van der Veen de wisselbeker uit van het naar hun vader vernoemde toernooi uit. ,,Het is erg leuk dat vader op deze manier voortleeft. Hij had dit geweldig gevonden", vertelde dochter Atie, die werd bijgevallen door haar zus Loes. ,,Ik was dol op voetbal en ging vaak met mijn vader mee. Ik zal nooit vergeten dat hij eens tegen mij, ik was toen zes jaar, zei: 'Dat wordt een hele grote". Ik volgde zijn vinger en zag een kleine sprieterige twaalfjarige jongen. Dat was Johan Cruijff."

Ook vandaag waren weer de talentjes van de toekomst te zien. Wie weet zeggen de toeschouwers over tien jaar dat ze het nieuwe talent van bijvoorbeeld Ajax 1 of Sparta 1 al hadden gespot tijdens het Jany van der Veen toernooi 2010.

Finalewedstrijden D-pupillen

zevende/achtste plaats: PSV - KRC Genk 2-1
vijfde/zesde plaats: Club Brugge - Willem II 3-1
derde/vierde plaats: Bayer Leverkusen - Feyenoord 2-0
Finale: Ajax - Sparta 6-0

Finalewedstrijden E-pupillen

zevende/achtste plaats: Sparta - Feyenoord 7-1
vijfde/zesde plaats: Club Brugge - Genk 4-1
derde/vierde plaats: Ajax - Bayer Leverkusen 2-0
Finale: Willem II - PSV 2-2 Willem II w.n.s.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De spelers van Ajax en Sparta waren zeer aan elkaar gewaagd. De spelers van Ajax en Sparta waren zeer aan elkaar gewaagd.
Er veel weer genoeg te bejubelen en te bewonderen op de Toekomst. Er veel weer genoeg te bejubelen en te bewonderen op de Toekomst.
Ajax liet vele hoogstandjes zien in de finale bij de D-pupillen. Ajax liet vele hoogstandjes zien in de finale bij de D-pupillen.
En het is weer raak: Ajax verpulverde Sparta in de finale met 6-0. En het is weer raak: Ajax verpulverde Sparta in de finale met 6-0.
De dochters van Jany van der Veen Loes en Atie reikten de wisselbeker uit. De dochters van Jany van der Veen Loes en Atie reikten de wisselbeker uit.