Menu
Ajax - De Graafschap: spektakel verzekerd

Ajax - De Graafschap: spektakel verzekerd

Ajax neemt het zondag in eigen huis op tegen De Graafschap. De allereerste keer dat beide teams elkaar troffen in de Amsterdam ArenA staat waarschijnlijk bij velen in het geheugen gegrift.

Jaap Stam was er nog bij toen Ajax het in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen moest opnemen tegen De Graafschap. Jaap Stam was er nog bij toen Ajax het in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen moest opnemen tegen De Graafschap.

Ali Ibrahim was die middag in het seizoen 1996-1997 de grote smaakmaker bij de bezoekers. De Ghanees werd zelfs ‘wereldberoemd’ vanwege een spectaculaire omhaal met de hak die op de lat boven doelman Edwin van der Sar uiteen spatte. Uiteindelijk eindigde het duel in een voor Ajax teleurstellend 1-1-gelijkspel.

Twee seizoenen later vertrekken de gasten opnieuw met een punt in de tas richting Doetinchem. Die zondag in september 1998 staat vooral in het teken van Sonny Silooy. De huidige trainer van Ajax A1 neemt die middag als Superboer afscheid van het Ajax-publiek. De verdediger van de Graafschap wordt voor de wedstrijd uitgebreid gehuldigd vanwege zijn verdiensten voor de club die hij in 1996 verliet. 'Silooy wie kent hem niet, Silooy is een echte Ajacied', klinkt daarbij nog eenmaal van de tribunes.

In het seizoen 1999-2000 eindigt Ajax - De Graafschap in een magere 2-1-overwinning voor de Amsterdammers. Het dreigt die editie opnieuw fout te gaan als de Achterhoekers al na vier minuten op een 0-1-voorsprong komen. Uiteindelijk poetsen Nikos Machlas en Dani binnen twintig minuten de achterstand weg. Brian Laudrup is die wedstrijd uitblinker in de ploeg van trainer Jan Wouters.

Het shirt van Maxwell gaat de lucht in nadat hij in 2003 gescoord heeft tegen De Graafschap. Het shirt van Maxwell gaat de lucht in nadat hij in 2003 gescoord heeft tegen De Graafschap.

De laatste ontmoeting tussen beide teams op Amsterdamse bodem was in het seizoen 2004-2005. Opnieuw had Ajax die middag veel moeite met de ploeg uit Doetinchem. Ondanks dat De Graafschap al na 34 minuten met tien man verder moest vanwege een rode kaart voor Darije Kalezic, duurde het tot de 86ste minuut voordat Yannis Anastasiou de winnende treffer op het scorebord bracht.

Behalve enkele mindere resultaten tegen De Graafschap fungeren de Superboeren ook geregeld als schietschijf voor de Ajacieden. In het seizoen 1981-1982 wordt het in De Meer zelfs 9-1. Ook in de jaargang 2002-2003 verplettert Ajax de opponent: 7-1. Rafael van der Vaart is in dat duel goed voor twee treffers. Wesley Sneijder, Tomás Galásek, Steven Pienaar, Maxwell en Nourdin Boukhari zijn de overige schutters.

De wedstrijd tegen De Graafschap betekent voor Siem de Jong en Klaas Jan Huntelaar een weerzien met hun oude club. Eerstgenoemde speelde tot 2005 in de jeugd van de Achterhoekers alvorens hij naar Ajax overstapte. Huntelaar kwam als tienjarig jongetje binnen bij de club uit zijn geboortestreek. Zes jaar later vertrok hij naar de jeugdopleiding van PSV.

Eerder dit seizoen kende Huntelaar weinig mededogen met De Graafschap. In de allereerste speelronde van deze competitie maakte hij vier treffers tegen zijn voormalige club. Ajax won het duel op de Vijverberg uiteindelijk met 1-8. Hedwiges Maduro (2x) en de debutanten Luis Suarez en Kennedy Bakircioglu maakten het Amsterdamse feest compleet.