Menu
Ajax de sterkste in Heerenveen

Ajax de sterkste in Heerenveen

Ajax heeft zondagmiddag het attractieve uitduel met sc Heerenveen met 1-4 gewonnen. Arek Milik vijzelde zijn totaal met twee treffers op tot elf, waarmee hij de clubtopscorers van vorig seizoen al heeft gepasseerd. Veltman en Klaassen scoorden de andere goals.

Tussen de Europese wedstrijden tegen Dnipro Dnipropetrovsk trof Ajax zondag in Friesland sc Heerenveen. Ten opzichte van de verloren heenwedstrijd tegen Dnipro in Oekraïne kende Ajax diverse wijzigingen. Zo stond Jairo Riedewald centraal achterin naast Joël Veltman omdat Nick Viergever geschorst was en Niklas Moisander in de warming-up afhaakte met een enkelblessure. Op het middenveld stond Davy Klaassen meer in de punt naar voren en Riechedly Bazoer controlerender. In de aanval speelde niet Lasse Schöne, maar zijn Deense landgenoot Lucas Andersen. Ook kreeg Daley Sinkgraven een basisplaats tegen zijn vorige werkgever.

Ajax boekte een prima zege in Heerenveen. Ajax boekte een prima zege in Heerenveen.

Ajax, dat met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en 165 dagen, het jongste Ajax-elftal was in de afgelopen 40 seizoenen, begon grandioos aan het duel dat ondertussen bijna garant staat voor spektakel. De thuisploeg liet enorme gaten vallen, waarvan de Amsterdamse middenvelders met maatgesneden steekballen profiteerden. In de zesde minuut kwam de ploeg van trainer Frank de Boer, die nog nooit als trainer verloor van sc Heerenveen, al op voorsprong. Een afgeslagen corner belandde bij Arek Milik die met een venijnig hard schot doelman Nordfeldt passeerde en zo zijn tiende treffer van het seizoen maakte. Daarmee evenaarde hij de clubtopscorers van vorig seizoen. Kolbeinn Sigthórsson en Davy Klaassen maakten er toen tien.

Ajax ging onverdroten door tegen de mager acterende Friezen. In de elfde minuut kopte Klaassen na een corner van Sinkgraven fraai raak 0-2. Ajax had niets te duchten van Heerenveen, maar opeens was het toch alle hens aan dek. In de 35e minuut kreeg Slagveer plotseling de ruimte en zijn voorzet werd door Veltman achter z’n eigen doelman gewerkt, 1-2. Heerenveen rook bloed, zette vol de druk erop en kwamen een ruime minuut later bijna gelijk, maar Boilesen voorkwam een tweede tegentreffer.

Ajax nam het heft weer in handen en dat leverde door de instabiele defensie van Heerenveen gelijk weer gevaar op. In de 38e minuut kopte de volledig vrijgelaten Veltman – weer na een perfecte corner van Sinkgraven – de 1-3 binnen.

Net voor rust probeerde de thuisploeg de stand een beter aanzien te geven. Nu voorkwam Veltman na een foutieve terugspeelbal van Klaassen dat Uth de aansluitingstreffer kon maken. Ook Cillessen moest er nog hard voor werken om de marge van twee goals op het scorebord te houden, maar slaagde daar goed in.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax een tegenslag te verwerken. Nicolai Boilesen moest geblesseerd (last van beide enkels) naar de kant en werd vervangen door Mike van der Hoorn. Terwijl hij op de grond lag, ging het spel door. Mark Uth mikte vrij voor het doel naast. Een doelpunt van Heerenveen op dat moment had een heel andere wedstrijd kunnen betekenen, maar nu kwam de thuisploeg niet verder dan wat dreiging.

Toen Arek Milik in de 67e minuut de 1-4 maakte, en zijn Eredivisietotaal daarmee op elf zette, was de wedstrijd gespeeld. Want hoewel het verleden heeft bewezen dat Heerenveen regelmatig veerkrachtig genoeg bleek om nog een rol van betekenis te spelen zat dat er deze middag niet in. Ajax bleef goed overeind. Het laatste kwartier moest Heerenveen bovendien verder met tien man nadat Pele van Anholt de doorgebroken El Ghazi had neergehaald. Ajax wisselde Andersen nog voor Menig en Milik ging eruit voor Zivkovic. Voor het scoreverloop had dat echter geen gevolg meer. Ajax won netjes met 1-4 en verstevigt daarmee de tweede plaats.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Met een droge knal zette Arek Milik Ajax op 0-1. Met een droge knal zette Arek Milik Ajax op 0-1.
Daley Sinkgraven kan met 2 assists terugkijken op een goede wedstrijd tegen zijn oude werkgever. Daley Sinkgraven kan met 2 assists terugkijken op een goede wedstrijd tegen zijn oude werkgever.
Davy Klaassen kopte de 0-2 binnen. Davy Klaassen kopte de 0-2 binnen.
Joël Veltman maakte een eigen doelpunt (de 1-2), maar kopte een paar minuten later de 1-3 binnen. Joël Veltman maakte een eigen doelpunt (de 1-2), maar kopte een paar minuten later de 1-3 binnen.
Anwar El Ghazi was één van de gevaarlijkste Ajacieden op het veld. Anwar El Ghazi was één van de gevaarlijkste Ajacieden op het veld.
Ajax kon vier keer juichen in het Abe Lenstra Stadion. Ajax kon vier keer juichen in het Abe Lenstra Stadion.
Nicolai Boilesen viel geblesseerd uit. Nicolai Boilesen viel geblesseerd uit.
Mike van der Hoorn was de vervanger van Boilesen. Mike van der Hoorn was de vervanger van Boilesen.
Riechedly Bazoer speelde een uitstekend duel. Riechedly Bazoer speelde een uitstekend duel.
Lucas Andersen kreeg weer eens een basisplaats van Frank de Boer. Lucas Andersen kreeg weer eens een basisplaats van Frank de Boer.
Arek Milik bepaalde de eindstand op 1-4. Arek Milik bepaalde de eindstand op 1-4.
Van Anholt kreeg in de slotfase nog rood vanwege het neerleggen van Anwar El Ghazi. Van Anholt kreeg in de slotfase nog rood vanwege het neerleggen van Anwar El Ghazi.
Ajax bedankt de meegereisde supporters. Ajax bedankt de meegereisde supporters.