Menu
Ajax debuteert zondag in een nieuwe voetbaltempel

Ajax debuteert zondag in een nieuwe voetbaltempel

Ajax debuteert zondagmiddag vanaf 14.30 uur in het gloednieuwe Euroborg-stadion. De Amsterdammers wacht ongetwijfeld een warm onthaal in de uitverkochte voetbaltempel van FC Groningen. Dat de noorderlingen eerder dit seizoen in de ArenA met 3-2 werden verslagen, zal de Ajacieden in elk geval vertrouwen geven.

Het was een onverwacht doelpuntrijke zege in een voor Ajax moeizame periode. Nog niet voorzien van de klasse en kunsten (maar vooral: treffers) van Klaas Jan Huntelaar bezorgden Markus Rosenberg en Angelos Charisteas (twee keer) de thuisploeg een riante 3-0 voorsprong. Treffers van Glen Salmon en Yevgeni Levchenko brachten de spanning in het laatste kwartier alsnog terug in de wedstrijd. Het ADO-scenario (een ‘zekere’ overwinning alsnog omgezet zien worden in een gelijkspel) bleef gelukkig uit tegen de ploeg van trainer Ron Jans.

Vorig seizoen waren de Ajacieden uit en thuis meester over FC Groningen. In het Oosterpark, de historische thuishaven die tot de winterstop werd bewoond door de Groningers, werd door de gasten een 0-4 zege geboekt. Ryan Babel was tweemaal trefzeker in het hoge noorden. Wesley Sneijder en Nicolae Mitea gingen de aanvaller met elk een treffer voor.
Voor eigen publiek bogen de Ajacieden in hetzelfde seizoen 2004-2005 een 0-1 achterstand om in een overwinning. Groningen-spits Erik Nevland liet het ArenA-publiek schrikken door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Goals van Rafael van der Vaart en Daniël de Ridder bezorgden de Ajax-supporters alsnog een geslaagde voetbaldag.

Het laatste gelijkspel tussen FC Groningen en Ajax dateert van 11 maart 2001. In het Oosterpark maakten beide ploegen er een fraai doelpuntenfestival van. Telkens waren het de Ajacieden die een voorsprong namen. Even zo vaak knokten de Groningers zich weer op gelijke hoogte. Treffers van Machlas, Hugo, Arveladze, Robben, Van der Vaart en Curovic bepaalden de spectaculaire eindstand op 3-3.

De maker van de 2-2, Arjen Robben, verrichtte op vrijdag 13 januari met een druk op de knop de officiële openingshandeling voor de Euroborg. De creatieve vleugelspeler is op dit moment een even opvallend als waardig ambassadeur voor de Groningers. Na zijn opleiding bij de lokale FC, belandde Robben via PSV bij zijn huidige club Chelsea. Met het Nederlands elftal hoopt de linkspoot komende zomer furore te maken op het WK.

Nummer zes (op de ranglijst) FC Groningen is dit voetbaljaar nog steeds een geduchte concurrent voor Ajax in de strijd om een plek in de play-offs. Het verschil tussen de Groningers en de Mokumse nummer vier bedraagt na 28 speelrondes zes punten. Opvallend genoeg zag trainer Jans zijn manschappen vooral in de laatst gespeelde competitieduels kostbare punten morsen. Zo verloor de ploeg de afgelopen weken onverwacht van de laagvliegers ADO Den Haag (2-1) en Willem II (5-0). In de tot nu toe laatst gespeelde thuiswedstrijd hielden de Groningers Feyenoord op een gelijkspel: 1-1. Kort daarvoor werd RKC in de eigen Euroborg met 1-0 verslagen.

Het Groningse doelsaldo is tamelijk curieus: tegenover de 35 treffers die de ploeg scoorde, kunnen exact 35 tegentreffers worden geplaatst. Een doelgemiddelde van 0 dus. FC Groningen werd trouwens in deze voetbaljaargang door PSV uitgeschakeld in het toernooi om de Gatorade Cup.

In het groenwitte Groningen-shirt zal komende zondagmiddag waarschijnlijk ook Rasmus Lindgren zijn opwachting maken. De ex-Ajacied ontpopt zich dit seizoen tot een waardevolle, nuttige kracht op het Groningse middenveld. De Zweed heeft bijna alles gespeeld dit seizoen. Kiran Bechan en Stefano Seedorf zijn de overige selectieleden met een Ajax-verleden die oud-Groningenspeler Jans tot zijn beschikking heeft. Ook op Seedorf doet de trainer-coach regelmatig een beroep. Van de drie oud-Ajacieden komt Bechan het minst aan speelminuten toe.

FC Groningen - Ajax de laatste vijf keer (in Eredivisieverband):

Seizoen 2004-2005: 0-4
Seizoen 2003-2004: 1-3
Seizoen 2002-2003: 1-3
Seizoen 2001-2002: 1-4
Seizoen 2000-2001: 3-3