Menu

Ajax deelt ''kaakslag'' uit aan Houwaart

GENT (ANP) - Met Willem II werd het Europees avontuur voor Co Adriaanse een nachtmerrie, maar met Ajax startte het UEFA Cuptoernooi met een 6-0 overwinning bij de Koninklijke AA Gent. Na de 8-1 bij HJK Helsinki in het seizoen 1979/'80 boekte de Amsterdamse club dinsdag de grootste Europese uitzege in het Otten-stadion.

Voor Adriaanse is de korfbalscore een enorme opsteker en een bevestiging dat hij op de goede weg is. Ajax speelt dit seizoen erg wisselvallig, maar Adriaanse blijft vasthouden aan zijn speelwijze (4-3-3) en schenkt spelers zijn vertrouwen. Dat moet haast wel leiden tot hernieuwd succes. Tuurlijk, Gent speelde armetierig, maar 6-0 in een Europese wedstrijd maakt indruk.

Ajax speelde met Gent, zoals de Haagse coach Henk Houwaart ruiterlijk erkende. Na de 3-0 van Knopper (zijn tweede treffer) in de 70e minuut liet de Belgische ploeg de wedstrijd wel erg opzichtig lopen. Het leek wel sabotage van de spelers, die een moeizame relatie hebben met Houwaart. ,,Ik voel me in de steek gelaten'', brieste Haagse Henkie. ,,Het leek bijvoorbeeld of mijn spits stond te slapen.''

Houwaart zou donderdag een crisisberaad hebben met het bestuur, maar de kans lijkt groot dat het onderhoud eerder zal plaatshebben. Houwaart houdt rekening met ontslag, zeker gezien zijn slechte relatie met assistent-coach Herman Vermeulen. ,,Als men vindt dat ik de schuldige ben, moeten ze die conclusie maar trekken. Ik ben zwaar teleurgesteld, dit voelt als een kaakslag.''

Zijn collega Co Adriaanse was uiteraard opgewekt, maar hij verliest de realiteit niet uit het oog. Niettemin speelde zijn ploeg bij vlagen goed en de spelers maakten zelden een fout. Uitblinkers waren verdediger Chivu, opbouwer Witschge, aanvaller Gronkjaer en middenvelder Galasek. De Tsjech lijkt zijn draai te vinden.

,,Tomas veroverde ballen, hij ondersteunde het middenveld en kreeg zelf een aantal kansen'', zei de coach. Adriaanse haalde nog wel even zijn gram op zijn critici. Ajax zou kansloos zijn tegen de nummer drie van vorig jaar in Belgie. ,,Wij hadden de hele wedstrijd onder controle, alleen een periode na de rust hadden we het moeilijk en kon Gent op 2-1 komen.''

Het deed Adriaanse het meest deugd dat de jonge spelers Van der Vaart (17) en Van der Gun (21) zo goed invielen. Beiden scoorden een keer en Van der Vaart bereidde het doelpunt voor van Gronkjaer. Dat betekende de 4-0. ,,De goede invalbeurt van deze jongens is een bewijs dat ze eraan komen'', sprak Adriaanse trots.

De coach haalde ook persoonlijk revanche op de Belgen. Vorig jaar immers was zijn Willem II in een oefenwedstrijd met 6-1 afgedroogd door de Belgen. Toen was Adriaanse zo boos op zijn spelers, dat hij ze voor straf een voettocht van zo'n 26 kilometer liet afleggen. De ajacieden kunnen na de wedstrijd van dinsdag voorlopig in elk geval met een gerust hart in de bus plaatsnemen.