Menu
Ajax deelt kennis met HETT-clubs

Ajax deelt kennis met HETT-clubs

Joost van Dam behoort met zijn 29 jaar tot de jonkies onder de jeugdtrainers van Ajax. De trainer van Ajax E2 is tevens een drukbezet man, want behalve zijn werkzaamheden op het veld is hij samen met Heini Otto ook verantwoordelijk voor het samenwerkingsverband van Ajax met de zogenoemde HETT-verenigingen.

Ieder najaar vormt sportcomplex de Toekomst het decor van het HETT-toernooi. Alle verschillende tenues van de deelnemende clubs vormen een kleurrijk geheel. En aan het einde wacht de prijsuitreiking door een speler van Ajax 1. Niet zelden reikt hij de bokaal aan zijn jongste clubgenoten uit, die van gastheer Ajax F1. De term HETT omvat echter veel meer dan een voetbaltoernooi alleen. De samenwerking met clubs uit de Hoofdklasse, Eerste klasse, Tweede klasse en Topklasse wordt steeds belangrijker.

,,Voor Ajax is het goed om te zien wat er leeft bij de amateurclubs. Dat geldt zowel voor de HETT-verenigingen als andere clubs waarmee we samenwerken. Het uiteindelijke doel vanuit ons oogpunt is: een helder beeld te krijgen van talenten bij de (HETT-)verenigingen en een stuk kennis aan die clubs over te brengen, waardoor de kwaliteit omhoog gaat.”

Dat het Ajax daarbij menens is, blijkt uit de koerswijziging van de club. ,,Sinds dit seizoen proberen we alles nog meer zichtbaar te maken door bijeenkomsten te organiseren op locatie. De clubs ervaren dat in elk geval als heel positief”, stelt de Amsterdammer. ,,Voorheen organiseerden we één keer per jaar een demonstratietraining voor alle HETT-verenigingen bij een van de clubs. Sinds dit seizoen zijn we op veel meer locaties actief. Voor de winterstop hebben we al verschillende clubs bezocht en trainingen gegeven. Voorafgaand lieten we door een presentatie zien hoe we bij Ajax te werk gaan. Daarnaast was ook de KNVB vertegenwoordigd om de visie van de bond te verkondigen en een training te geven. Na afloop werd dat dan geëvalueerd met de aanwezige trainers.”

Joost van Dam: ,,Voor Ajax is het goed om te zien wat er leeft bij de amateurclubs. Dat geldt zowel voor de HETT-verenigingen als andere clubs waarmee we samenwerken." Joost van Dam: ,,Voor Ajax is het goed om te zien wat er leeft bij de amateurclubs. Dat geldt zowel voor de HETT-verenigingen als andere clubs waarmee we samenwerken."

Ook na de winterstop werd het beleid voortgezet, maar met iets andere accenten. ,,Hoewel de opzet hetzelfde is gebleven, houden we ons nu bezig met de coaching van wedstrijden”, aldus Van Dam. ,,Bij een duel tussen twee HETT-teams coachen Ajax en de KNVB beiden een club. Ook dat wordt na afloop dan weer geëvalueerd. Op deze manier proberen we dus kennis te delen.”

Als het niveau en de kwaliteit van de aangesloten amateurclubs groeien, zou Ajax daar op termijn de vruchten van kunnen plukken. ,,Vandaar dat we het heel serieus nemen, omdat we beseffen dat het onze kweekvijver is”, beaamt Van Dam. ,,Jeugdspelers van vijf, zes, zeven jaar maken hun eerste stapjes bij een amateurvereniging, maar uiteindelijk hopen wij iedere goede speler bij Ajax binnen te halen. En als het contact met de clubs goed is, krijg je ook sneller een wisselwerking. Clubs zullen in dat geval eerder geneigd zijn Ajax in te lichten over een talentvolle speler.”

Maar wat nu als een speler kan kiezen uit meerdere betaalde voetbalclubs (BVO’s)? ,,In de overeenkomst staat dat Ajax de eerste optie heeft op een talent. Op het moment dat een andere profclub eveneens interesse heeft, krijgen wij dat ook te horen. Het is dan aan Ajax om te bepalen of een speler wel of niet geschikt is voor Ajax. Zo nee, zijn andere BVO’s vrij om met zo’n speler in gesprek te gaan.”

Hoewel een nieuwe versie van het 'gouden Ajax' (dat in de jaren '70 grotendeels bestond uit Amsterdammers of jongens uit de streek) waarschijnlijk een utopie is, leidt de samenwerking met de HETT-clubs mogelijk in de toekomst naar een elftal met een regionaal tintje. Alhoewel Ajax ook de blik gericht houdt op eventuele samenwerkingsverbanden met clubs, die zich buiten de huidige grens van 35 kilometer bevinden. ,,Daarom zou het mooi zijn als Ajax in de toekomst wordt bezet door veelal in Nederland opgeleide jeugdspelers.”

Voor zijn dienstverband bij Ajax had Van Dam ook al affiniteit met HETT-clubs. ,,Voor mijn studie Sport, Management en Ondernemen (SM&O) heb ik een scriptie gemaakt over de samenwerking van Ajax met de HETT-verenigingen. De conclusie daarvan heb ik aan Ajax getoond en kwam er in grote lijnen op neer dat de clubs de samenwerking als eenzijdig ervoeren. Wij hebben toen met elkaar besproken hoe het beter kon. Nu ben ik twintig uur per week in dienst als trainer van Ajax E2 en heb ik daarnaast acht uur om dit project gestalte te geven. Ik doe dat samen met Heini Otto, die heel bekend is binnen en rondom Amsterdam. Dat maakt het ook een stuk gemakkelijker.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees