Menu

Ajax deelt opnieuw punten met Roda

Voor de dertiende keer in de historie van de wedstrijd Roda-Ajax eindigde het duel in een gelijkspel. Ajax kwam achter toen scheidsrechter Temmink makkelijk een penalty gaf aan Roda JC. Met die 1-0 achterstand gingen de Amsterdammers de tweede helft in. Daarin had de ploeg van Koeman meer aanvallende aspiraties en die werden beloond met de gelijkmaker. Zlatan frummelde de bal over de doellijn waardoor er een terechte eindstand op het bord verscheen, 1-1.

Petri Pasanen, Ferdi Vierklau, Tim de Cler, Cedric van der Gun, Daniel Cruz, Pius Ikedia en Nikos Machlas. Een indrukwekkend rijtje voetballers die zaterdag in Amsterdam moesten achterblijven vanwege blessures. Maar ook Mido vertrok niet naar Kerkrade voor de wedstrijd tegen Roda JC, want de Egyptenaar zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

Nadat Ronald Koeman Tomas Galasek en Hatem Trabelsi aan het werk had gezien tegen RBC koos de trainer van Ajax voor de wedstrijd tegen Roda JC niet voor dit duo. Ook Richard Knopper moest vanaf de bank beginnen. Johnny Heitinga, Maxwell, Yakubu en O'Brien - voor hem is het zijn 50e wedstrijd in de eredivisie, startten wel in de basis.

Roda trapte om exact half acht af voor de wedstrijd en bracht de bal direct bij keeper Kalac. Drie minuten later kreeg Roda JC de eerste corner van het duel. Grim zette in het overvolle strafschopgebied zijn mannen neer, waarna John O'Brien de bal weg kon werken. Maar Roda zette de aanval weer snel op en omdat Chivu de bal niet lekker wegwerkte, moest Grim er nog alles aan doen om Anastastiou onschadelijk te maken. Grim won het duel met de Griek, waardoor het gevaar was geweken.

Ajax speelde ver van het doel van Roda JC af, waardoor de Limburgers of de lange bal veelvuldig konden hanteren of zorgvuldig een aanval konden opzetten. In de achtste minuut kreeg Ajax het strafschopgebied van Roda wel in zicht toen Wamberto zich een weg door de defensie had gebaand. De Braziliaan liep zich op de rand van de zestien jammerlijk vast.

Hoe meer de klok naar het kwartier liep, hoe meer Ajax het initiatief overnam van de thuisploeg. Van der Meyde kreeg enkele keren de ruimte om goed voor te zetten, maar miste de precissie. De agressie was er wel bij de Arnhemmer, die Lachambre in de 15e minuut op de huid zat en de bal veroverde. De Belg moest een overtreding begaan om de rechtsbuiten te stuiten. Dat leverde Ajax een vrije trap op die door Wamberto werd genomen en door Vrede werd overgekopt. De lage corner die daaruit voortkwam, werd weggewerkt door Vrede. Dat was direct direct zijn laatste actie want de Amsterdammer blesseerde zich en kon niet verder.

In de 22e minuut was Berglund langs Chivu geglipt. De Roemeen toucheerde even de schouder van de Zweed en Temmink wees naar de stip, penalty. Opnieuw gaf Temmink de strafschop makkelijk, net als hij dat eerder deze week op een ander veld al had gedaan. Anastastiou zette zich achter de bal en schoot via de binnenkant van de paal raak, 1-0. Ajax moest de afwachtende houding laten varen om deze achterstand ongedaan te maken. Roda kon daarentegen achterover leunen en loeren op de counter.

Ajax had het moeilijk in het eerste half uur. De spelers stonden ver uitelkaar wat het lastig maakte snelle combinaties op te zetten waarmee Roda verrast zou worden. Daarnaast stonden de Ajax-aanvallers ook nog eens veel te vaak buitenspel wat het spel ook niet ten goede kwam.

De wedstrijd vorderde en Ajax leek de druk op te kunnen voeren. In de 38e minuut probeerde Van der Vaart met een vrije trap aan de rechterkant in een keer Kalac te verschalken. De Roda-JC keeper doorzag de bedoeling van de linkspoot van Ajax en ving de bal simpel op.

Bijna was het in de 41e minuut gelijk. Wamberto bracht de bal goed voor, maar Chivu timede niet goed, waardoor deze kans aan de aanvoerder voorbij ging. Twee minuten later ging Zlatan in het strafschopgebied neer nadat Lachambre hem, met dezelfde kracht als Chivu eerder in de wedstrijd tegen Berglund, had weggezet. Nu liet Temmink wel doorvoetballen, wat hij in de eerdere situatie ook had moeten doen.

De laatste hoekschop van de eerste helft was voor Ajax, maar ook nu kreeg Wamberto de bal niet ver genoeg. Daardoor liep Ajax met een 1-0 achterstand richting kleedkamer.

In de tweede helft trapte een ongewijzigd Ajax af voor het begin, maar het eveneens in dezelfde samenstelling gestarte Roda nam snel over omdat de middenvelders van Ajax niet in de wedstrijd zaten. Yakubu en O'Brien beperkten zich tot ballen breed en zelfs daarin slaagden ze niet altijd. Als gevolg daarvan was er van pressie van Ajax-kant weinig sprake.

Omdat Lawal in de 56e minuut een overteding maakte op Heitinga, kreeg Ajax een vrije trap op een meter of 25 van het doel. Ook nu was de spelhervatting slecht genomen en verdedigde Roda simpel uit. Maar Ajax ging wat sneller combineren en meldde zich wat vaker voorin. Rudge voorkwam echter dat Ajax ook kon scoren door de bal corner te werken. Ook nu schoot Wamberto de bal over de grond het strafschopgebied binnen en ruimde de thuisploeg eenvoudig op.

Nee, het ging niet voorspoedig met Rood en Wit - Ajax speelde in het thuistenue- in het verre Kerkrade. Misschien dat de komst van Richard Knopper in de 60e minuut iets zou veranderen. Heitinga verliet het veld, waardoor de verdediging met een man minder ging acteren maar er vanaf het middenveld meer druk zou moeten komen.

In de 65e minuut keek O'Brien wel naar voren en zette de Amerikaans international een goede aanval op samen met Zlatan. Rudge werkte de bal na een voorzet van O'Brien over de achterlijn. Uit de corner die uit die aanval ontstond zette Chivu zijn voet achter de bal. Omdat hij nauwelijks kracht zette, kon Kalac ook nu redding brengen.

Dat lukte de Roda-doelman in de 68e minuut niet. Van der Vaart hervatte het spel snel bij een corner en kreeg de bal voor. Kalac grabbelde naar de bal maar kreeg hem na een inzet van O'Brien niet onder controle. Knopper en Zlatan gingen samen naar de bal en de Zweed frummelde de bal over de doellijn. Ajax stond gelijk, 1-1.

Ajax ging op jacht naar meer. Knopper gaf in de 70e minuut de bal goed mee op Zlatan, maar de doelpuntenmaker ging veel te makkelijk liggen in het strafschopgebied en kreeg een gele kaart voor zijn acteerprestatie.

Met nog een kwartier te spelen, stak Zlatan goed door op Knopper. De invaller stoof door richting doel, maar zijn schot miste doel. Kort na die actie wisselde Koeman een tweede speler. Andy van der Meyde kon gaan douchen en verdediger Trabelsi nam zijn plaats in.

Mede dankzij de Tunesiër kreeg Ajax in de 80e minuut een vrije trap. Van der Vaart schoot de bal met een mooie boog richting doel, waar Kalac het speeltuig uit de lucht plukte.

Twee minuten later kreeg Ajax opnieuw een vrije trap toen de net binnen de lijnen gekomen Zafarin Zlatan haakte op vier meter van het strafschopgebied. Van der Vaart schoot in de muur, Wamberto bracht de bal uit de rebound voor, waar deze strandde.

De slotfase was spannend. Ajax drong meer aan, maar ook Roda JC meldde zich nog gevaarlijk voorin. Na een botsing tussen Luypers en Chivu meldde fysiotherapeut Pim van Dort zich binnen de lijnen. Met wat ijs op het voorhoofd werd de Roemeen opgelapt en kon hij met wat hoofdpijn weer verder.

Twee minuten voor tijd was er een scrimmage voor het doel van Grim, die zich richting bal begaf maar het kleinood niet kreeg. Vicelich leek de bal binnen te werken, maar gelukkig bracht Chivu redding op de lijn. Zowel Grim als Chivu moesten vervolgens worden opgelapt. Voor Grim baatte het echter niet. Hij moest eruit en werd vervangen door Joe Didulica die daarmee zijn debuut maakte in Ajax 1. Het opmerkelijke feit deed zich daarmee voor dat er twee Australische doelmannen in het veld stonden.

Ergernissen waren er in de slotfase over het fluitgedrag van Temmink. Zowel Koeman als Van der Vaart beklaagden zich dat de leidsman weigerde op te treden toen de Ajax-middenvelder op de rand van de zestien meter werd gestuit. Het kostte Van der Vaart een gele kaart. Dat was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, die net als vorig seizoen en net als in augustus in de Arena eindigde in een 1-1 gelijkspel.