Menu
Ajax dendert in stijl naar bekerfinale

Ajax dendert in stijl naar bekerfinale

Ajax kan zich opmaken voor de 23e bekerfinale. Net als afgelopen jaar werd in de halve finale een club uit de Jupiler League verslagen. Na Go Ahead Eagles in 2010 was ditmaal RKC Waalwijk de tegenstander. De Ajacieden maakten de koude omstandigheden donderdag in de ArenA iets behaaglijker door met 5-1 richting KNVB Bekerfinale te denderen. Bekerhouder Ajax ligt op koers voor zijn negentiende bekertriomf.

Ajax-trainer Frank de Boer gunde enkele Ajacieden rust tegen RKC. In het overvolle speelschema is dat geen overbodige luxe. Jeroen Verhoeven (ex-RKC) kreeg een nieuwe kans onder de lat. Ook Rasmus Lindgren, Daley Blind en André Ooijer (de voorbije tijd nog bankzitters dan wel invallers) mochten zich laten zien in de goedgevulde Amsterdam ArenA.

De kans op een onvervalste bekerstunt voor RKC leek al binnen het eerste kwartier verkeken. Na een steekpassje van Miralem Sulejmani schoot Lorenzo Ebecilio hard en gortdroog raak: 1-0. De Waalwijkse hoop op succes flakkerde een klein kwartier later toch weer op. Uitgerekend Daley Blind kopte de bal achterwaarts voorbij Verhoeven in het eigen doel. De linksback schonk de Waalwijkers de gelijkmaker uit een vrije trap van ex-Ajacied Derk Boerrigter. Iets eerder had Ebecilio Ajax’ en ook zijn persoonlijke tweede treffer kunnen maken. Het woeste schot van de linksbuiten vloog rakelings naast.

Miralem Sulejmani miste na rust een strafschop. Miralem Sulejmani miste na rust een strafschop.

Nog voor de rust stelde spits Mounir El Hamdaoui orde op zaken, nadat hij drie minuten eerder nog de lat raakte. Ditmaal werden de Ajacieden geholpen door een tegenstander. Aanvoerder Frank van Mosselveld koos voor een te zachte terugspeelbal op zijn keeper Ohad Levita. Sulejmani was er als een duveltje zo snel bij om de bal op te pikken, waarna El Hamdaoui simpel en van dichtbij inschoot. De 2-1 was gezien het wedstrijdbeeld ook niet meer dan terecht. De Brabantse hoop van de nummer twee uit de Jupiler League op een finaleplek leek voor de tweede maal deze avond verkeken.

,,De eerste helft was van onze kant best slordig’’, blikte De Boer terug tijdens de persconferentie. ,,Er was veel slordig en onnodig balverlies. Omdat te ver naar voren werd gelopen, verloren we te vaak de tweede bal. Voor de tweede helft heb ik duidelijk aangegeven dat we meer initiatief moesten nemen. Daley speelde bijvoorbeeld heel anders in de tweede helft.’’
Verhoeven verrichtte kort na rust wellicht zijn belangrijkste redding van de voetbalavond. De sluitpost met het Waalwijkse verleden kreeg nog net een paar vingers achter het prima geplaatste schot van Toni Varela. El Hamdaoui was toen al om tactische redenen gewisseld voor Vurnon Anita, die het duel vervolgde als middenvelder. Siem de Jong speelde de wedstrijd verder uit als spits.

Het doorschuiven van De Jong leverde de thuisploeg al snel een nieuwe treffer op. Een schot op doel van Daley Blind belandde uiteindelijk via een voetje van De Jong in het RKC-doel (3-1). De doelpuntmaker toonde zijn waarde ook als aangever. Demy de Zeeuw ontving enkele minuten later de bal van Ajax’ nummer 10 en schoot even koel als zakelijk raak: 4-1. De cijfers waarmee Ajax een jaar eerder de bekerfinale bereikte (6-0 overwinning op eerstedivisionist Go Ahead Eagles) kwamen daarmee in zicht.

In het laatste half uur besloot De Boer ook Gregory van der Wiel naar de kant te halen. Ook de international kon zodoende profiteren van een half uurtje kostbare rust. Het 150e duel van de rechterverdediger duurde daarmee slechts 64 minuten. Ajax vervolgde de halve finale met drie echte verdedigers, al verdedigde Anita goed mee. Invaller Christian Eriksen speelde een vertrouwde, aanvallende rol vanaf het middenveld. Sulejmani was uit een penalty wel dicht bij Ajax’ vijfde van de avond. De Servische Ajacied werd getackeld door Robert Braber, waarna hij zichzelf op de strafschopstip posteerde. Levita keerde de penalty waarna De Jong in de rebound voorlangs schoot. De misser deed feitelijk niet meer terzake. De plek in de bekerfinale was al lang en breed veiliggesteld.

Van een vijfde treffer, of eigenlijk een nieuw en verwarmend juichmoment, kwam het alsnog. Al gold de 5-1 van De Jong vooral als mooie toegift op een gulle bekeravond. Via de handschoenen van Levita schoot de Ajacied van de Wedstrijd vijf minuten voor tijd raak. Bekerhouder Ajax denderde donderdag in stijl naar de bekerfinale. ,,Uiteindelijk had het veel meer dan 5-1 kunnen worden’’, vervolgde De Boer, nadat RKC-trainer Ruud Brood eerder woorden van gelijke strekking had gesproken. ,,Het publiek vond ik de Man of the Match vanavond. We hebben ook tot de laatste seconden geprobeerd om het publiek te vermaken.’’

Woensdagavond verzekerde FC Twente zich al via een 1-0 zege op FC Utrecht van een plek in de finale. Op zondag 8 mei strijden de Ajacieden een ongetwijfeld interessante bekerstrijd met als inzet de negentiende KNVB Beker in de clubhistorie. ,,FC Twente - Ajax in De Kuip is natuurlijk een fantastisch affiche’’, besloot De Boer. ,,Het zijn ook twee ploegen met een fantastisch publiek. De sfeer zal goed zijn. Ajax en FC Twente strijden ook om het kampioenschap, dus eigenlijk kan het niet beter. Ook voor de KNVB niet in dit KNVB Bekertoernooi. Voor mezelf is het bijzonder dat FC Twente - Ajax mijn eerste finale wordt als hoofdtrainer. Als je prijzen wilt winnen, zoals ik, is dit een mooie kans.''

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van Ajax – RKC en reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Jeroen Verhoeven, André Ooijer en Rasmus Lindgren kregen een basisplaats tegen RKC. Jeroen Verhoeven, André Ooijer en Rasmus Lindgren kregen een basisplaats tegen RKC.
Ruim 28.000 supporters waren naar de ArenA gekomen. Ruim 28.000 supporters waren naar de ArenA gekomen.
Bij afwezigheid van Maarten Stekelenburg droeg Jan Vertonghen de aanvoerdersband. Bij afwezigheid van Maarten Stekelenburg droeg Jan Vertonghen de aanvoerdersband.
Jeroen Verhoeven verrichtte enkele goede reddingen. Jeroen Verhoeven verrichtte enkele goede reddingen.
Gregory van der Wiel speelde tegen RKC zijn 150e officiële wedstrijd voor Ajax. Gregory van der Wiel speelde tegen RKC zijn 150e officiële wedstrijd voor Ajax.
Lorenzo Ebecilio scoorde zijn eerste goal voor Ajax. Lorenzo Ebecilio scoorde zijn eerste goal voor Ajax.
Mounir El Hamdaoui scoorde voor rust de 2-1. Mounir El Hamdaoui scoorde voor rust de 2-1.
Vijf keer hadden de Ajacieden reden tot juichen. Vijf keer hadden de Ajacieden reden tot juichen.
Het publiek zorgde voor een prima sfeer in de ArenA. Het publiek zorgde voor een prima sfeer in de ArenA.
Siem de Jong scoorde twee keer en werd uitgeroepen tot Man of the Match. Siem de Jong scoorde twee keer en werd uitgeroepen tot Man of the Match.
Demy de Zeeuw bekroonde zijn basisplaats met een doelpunt. Demy de Zeeuw bekroonde zijn basisplaats met een doelpunt.
Rasmus Lindgren probeert aan de bal te blijven. Rasmus Lindgren probeert aan de bal te blijven.
Frank de Boer: ,,Eigenlijk was het publiek vanavond de Man of the Match." Frank de Boer: ,,Eigenlijk was het publiek vanavond de Man of the Match."