Menu
Ajax dicht bij kwalificatie groepsfase

Ajax dicht bij kwalificatie groepsfase

De 1-4-overwinning op FK Borac was voor Ajax een goed begin van de UEFA Cup. ,,Toch weet je het met dit soort teams maar nooit", meent Klaas Jan Huntelaar. Het team van Marco van Basten kan donderdag de steun van het publiek uitstekend gebruiken.

De Ajacieden bejubelen de treffer van Klaas Jan Huntelaar in de heenwedstrijd tegen FK Borac in de eerste ronde van de UEFA Cup. Ajax opende het Europese seizoen met een 1-4 overwinning op de Serviërs. De Ajacieden bejubelen de treffer van Klaas Jan Huntelaar in de heenwedstrijd tegen FK Borac in de eerste ronde van de UEFA Cup. Ajax opende het Europese seizoen met een 1-4 overwinning op de Serviërs.

Er zit een kern van waarheid in wat de spits zegt over FK Borac. De Servische club liet zich in de heenwedstrijd inderdaad niet zonder slag of stoot naar de slachtbank leiden. De ploeg uit Cacak speelde met veel mensen achter de bal en was erg fel in de duels. Dat resulteerde in twee lastige fases voor de Amsterdammers. Begin eerste en begin tweede helft liep Ajax achter de feiten aan.

,,We startten niet goed en leden veel balverlies’’, constateerde trainer Marco van Basten na afloop. ,,We oogden nerveus. Ik weet niet hoe dat kan. Misschien was het de ambiance.’’ De trainer noemde de jeugdigheid in het team en de daarmee gepaarde onervarenheid als één van de oorzaken. ,,Het is nog te grillig. Maar dit zijn weer leermomenten. Hoe meer ervaring we opdoen, hoe gelijkmatiger het op den duur wordt.’’ Klaas Jan Huntelaar - goed voor twee treffers in Belgrado - wist nog een andere mogelijke verklaring te noemen voor het soms zo stroeve spel. ,,De spelers van Borac zijn heel onvoorspelbaar. Zij lopen op plekken waar je het helemaal niet verwacht. Dat maakt het soms lastig.’’

Hét hoogtepunt in de heenwedstrijd tegen FK Borac: de doeltreffende lob van Luis Suarez. Hét hoogtepunt in de heenwedstrijd tegen FK Borac: de doeltreffende lob van Luis Suarez.

Ajax stelde uiteindelijk orde op zaken: 1-4. Een uitslag die het bezoek van FK Borac aan Amsterdam niet meer dan een toeristisch uitstapje mag maken. Voor de Serviërs, in de eigen competitie bepaald geen hoogvlieger, is dat de keiharde realiteit. Voor Ajax ligt een plek in de groepsfase voor het grijpen.

Borac rekende in de voorrondes van de UEFA Cup weliswaar af met Dacia Chisinau en Lokomotiv Sofia; Ajax behoort toch van een andere categorie te zijn. In de Amsterdam ArenA zullen de mannen van trainer Nenad Milovanović de schade dan ook zo beperkt mogelijk willen houden. De ploeg zal daardoor wederom terugvallen op de gesloten 4-5-1-formatie. Loeren op de counter, gekoppeld aan een fysieke speelstijl.

Hoewel een club als Ajax het tegen een dreumes als Borac praktisch nooit goed kan doen, zijn er voor de spelers en technische staf alleen maar winstpunten te behalen. De spelers kunnen hun zelfvertrouwen opvijzelen en goodwill kweken bij het publiek door een zo groot mogelijke uitslag proberen neer te zetten. Terwijl Van Basten, perfectionist als hij is, zal kijken welke aanknopingspunten hij mee kan nemen richting de groepsfase. Want dan begint het Europese avontuur voor Ajax pas echt.

Juich Ajax donderdag definitief voorbij FK Borac. Hier vind je alle informatie over de kaartverkoop >>