Menu
'Ajax dient Feyenoord rake klappen toe'

'Ajax dient Feyenoord rake klappen toe'

De kranten stonden maandagochtend vol van de door Ajax met 3-0 gewonnen Klassieker tegen Feyenoord. Meerdere pagina's trokken de ochtenbladen uit om de mooiste Eredivisiewedstrijd te belichten. Vooral doelpuntenmaker Viktor Fischer en doelman Kenneth Vermeer werden bejubeld.

In Spits is flink uitgehaald met analyses van de wedstrijd. Liefst op drie pagina’s van het gratis ochtendblad staan artikelen over de recentste editie van Ajax - Feyenoord. Alle verhalen zijn gericht op de verdedigers; die van Ajax in positieve zin, die van Feyenoord in negatieve zin. ‘Pellè bedwongen’, staat op de achterkant van de krant te lezen bij een grote foto van Niklas Moisander, die in een kopduel met de topschutter van Feyenoord is verwikkeld. Een pagina eerder wordt de Finse Ajacied bejubeld: ‘Moisander lijkt steeds meer op Vertonghen’. ,,Moisander slaagde glansrijk in zijn opdracht, want veel mensen in de ArenA hadden lang helemaal niet in de gaten dat de topscorer van Feyenoord überhaupt meedeed, zo weinig kwam Pellè in het spel voor.” Waar de Ajacied de complimenten kreeg, daar kwam Joris Mathijsen er minder goed vanaf op een andere pagina. ‘Alleen ervaring niet genoeg’, vindt de krant. ,,Gisteren kreeg de bondscoach weer eens bevestigd dat hij betere centrale verdediger voor handen heeft dan Mathijsen. Bij een 1-0 achterstand leek Feyenoord de schade vlak voor rust redelijk beperkt te kunnen houden. Maar in de 40e minuut ging de 84-voudig international gruwelijk in de fout.”

‘Ajax dient Feyenoord rake klappen toe’, schrijft Trouw . ,,Maar hoe bepalend ze ook waren bij de drie doelpunten van de middag, Ajax zou te kort worden gedaan door de uitslag bovenal uit de fouten van Feyenoord te verklaren. Feyenoord-coach Koeman erkende dat Ajax beduidend vaardiger aan de bal was geweest, wat grofweg meestal zo is. Iets anders had meer in het oog gesprongen, omdat het bij Ajax minder alledaags is. De nogal eens breekbare ploeg weerde zich gisteren in defensief opzicht opmerkelijk deugdelijk, met een strijdplan waarmee de opponent werd ingekapseld én de regie op het middenveld werd gegrepen – althans, in het beslissende stadium van de wedstrijd.”

NRC Next heeft vooral oog voor Viktor Fischer. Met een grote foto en de kop ‘Showmannetje van 18 jaar’, wordt de maker van de twee doelpunten in de schijnwerpers gezet. ,,Hij, Fischer, wil meer zijn dan een momentenman. Na de Klassieker in de ArenA was hij zelf nog het hardst over zijn eigen optreden. ‘Eigenlijk ging niets goed. Oké ik beslis ‘m wel, maar het was geen goeie wedstrijd. Ik had heel vee balverlies. Ik heb bijna geen goeie dingen gedaan, behalve dan twee doelpunten.’” … ,,Hij begroette de wachtende journalisten na de wedstrijd met low-fives . Showmannetje van achttien jaar met de wereld aan zijn voeten.”

‘Na ruime zege is Ajax opeens weer titelkandidaat’, kopt de Volkskrant . ,,Het duel tussen de opleidingsclubs was interessant en bij vlagen aantrekkelijk, met een paar opvallende aspecten. Zo had Feyenoord iets meer balbezit, hetgeen bijna nooit voorkomt bij een ploeg die tegen Ajax voetbalt. Feyenoord kwam zijn voornemen om met lef te spelen enigszins na, maar een elftal dat doelpunten zo simpel weggeeft en dermate slordig is met de weinig kansen, wint geen topduel. Ajax is bovendien vaster, voetbalt gemakkelijker, is technisch beter en won dus verdiend, hoewel de uitslag met 3-0 aan de hoge kant was. Ajax heeft ook meer spelers met extra klasse, van wie de Denen Fischer en Eriksen indruk maakten door hun lef en technisch vermogen.”

Ook het AD belicht de Klassiekers op meerdere pagina’s en vanuit verschillende hoeken. De voorpagina van het katern Sportwereld toont de blije Ajacieden Eriksen, Alderweireld en Blind na het derde doelpunt. ‘Fischer in de hoofdrol in Klassieker’, staat op pagina 2 te lezen. ,,Even hield hij in, alsof hij expres het applaus wat langer over zich heen wilde laten komen. De ArenA bracht de handen op elkaar toen Viktor Fischer een half uur voor het einde werd gewisseld. En ook de Deen zelf vergat niet te klappen richting de fans. ‘Wat een sfeer. Dit is de mooiste wedstrijd van Nederland. PSV-thuis was ook gaaf, maar dit is anders. Dit is fantastisch”, glunderde Fischer, die met twee treffers een belangrijk aandeel had in de overwinning op de aartsrivaal.” Ook de spread op pagina 4-5 ging over de Klassieker, maar dan vanuit Feyenoord-perspectief: ‘Feyenoord hardleers in topduels’. ,,Met veel tromgeroffel trok Feyenoord gisteren naar de ArenA, na een ferme tik om de oren vertrok de ploeg doodstil weer uit de hoofdstad. Drie uitwedstrijden tegen titel concurrenten en driemaal een pijnlijke 3-0 nederlaag. ‘Zo win je dus geen wedstrijden’, zuchtte Joris Mathijsen, één van de falende spelers.”

‘Reddende engel’, kopt De Telegraaf boven het wedstrijdverslag. De schrijver doelt daarmee op doelman Kenneth Vermeer die Ajax op belangrijke momenten op de been hield. ,,Met de twee doelpunten van de Deen in de Klassieker leek Frank de Boer niet om Viktor Fischer heen te kunnen. De trainer van Ajax bepaalt hoogstpersoonlijk wiens naam enkele minuten voor tijd door het stadion schalt als man van de wedstrijd, maar koos tegen Feyenoord (3-0) meer dan terecht voor Kenneth Vermeer. Onder het oog van bondscoach Louis van Gaal hield de doelman Ajax op twee cruciale momenten op de been. ‘Ik heb niet veel te doen gehad, maar wat ik deed, was goed’, straalde de reddende engel. ‘Het voelt lekker om belangrijk te zijn.’”

Tekst en foto: Ajax.nl