Menu
Ajax dient ook Feyenoord knock-out toe

Ajax dient ook Feyenoord knock-out toe

Drie dagen na de competitiezege op PSV bezweek ook Feyenoord woensdag onder de Amsterdamse dadendrang. Ajax besloot de Klassieker in het KNVB Bekertoernooi met een 3-1-overwinning, schakelde opnieuw een concurrent uit voor een prijs en bereikte de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Fischer, Bojan en Serero scoorden in de sfeervolle ArenA.

Midweekse Klassiekers in het KNVB Bekertoernooi zijn een zeldzaamheid. Klassiekers met fans van de bezoekende club daarbij, de laatste jaren helaas ook. Het blijft wennen aan een stadion, louter gevuld met thuispubliek. Wie weet komt daar in het volgende seizoen verandering in. De stilte na de openingstreffer van Jean-Paul Boëtius deed woensdag in elk geval nog surrealistisch aan. De linksbuiten gaf de bal al na zeven minuten het laatste tikje nadat Tonny Vilhena Ajax-keeper Kenneth Vermeer had gepasseerd met een lob. De midweekse beker-Klassieker bracht daarmee al vroeg zijn eerste doelpunt voort. Het was eigenlijk precies zoals in de eerder dit seizoen gespeelde competitie-uitvoering van Ajax - Feyenoord. Na de prille openingstreffer van Pellè boog spits Kolbeinn Sigthórsson de achterstand uiteindelijk met zijn treffers om naar een (verdiende) 2-1-overwinning.

Bojan speelde een uitstekende wedstrijd en tekende voor de 2-1. Bojan speelde een uitstekende wedstrijd en tekende voor de 2-1.

Drie dagen na zijn winnende in de competitiekraker tegen PSV (1-0) vond de IJslandse Ajacied zichzelf bij de aftrap van de Klassieker terug als wisselspeler. Ietwat verrassend koos Frank de Boer voor de beweeglijkere Bojan Krkic als puntaanvaller. Zo had de Ajax-trainer meer verrassingen in petto. Stefano Denswil (‘Moet minuten maken’, aldus De Boer) nam de plek in van Niklas Moisander, terwijl Lerin Duarte de linkshalfpositie overnam van Thulani Serero. Dat Kenneth Vermeer het doel verdedigde in de bekerwedstrijd was minder verrassend. Eerder, tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek en in de voorbereidingsweken voor het seizoen, schonk De Boer al zijn Ajacieden al speelminuten, wedstrijdritme en vertrouwen. De trainer kiest ervoor om op bepaalde posities te rouleren om zijn selectie kwalitatief zo 'breed’ mogelijk te maken.

Net als drie dagen eerder, in de ArenA tegen PSV, kwam Ajax moeizaam op gang. Zeker na de openingsgoal van Boëtius stapelde Feyenoord kans op kans. En was het lang wachten op de eerste Ajax-kans, laat staan het eerste doelpunt van Ajax-makelij. Feyenoord speelde compact en was lang de bovenliggende partij. Ruben Schaken dook gevaarlijk op voor Vermeer. De goalie toonde zich een prima sta-in-de-weg. De doelman had daarna geluk dat Nicolai Boilesen een nieuwe tegentreffer - uit een inzet van Graziano Pellè - voorkwam. De Deense vleugelback bracht van vlak voor de doellijn redding. Uiteindelijk bleef Ajax ruim een half uur kansenloos.
,,Er was te weinig controle en ritme. We waren bovendien te slordig’’, keek De Boer terug op het eerste halfuur van de bekerstrijd. ,,Na dat half uur heb ik al iets omgezet en de rust bood natuurlijk helemaal de mogelijkheid om zaken recht te zetten.’’

De gelijkmaker van Viktor Fischer hielp Ajax aan meer dan ‘slechts’ een doelpunt. Na een grove charge van Joris Mathijsen op Duarte, en vervolgens het prima toepassen van de voordeelregel door arbiter Kevin Blom, belandde de bal via Daley Blind op de diepgaande Fischer. De Deen frommelde het kleinood via Daryl Janmaat en keeper Erwin Mulder over de doellijn. Na de 1-1 (eerste échte Ajax-kans, direct een doelpunt) waren het tot aan de rust de Ajacieden die voor gevaar zorgden. Ajax speelde plots weer met beleving en scherpte. Rechtsback Ricardo van Rhijn schoot zijn aanvallende bijdrage tegen het lichaam van Mulder. In het vervolg zag Fischer zijn poging gekeerd door centrumverdediger Sven van Beek. De Amsterdammers lieten, vlak voor rust kostbare kansen op een tweede treffer liggen.

Heel lang hoefde de thuisploeg daar niet wakker van te liggen. Net als tegen PSV betaalde De Boers’ spitskeuze zich ook tegen Feyenoord uit. In de 68ste minuut kopte Bojan Ajax voorbij de Rotterdammers: 2-1. De spits was het scorende eindstation na een eerder door Mulder gekeerde kopbal van Lasse Schöne. Blind was met zijn voorzet vanaf links de architect van de dubbele kans. Zo herhaalde het Klassieker-scenario van de zonnige 18e augustus zich definitief op een winters frisse 22e januari. Ajax repareerde een vroege tegentreffer, om uiteindelijk alsnog als winnaar van het veld te stappen. Met de verse krachten Christian Poulsen (voor Boilesen), Serero (voor Duarte) en Sigthórsson (Bojan) kwam de nieuwste Klassiekerzege niet meer in gevaar. De 3-1 van Thulani Serero was een welkome toegift op een enerverende bekeravond. De Zuid-Afrikaan rondde een diepe bal van Fischer af met een prima schuiver. De tweede knock-out in drie dagen tijd was daarmee definitief een feit.

,,In de tweede helft gingen de lijnen open naar Bojan, die bleven voor rust nog te vaak gesloten’’, vervolgde De Boer. ,,We kwamen toen aan voetballen toe. Als je alle kansen optelt was een gelijkspel misschien terecht geweest. Maar zeker gezien het veldspel hebben we terecht gewonnen.’’ Na de sportief gewonnen slag tegen de Eindhovenaren (PSV kansloos voor de titel) werd cupfighter Feyenoord uitgeschakeld in de kwartfinales van het KNVB Bekertoernooi. Zo sloeg Ajax deze week een onvervalste dubbelslag en blijven de Amsterdammers op drie fronten meestrijden om de prijzen. Ajax treft in de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi AZ. Dat duel wordt in Alkmaar gespeeld op 26 of 27 maart.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees


Serero plaatst de bal door keeper Mulder zijn benen en gooit de wedstrijd op slot. Serero plaatst de bal door keeper Mulder zijn benen en gooit de wedstrijd op slot.
Serero wordt gefeliciteerd met zijn treffer. Serero wordt gefeliciteerd met zijn treffer.
Davy Klaassen volleert. Davy Klaassen volleert.
Kenneth Vermeer gestrekt naar de bovenhoek. Kenneth Vermeer gestrekt naar de bovenhoek.
Pure vreugde bij Bojan nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet. Pure vreugde bij Bojan nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet.
Feest na afloop. Ajax haalt de halve finale en treft daar AZ. Feest na afloop. Ajax haalt de halve finale en treft daar AZ.
Edwin van der Sar riep in het kader van KWF-actie 'Sta op tegen kanker' de ArenA op te gaan staan. Edwin van der Sar riep in het kader van KWF-actie 'Sta op tegen kanker' de ArenA op te gaan staan.
Bojan kopt de 2-1 binnen. Bojan kopt de 2-1 binnen.
De Ajacieden bedanken de supporters. De Ajacieden bedanken de supporters.
Viktor Fischer loopt juichend weg na de 1-1. Viktor Fischer loopt juichend weg na de 1-1.
De Amsterdam ArenA ontplofte na de 1-1. De Amsterdam ArenA ontplofte na de 1-1.