Menu
Ajax doet goede zaken bij Feyenoord

Ajax doet goede zaken bij Feyenoord

Ajax heeft goede zaken gedaan in de eerste Klassieker van het seizoen. Vier dagen na de midweekse Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid wonnen de Amsterdammers zondagmiddag met 1-2 van Feyenoord.

De statistieken van de Klassiekers uit het voorbije seizoen 2009-2010 staan nog vers in het geheugen gegrift en boden Ajax vooraf een positief perspectief. Voor het eerst in de historie werd de Klassieker in het afgelopen seizoen vier keer gespeeld. Twee keer in de reguliere competitie en in de finale van de KNVB beker, die verdeeld werd over twee wedstrijden. Drie van de vier duels won Ajax (thuiswedstrijd 5-1, bekerfinale 2-0 en 4-1). De uitwedstrijd tegen de Rotterdamse formatie eindigde 'slechts' in een 1-1 gelijkspel.

De twee clubs benaderden de 164e Klassieker geheel op eigen wijze. Het Feyenoord-team van Mario Been trainde in voorbereiding op het duel achter gesloten deuren. Ajax opende juist de deuren van de ArenA om ruim 800 supporters de mogelijkheid te geven het elftal succes te wensen en om de Ajacieden nog een keertje te zien trainen na het Europees avontuur in de Spaanse hoofdstad.

Feyenoord had wat dat betreft een rustigere en langere voorbereiding op het duel met de Amsterdammers. Ajax speelde een midweekse Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid. Na het 2-0 verloren duel met de Koninklijke keerde het team van Martin Jol donderdag terug van het Europees 'kampioenenbal' naar competitievoetbal.

Mounir El Hamdaoui schiet raak en bezorgt Ajax een 0-2 voorsprong. Mounir El Hamdaoui schiet raak en bezorgt Ajax een 0-2 voorsprong.

Vergeleken met het basiselftal tegen de Madrilenen wijzigde Jol zijn elftal op vier posities. Jan Vertonghen en aanvoerder Luis Suarez – beiden waren geschorst tegen Real Madrid – keerden terug in de basis. Miralem Sulejmani kreeg de voorkeur boven Urby Emanuelson en Demy de Zeeuw maakte plaats voor Rasmus Lindgren.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kevin Blom voerden de Amsterdamse elf - dat met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en 251 dagen jonger was dan de 24 jaar en 115 dagen van Feyenoord - de druk op. Luis Suarez kwam in de eerste minuut al tot een goede schietkans. Van rechts schoot de Uruguayaanse aanvoerder net voorlangs. Binnen enkele minuten ging hij een goed een-tweetje met Siem de Jong aan en schoot hij tweemaal snoeihard op het doel van Rob van Dijk.

Toch was het Feyenoord dat op een voorsprong kwam dankzij een treffer van Fedor Smolov. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Ajax schakelde na die ‘waarschuwingstreffer’ een tandje bij. Na ruim veertig minuten was het raak aan de Amsterdamse kant. De Jong kopte de bal voorbij Feyenoord-doelman Van Dijk na een vrije trap van Miralem Sulejmani. De vrije bal van de Ajacied werd onbedoeld verlengd door Feyenoorder Stefan de Vrij, waarna De Jong van dichtbij kon inkoppen.

In het tweede bedrijf kreeg het koningskoppel Suarez-El Hamdaoui enkele mooie kansen op de 0-2. Suarez zette allereerst fraai voor op Ajax’ nummer 9 die op zijn beurt snoeihard tegen de paal schoot. El Hamdaoui gooide er nog een lobje uit en Suarez trof twee keer de paal. In de 56ste minuut viel het langverwachte Ajax-doelpunt alsnog. El Hamdaoui plaatste de bal achter Van Dijk na een goede pass van Suarez.

Feyenoord kwam vlak voor tijd nog twee keer te scoren. Luc Castaignos scoorde na een verkeerde terugspeelbal van El Hamdaoui. De treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. André Bahia sloeg vervolgens uit een hoekschop koppend toe: 1-2.

Martin Jol liet na de wedstrijd weten tevreden te zijn met de winst in De Kuip. ,,In de eerste helft zaten we in een betere fase. Het is jammer dat het niet in meer doelpunten resulteerde. Dat de 1-2 viel is vervelend, maar al met al zijn we tevreden dat we de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord hebben gewonnen.''

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Gregory van der Wiel is zijn tegenstander te snel af. Gregory van der Wiel is zijn tegenstander te snel af.
Maarten Stekelenburg en Ron Vlaar kwamen kort voor rust in botsing. De Feyenoorder moest de strijd staken, waarschijnlijk vanwege een hamstringblessure. Maarten Stekelenburg en Ron Vlaar kwamen kort voor rust in botsing. De Feyenoorder moest de strijd staken, waarschijnlijk vanwege een hamstringblessure.
Luis Suarez verzorgde de assist bij de 0-2 van El Hamdaoui. Luis Suarez verzorgde de assist bij de 0-2 van El Hamdaoui.
Miralem Sulejmani verdrong Urby Emanuelson verrassend uit de basis. Miralem Sulejmani verdrong Urby Emanuelson verrassend uit de basis.
Siem de Jong tekende koppend voor de openingstreffer in de Kuip. Siem de Jong tekende koppend voor de openingstreffer in de Kuip.
Na treffers van De Jong en El Hamdaoui won Ajax opnieuw in de Kuip. Na treffers van De Jong en El Hamdaoui won Ajax opnieuw in de Kuip.