Menu
Ajax doet goede zaken met simpele zege

Ajax doet goede zaken met simpele zege

Ajax beleefde zondag een in alle opzichten geslaagde zondagmiddag op Het Kasteel. De Ajacieden versloegen Sparta met duidelijke cijfers, verkleinden de achterstand op PSV en bleven bovendien schadevrij voor de naderende topper tegen PSV. ,,We hebben een goede groep, dat merk je'', complimenteerde Jol zijn spelersgroep.

Ajax wist wat vooraf werd gevraagd. Met minder dan een overwinning in Rotterdam mocht geen genoegen worden genomen. Een avond eerder beging koploper PSV een zeldzame misstap in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Uitgerekend oud-Ajacied Robbert Schilder trakteerde de Eindhovenaren met zijn 2-1 op een nederlaag. Een zege op Sparta – de laatste seizoenen een heuse angstgegner voor Ajacieden – zou de achterstand terugbrengen tot vier punten. Afgelopen seizoen eindigde het bezoek aan Rotterdam-West nog in een deceptie, een 4-0 nederlaag. Aan de vooravond van Ajax – PSV (volgende week) konden, nee moesten, dus uitstekende zaken worden gedaan op Rotterdamse voetbalgrond. De Amsterdammers deden ook zeer goede zaken…

,,Sparta doet het vooral thuis goed’’, blikte Martin Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Vooraf hadden we ook onze gedachtes over het veld, maar dat lag er prima bij. Uiteindelijk hebben we vandaag de controle nooit verloren. Dat is goed, in een uitwedstrijd tegen Sparta.’’

Een vroege treffer van Siem de Jong bracht de ploeg van Martin Jol al snel op het goede spoor. Bij het verstrijken van het eerste kwartier zag de middenvelder een gaatje, waarna De Jong de trekker secuur overhaalde: 0-1. De balans bleef twintig minuten lang een wankele, al waren de Amsterdammers altijd de betere ploeg. De spaarzame uitvallen van Sparta leverde Maarten Stekelenburg en zijn verdedigers weinig noemenswaardige problemen op. Maar het besef van een ‘toevallig’ verkeerd (voor Sparta juist goed) vallende bal en een – onnodige – gelijkmaker bleef bij die minimale voorsprong tot de mogelijkheden behoren. Een Spartaan die Ajax pijn had kunnen doen was Darko Bodul. De van Ajax gehuurde spits vocht mooie duels uit met, vooral, Toby Alderweireld maar kon uiteindelijk ook weinig uitrichten. Urby Emanuelson raakte in de eerste twintig minuten liefst tweemaal de paal.

De verhuurde Ajacied Bodul wil Rommedahl ouderwets <i>pootjehaken </i>. De verhuurde Ajacied Bodul wil Rommedahl ouderwets pootjehaken .

Tien minuten voor rust maakte Gregory van der Wiel aan alle onzekerheden een overtuigend einde. De rechtsback meldde zich weer in de Rotterdamse zestien. Een loeiharde en diagonaal ingeschoten bal vond zijn eindbestemming in de kruising: 0-2. Sparta-doelman Aleksander Seliga had opnieuw het nakijken.
De tweede Amsterdamse treffer was het breekpunt in de wedstrijd. Ajax had daarna bijna geen kind meer aan de nummer 14 uit de Eredivisie. ,,Een ideaal scenario’’, oordeelde Jol over het scoreverloop. ,,Daarna hebben we nog negen tot tien kansen gehad. Omdat ook Sparta enkele kansen kreeg, zat het toch niet tegen. Uiteindelijk zie je dat wij een goede groep hebben. Dat merk je ook.’’

Een Deens onderonsje hielp Ajax na een uur ook aan een derde treffer. Christian Eriksen kwam goed door over links. De kersverse debutant in de Deense nationale ploeg zag zijn voorzet ingetikt worden door landgenoot én collega-international Dennis Rommedahl. ,,Daar hebben we samen stiekem op geoefend rond de interland’’, becommentarieerde Rommedahl het Deense een-tweetje na afloop met een kwinkslag. Het gaf de Ajacieden de (vooraf niet verwachte) weelde om het laatste halfuur probleemloos uit te spelen. Hyun Jun Suk, Gabri en Vurnon Anita pikten als invallers nog wat wedstrijdritme- en minuten mee.

Met de 0-3 overwinning bleven de Amsterdammers voor de zesde keer ongeslagen in de Eredivisie. De laatste tegentreffer stamt uit de op 1 februari gespeelde Klassieker tegen Feyenoord: 1-1. In de daarop volgende zes duels scoorde Ajax twintig keer en behield Stekelenburg telkens de nul.

,,Wij zijn gewoon goed bezig’’, vervolgde Jol tijdens de persconferentie. ,,De achterstand op PSV en FC Twente hebben we opgelopen in lastige uitwedstrijden. Ik ben blij dat PSV nu ook punten morst, maar we moeten ook naar Twente kijken. Hopen dat ook zij punten verliezen. Maar laten we ons nu maar vooral focussen op onze eigen wedstrijden.’’

Drie Ajacieden verschenen in Rotterdam ‘op scherp’ aan de aftrap. Toby Alderweireld, Eyong Enoh en Demy de Zeeuw bleven binnen de grenzen en liepen dus geen extra duur geel en de daaruit voortvloeiende schorsing op. Net als de zondag nog geschorste Luis Suarez is ook het trio steunpilaren volgende week dus gewoon inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen PSV. Ajax – PSV belooft naast belangrijk, vooral ook spectaculair te worden…

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Sparta – Ajax en reacties van Gregory van der Wiel en Siem de Jong.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Urby Emanuelson kreeg een basisplaats. Hij schoot twee keer op de paal. Urby Emanuelson kreeg een basisplaats. Hij schoot twee keer op de paal.
De fraaie openingstreffer van Siem de Jong wordt bejubeld. De fraaie openingstreffer van Siem de Jong wordt bejubeld.
Martin Jol instrueert zijn veelscorende rechtsback Gregory van der Wiel. Martin Jol instrueert zijn veelscorende rechtsback Gregory van der Wiel.
Christian Eriksen stond als valse linksbuiten opgesteld. Christian Eriksen stond als valse linksbuiten opgesteld.
Siem de Jong is bezig aan een persoonlijk zeer sterke reeks wedstrijden. Siem de Jong is bezig aan een persoonlijk zeer sterke reeks wedstrijden.
En weer hield Oranje's nummer 1, Maarten Stekelenburg, zijn doel schoon. En weer hield Oranje's nummer 1, Maarten Stekelenburg, zijn doel schoon.
Ajax-aanvoerder Demy de Zeeuw, bij afwezigheid van Suarez, ging uit voorzorg naar de kant. Hij stond immers 'op scherp'. Ajax-aanvoerder Demy de Zeeuw, bij afwezigheid van Suarez, ging uit voorzorg naar de kant. Hij stond immers 'op scherp'.
De derde goal was van Deense makelij. Eriksen bracht voor, Rommedahl scoorde. De derde goal was van Deense makelij. Eriksen bracht voor, Rommedahl scoorde.
Jan Vertonghen heeft meer oog voor de bal dan zijn opponent. Jan Vertonghen heeft meer oog voor de bal dan zijn opponent.