Menu
Ajax doet goede zaken

Ajax doet goede zaken

Ajax bleef Roda JC met 1-2 de baas in het bij vlagen grimmige Parkstad Limburg Stadion. De Amsterdammers misten veel kansen en hielden het door fusieperikelen beïnvloede duel daardoor onnodig lang spannend. Uiteindelijk werden wel prima zaken gedaan.


Ajax is namelijk met de zege wel weer iets dichter bij de tweede plek op de ranglijst. FC Twente is de grootste concurrent in de strijd om de felbegeerde plek achter koploper AZ. De Tukkers verspeelden vrijdagavond dure punten tegen NEC: 1-1. Twee dagen later liepen de Ajacieden op Limburgse bodem twee punten in op Twente. Ajax moet na dit weekeinde nog een punt goedmaken op het collectief van trainer Steve McLaren.
De Ajacieden begonnen zondag prima aan de voetbalmiddag waarin het uiteindelijk toch een behoorlijke dobber had aan het elftal verbeten knokkende Limburgers. Luis Suarez bezorgde de gasten een vroege voorsprong door al in de tweede speelminuut raak te schieten. De vooractie waarmee de Uruguayaan zich verloste van tegenstander Davy de Fauw was oogstrelend te noemen. De wijze waarop vervolgens werd afgerond was hard en meedogenloos: 0-1. Suarez hielp Ajax daarmee aan een droomstart in het Parkstad Limburg Stadion, de roerige thuishaven van Roda JC.
,,Na die openingstreffer hoop je dat de ploeg het snel kan uitspelen’’, blikte trainer Marco van Basten terug tijdens de persconferentie. ,,Uiteindelijk bleef een snelle tweede treffer uit, ook omdat we niet goed omschakelden. In de tweede helft was de omschakeling wel goed en waren we gevaarlijker. We hebben alleen de kansen niet benut. Daardoor bleef het lang spannend.’’
De op handen zijnde fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard voorzag de competitiewedstrijd van een grimmige lading. Vanaf volgend seizoen is waarschijnlijk sprake van de fusieclub Sporting Limburg. Ajax moest het hoofd vooral koel zien te houden in geëmotioneerd zuidelijk Limburg. Op enkele zwakke momenten na slaagde de ploeg van Marco van Basten daar aardig in. Al was dat juist voor doelman Kenneth Vermeer na rust niet bepaald simpel. Vooral tijdens de tweede helft belandden steeds meer kapotte stoeltjes in of nabij het doelgebied van de Ajacied, die bewonderenswaardig geconcentreerd bleef. Met spreekkoren, spandoeken en vernield stadionmeubilair protesteerden sommige supporters tegen de geplande fusie.
De vroege treffer van Suarez kwam de Amsterdammers in de traditioneel toch al lastige uitwedstrijd in Kerkrade in ieder geval uitstekend van pas. Het lukte de Amsterdammers in de afgelopen drie seizoenen vaker niet dan wel om te winnen bij Roda JC.
Ver na het doeltreffende schot van Suarez, en ook een handvol kansen voor de thuisploeg later, leek Ismaïl Aissati de wedstrijd eindelijk te beslissen. Halverwege de tweede helft was de frivole en creatieve middenvelder het eindstation van een vliegensvlug uitgevoerde Ajax-aanval. Aissati bleef koel en bezorgde zijn ploeg een 0-2-voorsprong.
,,Uiteindelijk kom je dan met een gelukje op 0-2’’, ging Van Basten verder tijdens de persconferentie in het dan nog steeds grimmige stadion. ,,Daarna hoop je dat we het alsnog uitspelen, maar dan wordt het toch snel 1-2. Tot de laatste minuut bleef de wedstrijd daardoor spannend.’’
Gezien het spelbeeld was de treffer van Aissati ook niet helemaal terecht. Het was in die fase eerder de thuisploeg die aanspraak mocht maken op een goal. Nauwelijks een minuut voordat Aissati toesloeg, zag Boldiszar Bodor zijn inzet op de paal belanden. Ook Sekou Cissé was eerder al dichtbij een Roda-treffer. Bodor en Cissé ontpopten zich zondagmiddag toch al tot de grootste plaaggeesten voor de Amsterdamse defensie. Met een mix van geluk en goed ingrijpen bleef de schade voor Ajax uiteindelijk beperkt tot één tegentreffer.
Dario Cvitanich was als invaller alleen het laatste halfuur van de partij bij de Amsterdammers. De Argentijnse scherpschutter leek meerdere keren dicht bij een treffer, maar vond maar al te vaak doelman Bram Castro op zijn weg. Ook Jan Vertonghen pakte zijn speelminuten weer mee. De Belg kampte sinds de uitwedstrijd tegen FC Utrecht met blessureleed. Als vervanger van de uitblinkende en altijd gevaarlijke Suarez vierde de middenvelder zijn langverwachte rentree in Ajax 1. Ook Eyong Enoh speelde een sterke wedstrijd. De Ajacied uit Kameroen verzette zowel aanvallend als verdedigend veel goed werk.
In de hoogstwaarschijnlijk allerlaatste wedstrijd tegen de Roda Juliana Combinatie maakte Pieter Huistra overigens zijn Ajax-debuut als lid van de technische staf. De tijdelijke vervanger van de geblesseerde Rob Witschge hoefde zich, vanaf zijn tribuneplek in de nok van het stadion geen moment te vervelen. Binnen de lijnen, maar helaas ook buiten het veld viel er genoeg te zien.
Ajax speelt volgende week zondag om 16.30 uur thuis tegen Willem II. Thomas Vermaelen doet niet mee vanwege een schorsing. Hij ontving in Kerkrade zijn vijfde gele kaart van het seizoen.