Menu

Ajax doet paar stappen extra op Sony Amsterdam Tournament

Het Sony Amsterdam Tournament, dat vrijdag en zondag in de Amsterdam ArenA wordt gehouden, voelt voor Ajax als het eigen toernooi. De ploeg won het eerste seizoensoptreden voor eigen publiek de afgelopen drie keer. ,,Ik denk dat Ajax wel een paar stappen meer doet dan de andere deelnemers", schatte Ronald Koeman aan de vooravond van het evenement in.

Maar ook de coaches Arsène Wenger (Arsenal), Itzhak Shum (Panathinaikos) en Leonarda Astrada (River Plate) zullen de fraaie Cup in bezit willen krijgen. Stuk voor stuk zijn ze trots dat ze een uitnodiging hebben gekregen voor het Sony Amsterdam Tournament. ,,We weten allemaal dat dit een goed toernooi is", vatte Ronald Koeman de mening van de vier coaches samen. ,,Het heeft een grote reputatie", deed Wenger ook een duit in het zakje. ,,Ik complimenteer de organisatie dat ze weer vier kwalitatief goede teams hebben gecontracteerd."

Daarmee zei de Fransman in Londense dienst niets te veel, want alle vier (!) de clubs zijn nationaal kampioen. Nederland, Engeland, Griekenland en Argentinië zijn de landen waarvan de teams kampioen werden. ,,Voor River Plate is het belangrijk hier te zijn", vertelde Astrada, die direct na een twaalfurige vlucht bij de persconferentie aanschoof. Zijn verdediger Eduardo Tuzzio beaamde de woorden van de coach. ,,Voor jonge spelers is het goed de verschillende speelstijlen te leren kennen."

Dat geldt natuurlijk ook voor de jonge spelers van Ronald Koeman. ,,We zijn nu drie weken in voorbereiding en hebben nog twee weken te gaan tot de competitie begint. We hebben in Engeland een heel goede week gehad. Ondanks het grote krachtsverschil vond ik dat wij erg fris en gretig hebben gevoetbald. Dit toernooi is voor ons een goede mogelijkheid om te zien hoe we er voor staan. Daarnaast is dit de eerste keer dat we ons aan het thuispubliek presenteren."

Omdat de internationals pas later bij de groep zijn gekomen, zullen die nog niet twee keer negentig minuten volmaken. ,,We zullen ze beetje bij beetje brengen. Maar ik wil wel in grote lijnen zo gaan spelen als we ook in de competitie zullen doen. Aan de rechterkant is geen versterking gekomen, maar we hebben voor die plek natuurlijk Pienaar, De Ridder en De Mul. Die kan in dit toernooi de kans krijgen om te laten zien of hij het niveau helemaal aan kan. Van de spelersgroep hebben Pienaar en Maxwell een voorsprong op de rest. Die zijn het fitste. Vrijdagavond laat ik Bogdan Lobont keepen en zondag Maarten Stekelenburg. Degene die volgende week zondag tegen FC Utrecht op doel staat, wordt de eerste keeper."

Rafael van der Vaart gaf aan goed van het EK te zijn teruggekomen bij Ajax. ,,Natuurlijk wel wat teleurgesteld, persoonlijk gezien, maar ik ben fit. De verwachting met Ajax is hetzelfde als vorig jaar. Kampioen worden. In de Champions League en de Amstel Cup moet het beter, maar we staan er goed voor. Dit toernooi is een goede opstap voor de competitie en fantastisch om mee te maken."

Niet alleen Koeman kreeg de internationals later terug. Ook de trainers van de tegenstanders kampen met dezelfde problemen. Voor Wenger lijken die momenteel het grootste. ,,Ik kan Thierry Henry, Patrick Vieira en Sol Campbell nog niet inzetten, die zijn geblesseerd. Campbell haalt de start van de competitie bijna zeker niet en Henry is een groot vraagteken."

Giannis Goumas van Panathinaikos speelde geen minuut voor het zo succesvolle Griekse team op Euro 2004, maar hij is trots. ,,Iedereen kijkt nu naar Griekse teams. Dit succes hadden wij niet verwacht. Panathinaikos is Grieks kampioen en ik ben erg trots om Griek te zijn", lachte de verdediger tevreden.

Nadat Wenger had aangegeven blij te zijn met de nieuwe aankoop Robin van Persie, die van de trainer tijdens zijn leerproces vooral goed moet kijken naar oud-Ajacied Dennis Bergkamp, ging hij nog even in op 'de zaak' Hatem Trabelsi. ,,Ik verwacht niet dat hij komend seizoen bij Arsenal speelt", stelde de manager onomwonden vast. ,,Er is onenigheid over zijn contract. Het is nog niet helemaal over, maar ik denk niet dat het doorgaat."

Mocht er geen club komen dan is de Tunesiër nog altijd Ajacied. ,,Het beste voor zowel de club als voor Hatem is dat hij vertrekt", was Koeman realistisch. ,,Maar mocht er geen club komen en Hatem kan het aan nog een jaar bij Ajax te spelen, dan zullen we daar over praten."

Vrijdagavond trapt Arsenal om 19.00 uur af tegen de Argentijnse kampioen River Plate. Ajax zal om 21.15 uur volgen met het duel tegen Panathinaikos. Zondag begint het evenement al om 18.30 uur met het duel River Plate - Panathinaikos. Ajax - Arsenal is om 20.45 uur het slotstuk van Sony Amsterdam Tournament.